Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2011-04-26 do 2014-12-06
Wersja archiwalna od 2011-04-26 do 2014-12-06
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 11 grudnia 2009 r.
w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2011 r., Nr 76, poz. 413) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 66 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 132 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 141, poz. 892, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa przypadki, w których żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje bezpłatne wyżywienie, i normy tego wyżywienia.
§ 2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) zasadniczej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi zawodowemu lub kandydatowi na żołnierza zawodowego w ciągu doby;
2) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi zawodowemu lub kandydatowi na żołnierza zawodowego w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3) dominującej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć zasadniczą normę wyżywienia, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy z wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej;
4) wartości pieniężnej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość normatywnych środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
5) kursach lub szkoleniach – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę;
6) szkoleniach w garnizonie – należy przez to rozumieć szkolenia taktyczne, taktyczno-specjalne oraz ogniowe, wynikające z programów szkolenia i zawarte w diagramach szkolenia;
7) ćwiczeniach w garnizonie – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe z zakresu szkolenia dowództw i sztabów, ujęte w rocznym planie zasadniczych przedsięwzięć jednostki wojskowej, połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby;
8) sportowcach wojskowych – należy przez to rozumieć żołnierzy zawodowych lub kandydatów na żołnierzy zawodowych uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;
9) 50 % zasadniczej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość pieniężną zasadniczej normy wyżywienia planowanej w formie jednego posiłku;
10) turnusie rehabilitacyjnym z „treningiem psychologicznym” – należy przez to rozumieć proces adaptacji, po powrocie do kraju, żołnierzy zawodowych, którzy wykonywali zadania poza granicami państwa;
11) dyżurach bojowych – należy przez to rozumieć pozostawanie pododdziałów, zespołów, załóg i obsad w gotowości do natychmiastowego podjęcia realizacji działań wynikających z zadań postawionych jednostce wojskowej w planach jej użycia, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, połączone z przebywaniem w miejscu pełnienia służby, z wyłączeniem dyżurów etatowych;
12) dyżurach ratowniczych – należy przez to rozumieć planowe pozostawanie w gotowości wydzielonych sił i środków, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, w celu udzielenia pomocy załogom statków powietrznych, jednostek pływających lub udziału specjalistycznych grup ratowniczych w identyfikacji i likwidacji zdarzeń związanych z uwolnieniem toksycznych środków przemysłowych lub wypadków radiacyjnych i likwidacji ich skutków.
§ 3.1. Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje ono według następujących norm wyżywienia:
1) zasadniczych:
a) żołnierskiej – 010,
b) szkolnej – 020,
c) specjalnej – 030,
d) operacyjnej – 040 lub 044;
2) dodatkowych:
a) ogólnej – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) polowych paczkowanych:
a) indywidualnej suchej – S,
b) skoncentrowanej lądowej – PS-ląd,
c) skoncentrowanej morskiej – PS-m.
2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w polowych paczkowanych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4. Do pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. Przez stołówkę wojskową, o której mowa w ust. 4, należy rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych oraz obiekt żywienia na okręcie, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.
6. Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b) suchego prowiantu,
c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego,
e) równoważnika pieniężnego;
2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b) suchego prowiantu,
c) napoju,
d) równoważnika pieniężnego.
§ 4.1. Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych uprawnieni do wyżywienia według różnych norm wyżywienia otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie przygotowywane jest w jednej stołówce wojskowej, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
2. Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi zawodowemu lub kandydatowi na żołnierza zawodowego wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3. Żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego przysługuje wyżywienie w naturze w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1) w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków – do czterdziestu ośmiu godzin;
2) w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej – w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi;
3) w przypadkach planowych rotacji zapasów żywności w polskich kontyngentach wojskowych, uzasadnionych względami organizacyjnymi.
4. Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację – nie podlegają wydaniu.
§ 5.Żołnierzom zawodowym, którzy biorą bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem żołnierzy państw obcych, przysługuje wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od wyżywienia, o którym mowa w § 12 ust. 1 pkt 2 i pkt 4 lit. d.
§ 5a.Żołnierzom zawodowym skierowanym do pełnienia służby w Służbie Wywiadu Wojskowego przysługuje wyżywienie według norm ustalonych dla funkcjonariuszy Służby Wywiadu Wojskowego, chyba że normy wyżywienia ustalone dla żołnierzy zawodowych są korzystniejsze.
§ 6.Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych zatrzymanym oraz osadzonym w izbach zatrzymań utworzonych przez Ministra Obrony Narodowej przysługuje wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010.
