Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2009 nr 36 poz. 282
Wersja archiwalna od 2009-03-21 do 2016-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2009 nr 36 poz. 282
Wersja archiwalna od 2009-03-21 do 2016-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 lutego 2009 r.

w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat2)

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Określa się stawki opłat za:

1) dojazd do miejsca dokonania oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:

a) 8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,

b) 21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,

c) 63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,

d) 104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,

e) 146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,

f) 167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;

2) czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego, w tym:

a) pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 27,00 zł,

b) badanie organoleptyczne przeprowadzone:

- w miejscu oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł,

- w laboratorium analitycznym - w wysokości 24,00 zł,

c) ocenę dokumentów - w wysokości 21,00 zł,

d) wysłanie próbki do badań - w wysokości 100 % kosztów wysłania próbki do badań,

e) ocenę klasyfikacji mięsności jednej tuszy:

- wieprzowej - w wysokości 3,10 zł,

- wołowej - w wysokości 6,30 zł,

f) ocenę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,

g) ocenę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 34 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;

3) badania laboratoryjne - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia;

4) wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 7,00 zł.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Opłaty, o których mowa w § 1, wnosi się przed wydaniem świadectwa jakości handlowej w terminie 7 dni od dnia doręczenia rachunku, gotówką w miejscu i czasie wskazanym w rachunku lub przelewem na wskazany rachunek bankowy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 38, poz. 358 oraz z 2006 r. Nr 221, poz. 1621).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie 5 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 28 stycznia 2009 r. pod numerem 2009/0059/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 337).

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2009 r. (poz. 282)

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE

Lp.

Rodzaj badania

Stawka
w zł

1

2

3

Czynności ogólne

1

Badanie sensoryczne

165,00

2

Badania mikroskopowe

33,00

3

Destylacja

33,00

4

Destylacja z parą wodną

65,00

5

Ekstrakcja

33,00

6

Mineralizacja na sucho

45,00

7

Mineralizacja na mokro

78,00

Oznaczenia fizykochemiczne

8

Aktywność fosfatazy

111,00

9

Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy

39,00

10

Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)

22,00

11

Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)

72,00

12

Alkaliczność popiołu

37,00

13

Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną

19,00

14

Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji

52,00

15

Zawartość alkoholu metodą miareczkową

88,00

16

Zawartość alkoholu metodą piknometryczną

72,00

17

Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną

105,00

18

Zawartość alkoholu etylowego metodą GC

37,00

19

Zawartość alkoholu metylowego

37,00

20

Analiza makroskopowa

72,00

21

Analiza sitowa

33,00

22

Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych

132,00

23

Zawartość azotu metodą Kjeldahla

86,00

24

Barwa metodą spektrofotometryczną

33,00

25

Barwa cukru

72,00

26

Obecność barwników sztucznych

72,00

27

Barwa cukru metodą wzorców płynnych

17,00

28

Barwa cukru metodą wzorców stałych

17,00

29

Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną

188,00

30

Zawartość celulozy

111,00

31

Ciemnienie ciasta

48,00

32

Badania amylograficzne

33,00

1

2

3

33

Zawartość chlorków metodą Mohra

37,00

34

Zawartość chlorków metodą Volharda

54,00

35

Gęstość w stanie zsypnym

35,00

36

Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną

168,00

37

Zawartość cukru ogółem (klasycznie)

94,00

38

Zawartość cukrów redukujących (klasycznie)

55,00

39

Czas scukrzania

19,00

40

Zawartość części nierozpuszczalnych

39,00

41

Czystość cukru białego lub skrobi (wyliczenie)

8,00

42

Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną

111,00

43

Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową

55,00

44

Zawartość dwutlenku węgla

19,00

45

Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia

19,00

46

Dwutlenek węgla metodą destylacyjną

111,00

47

Dyspersja wody w maśle

33,00

48

Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej

72,00

49

Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych

55,00

50

Zawartość ekstraktu ogólnego

19,00

51

Zawartość ekstraktu refraktometrycznego

19,00

52

Zawartość ekstraktu resztkowego

19,00

53

Zawartość ekstraktu ogólnego w kremach i likierach

37,00

54

Energia i zdolność kiełkowania

54,00

55

Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC

168,00

56

Zawartość fosforanów

168,00

57

Zawartość ftalanu di-n-butylu

216,00

58

Zawartość fuzli metodą GC

88,00

59

Gęstość nasypowa

24,00

60

Ciężar nasypowy

24,00

61

Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową

37,00

62

Zawartość glukozynolanów metodą HPLC

165,00

63

Ilość glutenu

37,00

64

Ilość i rozpływalność glutenu

42,00

65

Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną

37,00

66

Granulacja

37,00

67

Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC

37,00

68

Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC

168,00

69

Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC

111,00

70

Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną

72,00

71

Zawartość inuliny

111,00

72

Izolacja DNA z produktów roślinnych

153,00

73

Zawartość jodanu potasu

146,00

74

Zawartość jodku potasu

146,00

75

Zawartość B-karotenu

146,00

76

Zawartość karotenoidów i B-karotenu

187,00

77

Kalibracja mrożonych owoców i warzyw

17,00

1

2

3

78

Klarowność

22,00

79

Klasa cukru (wyliczenie)

