Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2009 nr 199 poz. 1536
Wersja aktualna od 2009-12-11
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2009 nr 199 poz. 1536
Wersja aktualna od 2009-12-11
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 listopada 2009 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013

Na podstawie art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 stycznia 2008 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz. U. Nr 20, poz. 119 oraz z 2009 r. Nr 60, poz. 497) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 3 pkt 4 otrzymuje brzmienie:

„4) który, w przypadku uczestnictwa w krajowym systemie jakości żywności, wytwarza produkty:

a) integrowanej produkcji w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2008 r. Nr 133, poz. 849, z późn. zm.3)), zwanej dalej „integrowaną produkcją”, lub

b) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”.”;

2) w § 4:

a) w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) łącznie dla produktów - w przypadku każdego z krajowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 4.”,

b) w ust. 2 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) produktów wytwarzanych w ramach każdego z krajowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 4.”;

3) w § 5 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwanej dalej „Agencją”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Agencję, informację o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy.”;

4) w § 7:

a) w ust. 1 w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:

„c) wszystkich produktów w ramach każdego z krajowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 4;”,

b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. Do wniosku o przyznanie pomocy dołącza się:

1) w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:

a) kopię certyfikatu zgodności wydanego przez jednostkę certyfikującą upoważnioną i podaną we wniosku o rejestrację w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 oraz z 2008 r. Nr 171, poz. 1056 i Nr 216, poz. 1368), zwanym dalej „wnioskiem o rejestrację”, albo świadectwa jakości wydanego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją, wydanych nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo

b) oświadczenie złożone przez producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a albo lit. b, albo

2) w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c:

a) kopię certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 889/2008”, w załączniku XII, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo

b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów w okresie konwersji zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, albo

3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a - kopię zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji złożonego nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, albo

4) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b:

a) kopię certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo

b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”.”,

c) dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

„3. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b oraz pkt 4 lit. b, zawiera wskazanie produktów i rodzaju produkcji, jakie zostały objęte systemem kontroli, dane jednostki certyfikującej, do której zgłosił się producent rolny, oraz datę objęcia systemem kontroli.”;

5) w § 8:

a) w ust. 1:

- pkt 1 i 2 otrzymują brzmienie:

„1) wydania certyfikatu zgodności albo świadectwa jakości określonych w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b - w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b, lub

2) wydania certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 2 lit. b - w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, lub”,

- dodaje się pkt 4 w brzmieniu:

„4) wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. b - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b.”,

b) w ust. 2:

- w pkt 1 dodaje się lit. d w brzmieniu:

„d) 1 470 zł - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b;”,

- w pkt 2 lit. a otrzymuje brzmienie:

„a) kontroli, po przeprowadzeniu której wydaje się:

- certyfikat zgodności lub świadectwo jakości określone w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a - w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,

- certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII - w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

- certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

- certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, lub”;

6) w § 9:

a) w ust. 4 w pkt 1:

- w lit. a tiret drugie otrzymuje brzmienie:

„- wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nie wydał decyzji, o której mowa w art. 44 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych,”,

- lit. b otrzymuje brzmienie:

„b) uczestnictwa we wspólnotowym systemie jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, żaden z certyfikatów określonych w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII, wydanych przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie został cofnięty,”,

- dodaje się lit. c w brzmieniu:

„c) uczestnictwa w krajowym systemie jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, żaden z certyfikatów określonych w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a, wydanych przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie został cofnięty;”,

b) w ust. 5:

- pkt 1-3 otrzymują brzmienie:

„1) w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:

a) kopię certyfikatu zgodności określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a, wydanego lub ważnego co najmniej przez 6 miesięcy lub

b) kopię świadectwa jakości określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a, wydanego

- w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;

2) w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c - kopię certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII, wydanego lub ważnego co najmniej przez 6 miesięcy w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;

3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji, wydanego w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;”,

- po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:

„3a) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Jakość Tradycja” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją, wydanego lub ważnego co najmniej przez 6 miesięcy w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;”;

7) w załączniku nr 1 do rozporządzenia dodaje się pkt 6 w brzmieniu:

„6) izbę gospodarczą utworzoną zgodnie z przepisami ustawy z dnia 30 maja 1989 r. o izbach gospodarczych (Dz. U. z 2009 r. Nr 84, poz. 710)”;

8) w załączniku nr 2 do rozporządzenia dodaje się pkt 5 w brzmieniu:

„5) aktu założycielskiego lub regulaminu używania znaku jakości lub innych dokumentów grupy producentów, dotyczących monitorowania produktu, pochodzenia surowców wykorzystywanych do produkcji oraz odbiorców pośrednich produktu - w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b rozporządzenia.”.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rozwój wsi, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 98, poz. 634, Nr 214, poz. 1349 i Nr 237, poz. 1655 oraz z 2009 r. Nr 20, poz. 105.

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 20, poz. 106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00