§ 7.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2) wykonującym skoki ze spadochronem bądź nurkowanie zgodnie z kartą opisu stanowiska służbowego oraz planem szkolenia i obowiązującymi programami szkolenia w jednostkach wojskowych organizujących te skoki albo nurkowanie – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
3) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305 – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
4) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 – w czasie pełnienia dyżurów bojowych;
5) w czasie:
a) uczestniczenia w ćwiczeniach, szkoleniach w garnizonie lub aktywowaniu systemu zarządzania kryzysowego trwających powyżej ośmiu godzin – w wymiarze 50 % tej normy, a powyżej dwunastu godzin – w pełnym wymiarze tej normy,
b) uczestniczenia w ćwiczeniach poza garnizonem i rekonesansach,
c) uczestniczenia w ćwiczeniach lub szkoleniach na terenie poligonu i w zgrupowaniach defiladowych,
d) pełnienia dyżurów bojowych, dyżurów ratowniczych, udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
6) szkolonym w miejscowości zamieszkania – pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki wojskowej prowadzącej szkolenie;
7) skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania – w dniach przebywania w tej miejscowości;
8) odbywającym praktykę w miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania – w dniach przebywania w tej miejscowości;
9) sportowcom wojskowym delegowanym na zgrupowania i zawody;
10) szkolonym w związku ze skierowaniem do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych – przed wyjazdem, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki wojskowej, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
11) skierowanym do pełnienia służby w charakterze obserwatorów wojskowych lub osób posiadających status obserwatorów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo wyznaczonym na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych – w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a) z kraju do miejsca pełnienia służby – od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b) z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby – do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej
– w wymiarze 200 % tej normy, w przypadkach, w których wypłata równoważnika pieniężnego, określonego w odrębnych przepisach, nie jest celowa;
12) skierowanym na turnus rehabilitacyjny z „treningiem psychologicznym” w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych – w dniach przebywania w ośrodku, bez możliwości wypłaty równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie;
13) pełniącym służbę w etatowych pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego i rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego, orkiestrach reprezentacyjnych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej i Szwadronie Kawalerii Wojska Polskiego – w wymiarze 50 % tej normy w dniach wykonywania zadań reprezentacyjnych;
14) [1] pełniącym służbę w etatowych pododdziałach ochrony Jednostki Wojskowej Nr 2414 i Nr 2286 – w czasie pełnienia służby wartowniczej.
§ 8.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010 albo szkolnej – 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków – w formie posiłków wydawanych w czasie wykonywania obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;
2) zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych oraz kucharzy i kucharzy instruktorów – w formie posiłków wydawanych w czasie wykonywania obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;
3) pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe, według dominującej normy wyżywienia;
4) lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną – w formie jednego posiłku dziennego, według dominującej normy wyżywienia.
§ 9.1. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych, z zastrzeżeniem § 19, przez czas pełnienia służby kandydackiej.
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020 przysługuje, w wymiarze 200 % tej normy, kandydatom na żołnierzy zawodowych w przypadkach:
1) odbywania krajowej podróży służbowej;
2) wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach wojskowych.
§ 10.Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020:
1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu Wielkanocy;
2) w dniu 31 grudnia albo 1 stycznia, Święta Narodowego Trzeciego Maja i Narodowego Święta Niepodległości;
3) w dniu Święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;
5) w dniu przysięgi wojskowej.
§ 11.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej – 030 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) zaliczonym do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe i wykonującym loty zgodnie z programem szkolenia;
2) wchodzącym w skład zespołu lub grupy poszukiwawczo-ratowniczej – w dniach pełnienia dyżuru ratowniczego;
3) etatowym instruktorom spadochronowym, wykonującym czynności instruktorskie zgodnie z programem szkolenia – w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
§ 12.1. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych – w czasie rejsów;
2) uczestniczącym w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 5;
3) skierowanym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji – od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej;
4) jednostek wojskowych skierowanych poza granice państwa w celu udziału w:
a) konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b) misji pokojowej,
c) akcji zapobieżenia aktom terroryzmu lub ich skutkom,
d) ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 5,
e) szkoleniu,
f) akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
g) przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
5) zaliczonym do personelu latającego:
a) wykonującym loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach odrzutowych,
b) przebywającym w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych.
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040 przysługuje:
1) kandydatom na żołnierzy zawodowych szkolonym na stanowiska przewidziane dla personelu latającego – w okresie wykonywania lotów;
2) sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
§ 13.1. Żołnierzom zawodowym zaliczonym do personelu latającego zawieszonym w wykonywaniu lotów przysługuje odpowiednio wyżywienie według normy wyżywienia, o której mowa w § 11 lub 12, przez okres sześciu miesięcy od dnia orzeczenia właściwej wojskowej komisji lekarskiej o czasowej niezdolności do służby.
2. Dowódca rodzaju Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek właściwej wojskowej komisji lekarskiej, może przedłużyć żołnierzom, o których mowa w ust. 1, uprawnienie do wyżywienia odpowiednio według normy wyżywienia wskazanej w § 11 lub 12, na czas nie dłuższy niż sześć miesięcy.
