Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2010-09-07
Wersja aktualna od 2010-09-07
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 14 stycznia 2009 r.
w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2010 r., Nr 153, poz. 1032)
Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) substancje dodatkowe niezamieszczone w wykazie, o którym mowa w art. 10 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwane dalej „substancjami dodatkowymi”, które mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) warunki stosowania substancji dodatkowych;
3) rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane substancje dodatkowe;
4) maksymalne dopuszczalne poziomy substancji dodatkowych.
§ 2.Z wyjątkami określonymi w § 3 nie można dodawać barwników do:
1) analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) bez dodatków smakowych;
2) spirytusu butelkowanego.
§ 3.Warunki stosowania barwników do analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) oraz do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 1.
Tabela 1
Środek spożywczy | Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej | Nazwa substancji | Maksymalne dopuszczalne poziomy |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) | E 160a | Karoteny | quantum satis |
|
E 160c | Ekstrakt z papryki |
| ||
E 160b | Annato, biksyna, norbiksyna | 15 mg/kg |
| |
Wino Polskie aromatyzowane, | E 100 | Kurkumina | 200 mg/l |
|
E 102 | Tartrazyna |
|
| |
E 104 | Żółcień chinolinowa |
|
| |
E 110 | Żółcień pomarańczowa FCF, Żółcień pomarańczowa S |
|
| |
E 120 | Koszenila, Kwas karminowy, Karminy |
|
| |
E 122 | Azorubina, Karmoizyna |
|
| |
E 124 | Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R |
|
| |
E 129 | Czerwień Allura AC |
|
| |
E 131 | Błękit patentowy V |
|
| |
E 132 | Indygotyna, Indygokarmin |
|
| |
E 133 | Błękit brylantowy FCF |
|
| |
| E 142 | Zieleń S |
| |
| E 151 | Czerń brylantowa BN, Czerń PN |
| |
| E 155 | Brąz HT |
| |
| E 160d | Likopen |
| |
| E 160e | Beta-apo-8'-karotenal (C 30) |
| |
| E 160f | Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30) |
| |
| E 161b | Luteina |
|
§ 4.Warunki stosowania substancji słodzących do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 2.
Tabela 2
Środek spożywczy | Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej | Nazwa substancji | Maksymalne dopuszczalne poziomy |
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane, | E 950 | Acesulfam K | 350 mg/l |
E 951 | Aspartam | 600 mg/l | |
E 954 | Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa | 80 mg/l | |
E 959 | Neohesperydyna DC | 20 mg/l | |
E 955 | Sukraloza | 50 mg/l | |
E 9621) | Sól aspartamu i acesulfamu | 350 mg/I2) |
1) Określone maksymalne dopuszczalne poziomy soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dopuszczalnych poziomów jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dopuszczalne poziomy określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.
2) Maksymalny dopuszczalny poziom w przeliczeniu na acesulfam K.
§ 5.[1] Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.
Tabela 3
Środek spożywczy | Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej | Nazwa substancji | Maksymalne dopuszczalne poziomy |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) | E 170 | Węglan wapnia | quantum satis |
|
E 500ii | Wodorowęglan sodu | quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka) |
| |
| E 504 | Węglany magnezu | quantum satis | |
| E 509 | Chlorek wapnia |
| |
| E 575 | Lakton kwasu glukonowego |
| |
Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) | E 170 | Węglan wapnia | quantum satis | |
E 460 | Celulozy |
| ||
E 504 | Węglany magnezu |
| ||
E 509 | Chlorek wapnia |
| ||
E 575 | Lakton kwasu glukonowego |
| ||
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) | E 234 | Nizyna1) | 12,5 mg/kg | |
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię | E 235 | Natamycyna | 1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu) | |
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) | E 1105 | Lizozym | quantum satis | |
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l | E 242 | Dimetylodiwęglan | 200 mg/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie | |
Polskie Wino, | E 220 | Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) | 200 mg/l | |
E 221 | Siarczyn sodu |
| ||
E 222 | Wodorosiarczyn sodu |
| ||
E 223 | Pirosiarczyn sodu |
| ||
E 224 | Pirosiarczyn potasu |
| ||
E 226 | Siarczyn wapnia |
| ||
E 227 | Wodorosiarczyn wapnia |
| ||
E 228 | Wodorosiarczyn potasu |
| ||
Polskie Wino, | E 353 | Kwas metawinowy | 100 mg/l |
1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.
§ 6.Warunki stosowania substancji konserwujących, takich jak sorbiniany, benzoesany i para-hydroksy-benzoesany, do określonych środków spożywczych określa tabela 4.
Tabela 4
Środek spożywczy | Maksymalny poziom (mg/kg lub mg/l odpowiednio) | |||||
Sa1) | Ba1) | PHB1) | SA + Ba | Sa + PHB | Sa + Ba + PHB | |
Paczkowane, plasterkowane analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) | 1000 |
|
|
|
|
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) przekładane i z dodatkiem środków spożywczych | 1000 |
|
|
|
|
|
Polskie Wino, | 200 |
|
|
|
|
|
1) Skróty zgodnie z tabelą 3 w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).
Uwagi:
1) maksymalne poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są podane w przeliczeniu na wolny kwas;
2) skróty użyte w tej tabeli oznaczają:
a) Sa + Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,
b) Sa + PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,
c) Sa + Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;
3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.
§ 7.Substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094) oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich w dawce quantum satis, zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.
§ 8.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
[1] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 153, poz. 1032). Zmiana weszła w życie 7 września 2010 r.