8,00

80

Zawartość kofeiny metodą HPLC

111,00

81

Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną

298,00

82

Zawartość kumaryny metodą GC

111,00

83

Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną

102,00

84

Zawartość kwasu erukowego metodą GC

175,00

85

Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC

220,00

86

Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną

184,00

87

Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną

101,00

88

Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną

111,00

89

Zawartość kwasu masłowego metodą GC

143,00

90

Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną

184,00

91

Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną

146,00

92

Obecność kwasu szczawiowego

17,00

93

Kwasowość

39,00

94

Kwasowość lotna

111,00

95

Kwasowość ogólna

39,00

96

Kwasowość plazmy

72,00

97

Kwasowość tłuszczu

39,00

98

Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych

39,00

99

Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów

55,00

100

Skład kwasów tłuszczowych metodą GC

215,00

101

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC

254,00

102

Zawartość laktozy metodą grawimetryczną

218,00

103

Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną

218,00

104

Lepkość brzeczki słodowej

17,00

105

Lepkość dekstryn

146,00

106

Liczba diastazowa

111,00

107

Liczba diastazowa wg skali Schade

146,00

108

Liczba formolowa

55,00

109

Liczba Hartonga

107,00

110

Liczba jodowa

72,00

111

Liczba Kolbacha

111,00

112

Liczba kwasowa

37,00

113

Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu

72,00

114

Liczba Lusson-Girarda (wyliczenie)

8,00

115

Liczba nadtlenkowa

72,00

116

Liczba nadtlenkowa w olejach

55,00

117

Liczba opadania

39,00

118

Liczba zmydlania

37,00

119

Masa odciekniętych owoców i warzyw

19,00

120

Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną

19,00

121

Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną

72,00

122

Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)

303,00

123

Zawartość mocznika

93,00

124

Zawartość olejków eterycznych

111,00

1

2

3

125

Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC

125,00

126

Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie

146,00

127

Obecność dekstryn w miodzie

39,00

128

Obecność furfuralu w napojach spirytusowych

39,00

129

Obecność modyfikacji genetycznych metodą podwójnego skriningu: promotor 35s i terminator NOS, metodą PCR

268,00

130

Obecność modyfikacji soi Roundup Ready, metodą PCR

230,00

131

Obecność pojedynczej modyfikacji genetycznej metodą PCR (bez kosztu izolacji DNA)

76,00

132

Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową

33,00

133

Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej

136,00

134

Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków

160,00

135

Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii

33,00

136

Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych

220,00

137

Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej

340,00

138

Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana)

33,00

139

Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

60,00

140

Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych

72,00

141

Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych

49,00

142

Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

22,00

143

Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie

21,00

144

Zawartość patuliny metodą HPLC

187,00

145

Obecność pektyn

19,00

146

Zawartość pektyn test turbidymetryczny

39,00

147

Obecność peroksydazy

39,00

148

Oznaczanie pH

19,00

149

Zawartość piperyny w pieprzu

157,00

150

Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego

39,00

151

Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI

83,00

152

Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów

55,00

153

Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie

22,00

154

Zawartość popiołu siarczanowego

56,00

155

Pozorna sucha masa

39,00

156

Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu

55,00

157

Zawartość proliny

146,00

158

Zawartość przeciwutleniaczy

276,00

1

2

3

159

Próba Langa

19,00

160

Przepuszczalność

19,00

161

Przewodność właściwa

39,00

162

Przeźroczystość

19,00

163

Zawartość pulpy wirówkowo

19,00

164

Rozpraszalność

37,00

165

Rozpuszczalność

37,00

166

Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym

37,00

167

Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie

37,00

168

Zawartość sacharozy metodą chemiczną

138,00

169

Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną

72,00

170

Sedymentacja

39,00

171

Zawartość siarczanów

55,00

172

Obecność siarczanów (jakościowo)

17,00

173

Siła diastatyczna

298,00

174

Zawartość skrobi w przetworach mięsnych

254,00

175

Zawartość skrobi metodą Eversa

72,00

176

Obecność skrobi (jakościowo)

19,00

177

Skuteczność pasteryzacji

39,00

178

Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną

146,00

179

Spływ brzeczki słodowej

19,00

180

Stabilność koloidalna

72,00

181

Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC

254,00

182

Stopień przemiału

37,00

183

Stopień rozdrobnienia

37,00

184

Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie

72,00

185

Zawartość substancji niezmydlających się

148,00

186

Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie

55,00

187

Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy

39,00

188

Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu

45,00

189

Zawartość szczawianów

39,00

190

Szklistość ziarna

39,00

191

Zawartość szkodników (ilościowo)