§ 14.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 044, składającej się z utrwalonych środków spożywczych, konserw i koncentratów spożywczych, przysługuje w zamian za wyżywienie według normy wyżywienia – 040, w całości lub w formie wybranych posiłków, żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3 i 4.
§ 15.1. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) wchodzącym w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040,
d) stoczniowych remontów jednostek pływających Marynarki Wojennej – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
2) nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska – w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
3) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305:
a) w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach – w wymiarze 150 % tej normy,
b) w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem – w wymiarze 80 % tej normy,
c) w dniach skoszarowania – w wymiarze 40 % tej normy
– jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
4) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 – w dniach pełnienia dyżurów bojowych – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
5) zaliczonym do lotniczego personelu technicznego – w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego – w wymiarze 100 % tej normy;
6) wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów – w wymiarze 100% tej normy;
7) instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego – w dniach prowadzenia zajęć praktycznych – w wymiarze 100 % tej normy;
8) instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych – w dniach prowadzenia zajęć – w wymiarze 100 % tej normy;
9) etatowym mechanikom-kierowcom – w dniach obsługi sprzętu – w wymiarze 40 % tej normy;
10) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b–d – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020.
2. Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 2 i 3, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110, w wymiarze 40 % tej normy jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010.
3. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1) w dniach, o których mowa w § 10 pkt 1 – w wymiarze 100 % tej normy;
2) w dniach, o których mowa w § 10 pkt 2–5, oraz pozostałych dniach wolnych od pracy, określonych w art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy (Dz. U. Nr 4, poz. 28, z późn. zm.2)) – w wymiarze 40 % tej normy;
3) wchodzącym w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej – w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1;
4) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b–d – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020.
§ 16.Dodatkowa norma chleba – 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
§ 17.1. Napój, według dodatkowej normy napoju – 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, przysługuje żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura, spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi, przekracza 28 °C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) o których mowa w § 7 pkt 5 lit. b–d;
4) sportowcom wojskowym w czasie przebywania na zgrupowaniach i zawodach sportowych.
2. Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju – 160 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 2–4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy – 044;
2) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305;
3) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 – w dniach pełnienia dyżurów bojowych.
§ 18.1. Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według najkorzystniejszej zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie przysługiwania żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych kilku wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 w dniach pełnienia nieetatowych służb wewnętrznych i garnizonowych oraz w przypadku, o którym mowa w § 15 ust. 1 pkt 1 lit. b i ust. 3 pkt 3.
§ 19.1. Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje bezpłatne wyżywienie, jeżeli nie przebywają na leczeniu w publicznych zakładach opieki zdrowotnej.
2. Żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w kraju i kandydatom na żołnierzy zawodowych uprawnionym do bezpłatnego wyżywienia przysługuje bezpłatne wyżywienie, o ile nie są skierowani w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę albo kurs za granicą.
§ 20.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2010 r.3)
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 206, poz. 1288 i Nr 208, poz. 1308 oraz z 2009 r. Nr 26, poz. 157, Nr 79, poz. 669 i Nr 161, poz. 1278.
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1960 r. Nr 51, poz. 297, z 1989 r. Nr 29, poz. 154 oraz z 1990 r. Nr 28, poz. 159 i 160.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 lutego 2004 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2006 r. Nr 71, poz. 497, z 2007 r. Nr 188, poz. 1348, z 2008 r. Nr 27, poz. 157 i Nr 62, poz. 390 oraz z 2009 r. Nr 45, poz. 365), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosownie do brzmienia art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 2009 r. o zmianie ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 79, poz. 669 i Nr 161, poz. 1278).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 11 grudnia 2009 r. (poz. 1679)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY ZAWODOWYCH I KANDYDATÓW NA ŻOŁNIERZY ZAWODOWYCH1)
Symbol grupy środków spożywczych | Nazwa grupy środków spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | – | – | – |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | – | – | – |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 |
|
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | – | – |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | – | – | – |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | – | – | – |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1.050 | 450 | 370 | – | – |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | – | – |
09 | Jaja | 25 (0,5)x | 25 (0,5)x | 50 (1)x | 50 (1)x | – | 25 (0,5)x | – | – |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | – | – | – |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | – | – | – |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | – | 65 | – | – |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | – | – |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | – | – |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 34 | 97 | 117 | 20 | – | – |
16 | woda pitna butelkowana | – | – | – | – | (2,5)* | – | – | (1,5)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ( )x – w sztukach lub ( )* – w litrach.
1) Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.
[1] § 7 pkt 14 dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 28 marca 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 76, poz. 413). Zmiana weszła w życie 26 kwietnia 2011 r.