ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 czerwca 2009 r.
w sprawie szczegółowego wykazu towarów, od których są naliczane wpłaty na fundusze promocji produktów rolno-spożywczych
Na podstawie art. 3 ust. 7 ustawy z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 97, poz. 799) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa szczegółowy wykaz towarów, od których są naliczane, pobierane, przekazywane i wpłacane wpłaty na fundusze promocji produktów rolno-spożywczych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2-9 ustawy z dnia 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2009 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 czerwca 2009 r. (poz. 844)
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ TOWARÓW, OD KTÓRYCH SĄ NALICZANE, POBIERANE, PRZEKAZYWANE I WPŁACANE WPŁATY NA FUNDUSZE PROMOCJI PRODUKTÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH, O KTÓRYCH MOWA W ART. 2 UST. 1 PKT 2-9 USTAWY Z DNIA 22 MAJA 2009 R. O FUNDUSZACH PROMOCJI PRODUKTÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
Rodzaj funduszu promocji produktów rolno-spożywczych | Symbol Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) | Nazwa towaru (grupowania) |
Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego | 01.46.10.0 | Świnie żywe |
Fundusz Promocji Mięsa Wołowego | 01.41.10.0 | Bydło mleczne żywe |
01.42.11.0 | Pozostałe żywe bydło i bawoły, z wyłączeniem cieląt | |
01.42.12.0 | Cielęta żywe | |
Fundusz Promocji Mięsa Końskiego | 01.43.10.0 | Konie i pozostałe zwierzęta koniowate, żywe |
Fundusz Promocji Mięsa Owczego | 01.45.11.0 | Owce żywe |
Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych | 01.11.11.0 | Pszenica durum |
01.11.12.0 | Pozostała pszenica | |
01.11.20.0 | Kukurydza, z wyłączeniem kukurydzy cukrowej i pastewnej | |
01.11.31.0 | Jęczmień | |
01.11.32.0 | Żyto | |
01.11.33.0 | Owies | |
01.11.49.0 | Pozostałe zboża |
Rodzaj funduszu promocji produktów rolno-spożywczych | Symbol Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) | Nazwa towaru (grupowania) |
Fundusz Promocji Owoców i Warzyw |
| Warzywa strączkowe, świeże lub schłodzone |
01.11.61.0 | Fasola | |
01.11.62.0 | Groch | |
| Warzywa strączkowe suszone | |
01.11.71.0 | Fasola | |
01.11.72.0 | Bób i bobik | |
01.11.73.0 | Ciecierzyca (cieciorka) | |
01.11.74.0 | Soczewica | |
01.11.75.0 | Groch | |
| Warzywa świeże lub schłodzone | |
01.13.12.0 | Kapusta | |
01.13.13.0 | Kalafiory i brokuły | |
01.13.14.0 | Sałata | |
01.13.15.0 | Cykoria | |
01.13.16.0 | Szpinak | |
01.13.19.0 | Pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe | |
01.13.31.0 | Papryka i inne warzywa owocowe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta | |
01.13.32.0 | Ogórki | |
01.13.33.0 | Bakłażany (oberżyny) | |
01.13.34.0 | Pomidory | |
01.13.39.0 | Pozostałe warzywa owocowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
01.13.41.0 | Marchew i rzepa | |
01.13.42.0 | Czosnek | |
01.13.43.0 | Cebula | |
01.13.44.0 | Pory i pozostałe warzywa z rodziny czosnkowatych | |
01.13.49.0 | Pozostałe warzywa korzeniowe, cebulowe i bulwiaste, z wyłączeniem warzyw o dużej zawartości skrobi i inuliny | |
01.13.51.0 | Ziemniaki | |
01.13.80.0 | Grzyby, włączając trufle | |
01.13.90.0 | Warzywa świeże, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
| Winogrona | |
01.21.11.0 | Winogrona stołowe | |
01.21.12.0 | Pozostałe winogrona świeże | |
| Owoce ziarnkowe i pestkowe | |
01.24.10.0 | Jabłka | |
01.24.21.0 | Gruszki | |
01.24.22.0 | Pigwy | |
01.24.23.0 | Morele | |
01.24.24.0 | Wiśnie i czereśnie | |
01.24.25.0 | Brzoskwinie | |
01.24.26.0 | Nektaryny | |
01.24.27.0 | Śliwki | |
01.24.28.0 | Owoce tarniny | |
01.24.29.0 | Pozostałe owoce ziarnkowe i pestkowe, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
| Pozostałe krzewy i drzewa owocowe | |
01.25.12.0 | Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami | |
01.25.13.0 | Truskawki i poziomki | |
01.25.19.0 | Porzeczki, agrest i owoce z rodzaju Vaccinium (np. żurawina, borówki czarne), gdzie indziej niesklasyfikowane | |
01.25.90.0 | Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane |
Rodzaj funduszu promocji produktów rolno-spożywczych | Symbol Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) | Nazwa towaru (grupowania) |
Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego | 01.47.11.0 | Kurczęta i pozostałe ptactwo domowe z gatunku „Gallus domesticus” |
01.47.12.0 | Indyki | |
01.47.13.0 | Gęsi | |
01.47.14.0 | Kaczki i perliczki | |
01.49.12.1 | Strusie żywe hodowlane | |
01.49.12.9 | Pozostałe ptaki żywe hodowlane, gdzie indziej niesklasyfikowane | |
Fundusz Promocji Ryb | 03.00.12.0 | Ryby żywe morskie, z wyłączeniem hodowlanych |
03.00.13.0 | Ryby żywe słodkowodne, z wyłączeniem hodowlanych | |
03.00.14.0 | Ryby żywe morskie hodowlane | |
03.00.15.0 | Ryby żywe słodkowodne hodowlane | |
03.00.21.0 | Ryby świeże lub schłodzone morskie, z wyłączeniem hodowlanych | |
03.00.22.0 | Ryby świeże lub schłodzone słodkowodne, z wyłączeniem hodowlanych | |
03.00.23.0 | Ryby świeże lub schłodzone morskie hodowlane | |
03.00.24.0 | Ryby świeże lub schłodzone słodkowodne hodowlane |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00