Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2009-09-01 do 2010-08-31
Wersja archiwalna od 2009-09-01 do 2010-08-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 15 czerwca 2009 r.
w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2009/2010
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 11, poz. 65 i Nr 97, poz. 799) zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2009/2010, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2009 r.
Prezes Rady Ministrów: D. Tusk
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 15 czerwca 2009 r. (poz. 827)
MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2009/2010
Tabela nr 1
Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu1)
| W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 I | W opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 I i nie większej niż 0,25 I | W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 I, ale nie mniejszej niż 0,20 I | W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 I |
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej | 1,08 zł/l | 1,96 zł/l | 2,00 zł/l | - |
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi | - | 2,84 zł/l | 3,05 zł/l | - |
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi | 3,20 zł/l | 3,20 zł/l | 3,20 zł/l | 3,20 zł/l |
Tabela nr 2
Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)
Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 5,59 zł/kg |
Sery topione o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 6,56 zł/kg |
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45 % tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 9,31 zł/kg |
|
1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.
2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. WE L 183 z 11.07.2008, str. 17).