26,00

192

Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)

52,00

193

Obecność szkodników

10,00

194

Temperatura mięknięcia

72,00

195

Temperatura topnienia

72,00

196

Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba

146,00

197

Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną

55,00

198

Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost

55,00

199

Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta

125,00

200

Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą

94,00

201

Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC

180,00

202

Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC

243,00

203

Zawartość waniliny

143,00

204

Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową

17,00

205

Zawartość węglanów

72,00

206

Wilgotność destylacyjnie

111,00

1

2

3

207

Wilgotność metodą Karla-Fischera

111,00

208

Zawartość witaminy C

101,00

209

Zawartość włókna surowego

168,00

210

Zawartość wody i substancji lotnych w olejach

39,00

211

Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach

39,00

212

Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość

72,00

213

Zawartość wolnego tłuszczu

55,00

214

Wolne kwasy w miodzie

39,00

215

Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP

72,00

216

Wskaźnik bezpieczeństwa cukru

8,00

217

Wskaźnik w miodzie pitnym

8,00

218

Wskaźnik pienistości białka

39,00

219

Wskaźnik rozpuszczalności

39,00

220

Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku

22,00

221

Wskaźnik trwałości piany

39,00

222

Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego

72,00

223

Współczynnik ekstynkcji

111,00

224

Wyliczenie stosunku glukozy do fruktozy

8,00

225

Wyliczenie stosunku kwasu cytrynowego do izocytrynowego

8,00

226

Wyliczenie uzysku cukru surowego

8,00

227

Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC

125,00

228

Zawartość aldehydów metodą GC

78,00

229

Zawartość chloramfenikolu w miodzie

146,00

230

Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC

111,00

231

Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

125,00

232

Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym

72,00

233

Zawartość estrów metodą GC

37,00

234

Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)

188,00

235

Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną

62,00

236

Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych

188,00

237

Zawartość glukozy i fruktozy metodą enzymatyczną

168,00

238

Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym

157,00

239

Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku

125,00

240

Zawartość kwasu winowego metodą HPLC

125,00

241

Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego

188,00

242

Zawartość mleczanów

184,00

243

Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach kukurydzianych, metodą skriningu promotora 35s, metodą RT PCR

826,00

244

Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach sojowych, modyfikacja soi Roundup Ready, metodą RT PCR

826,00

245

Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny

146,00

1

2

3

246

Zawartość owoców i warzyw z wadami

72,00

247

Zawartość sacharozy metodą enzymatyczną

111,00

248

Zawartość słodzików metodą HPLC

111,00

249

Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym

205,00

250

Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC

215,00

251

Zawartość substancji neutralizujących konserwujących oraz przeciwutleniaczy w produktach tłuszczowych

197,00

252

Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle

62,00

253

Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP

175,00

254

Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów

293,00

255

Zawartość triglicerydów kwasu enantowego

187,00

256

Zawartość wapnia metodą miareczkową

62,00

257

Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie

84,00

258

Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej

69,00

259

Zawartość zanieczyszczeń chmielu

52,00

260

Zaziarnienie chmielu

89,00

261

Współczynnik załamania światła

19,00

262

Wyciąg wodny herbaty

72,00

263

Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka

24,00

264

Wyrównanie ziarna

29,00

265

Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną

72,00

266

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne

37,00

267

Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie palonej

55,00

268

Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie zielonej

72,00

269

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych

39,00

270

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku

22,00

271

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze

146,00

272

Zawartość zanieczyszczeń organicznych

72,00

273

Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych

49,00

274

Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją

72,00

275

Zaśniecenie ziarna

19,00

276

Zdolność pochłaniania wody

37,00

277

Zmętnienie (NTU, FNU)

22,00

278

Zawartość związków karbonylowych (aldehydów)

72,00

279

Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu

72,00

280

Zawartość żółtka jaja kurzego w majonezie

167,00

281

Zwilżalność

39,00

282

Zdolność chłonięcia wody

22,00

Oznaczenia mikrobiologiczne

283

Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych

22,00

284

Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej

22,00

285

Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych

49,00

1

2

3

286

Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych

121,00

287

Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny

49,00

288

Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny

111,00

289

Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego

49,00

290

Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych

49,00

291

Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

49,00

292

Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych

53,00

293

Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda

55,00

294

Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych

53,00

295

Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne

49,00

296

Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną

55,00

297

Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów

84,00

298

Wykrywanie obecności antybiotyków i sulfonamidów w artykułach rolno-spożywczych

23,00

299

Potwierdzenie obecności penicylin i oznaczanie ich stężeń

84,00

300

Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów w jogurcie

98,00

301

Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne, za 1 godzinę pracy

65,00

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00