Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2009 nr 17 poz. 96
Wersja aktualna od 2010-09-07
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2009 nr 17 poz. 96
Wersja aktualna od 2010-09-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 14 stycznia 2009 r.

w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2010 r., Nr 153, poz. 1032)  

Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa:

1) substancje dodatkowe niezamieszczone w wykazie, o którym mowa w art. 10 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwane dalej „substancjami dodatkowymi”, które mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

2) warunki stosowania substancji dodatkowych;

3) rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane substancje dodatkowe;

4) maksymalne dopuszczalne poziomy substancji dodatkowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Z wyjątkami określonymi w § 3 nie można dodawać barwników do:

1) analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) bez dodatków smakowych;

2) spirytusu butelkowanego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Warunki stosowania barwników do analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) oraz do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 1.

Tabela 1

Środek spożywczy

Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa substancji

Maksymalne dopuszczalne poziomy

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 160a

Karoteny

quantum satis

E 160c

Ekstrakt z papryki

E 160b

Annato, biksyna, norbiksyna

15 mg/kg

Wino Polskie aromatyzowane,
Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane,
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,
Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 100

Kurkumina

200 mg/l

E 102

Tartrazyna

E 104

Żółcień chinolinowa

E 110

Żółcień pomarańczowa FCF, Żółcień pomarańczowa S

E 120

Koszenila, Kwas karminowy, Karminy

E 122

Azorubina, Karmoizyna

E 124

Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R

E 129

Czerwień Allura AC

E 131

Błękit patentowy V

E 132

Indygotyna, Indygokarmin

E 133

Błękit brylantowy FCF

E 142

Zieleń S

E 151

Czerń brylantowa BN, Czerń PN

E 155

Brąz HT

E 160d

Likopen

E 160e

Beta-apo-8'-karotenal (C 30)

E 160f

Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)

E 161b

Luteina

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Warunki stosowania substancji słodzących do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 2.

Tabela 2

Środek spożywczy

Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa substancji

Maksymalne dopuszczalne poziomy

Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,
Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane,
Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 950

Acesulfam K

350 mg/l

E 951

Aspartam

600 mg/l

E 954

Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa

80 mg/l

E 959

Neohesperydyna DC

20 mg/l

E 955

Sukraloza

50 mg/l

E 9621)

Sól aspartamu i acesulfamu

350 mg/I2)

1) Określone maksymalne dopuszczalne poziomy soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dopuszczalnych poziomów jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dopuszczalne poziomy określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.

2) Maksymalny dopuszczalny poziom w przeliczeniu na acesulfam K.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[1] Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.

Tabela 3

Środek spożywczy

Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa substancji

Maksymalne dopuszczalne poziomy

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

E 500ii

Wodorowęglan sodu

quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)

E 504

Węglany magnezu

quantum satis

E 509

Chlorek wapnia

E 575

Lakton kwasu glukonowego

Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

E 460

Celulozy

E 504

Węglany magnezu

E 509

Chlorek wapnia

E 575

Lakton kwasu glukonowego

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 234

Nizyna1)

12,5 mg/kg

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię

E 235

Natamycyna

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 1105

Lizozym

quantum satis

Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l

E 242

Dimetylodiwęglan

200 mg/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane,
Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane,
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,
Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,
Wino bezalkoholowe owocowe,
Wino owocowe aromatyzowane

E 220

Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)

200 mg/l

E 221

Siarczyn sodu

E 222

Wodorosiarczyn sodu

E 223

Pirosiarczyn sodu

E 224

Pirosiarczyn potasu

E 226

Siarczyn wapnia

E 227

Wodorosiarczyn wapnia

E 228

Wodorosiarczyn potasu

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane

E 353

Kwas metawinowy

100 mg/l

1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Warunki stosowania substancji konserwujących, takich jak sorbiniany, benzoesany i para-hydroksy-benzoesany, do określonych środków spożywczych określa tabela 4.

Tabela 4

Środek spożywczy

Maksymalny poziom (mg/kg lub mg/l odpowiednio)

Sa1)

Ba1)

PHB1)

SA + Ba

Sa + PHB

Sa + Ba + PHB

Paczkowane, plasterkowane analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

1000

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) przekładane i z dodatkiem środków spożywczych

1000

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane,
Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane,
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,
Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,
Wina owocowe aromatyzowane

200

1) Skróty zgodnie z tabelą 3 w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).

Uwagi:

1) maksymalne poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są podane w przeliczeniu na wolny kwas;

2) skróty użyte w tej tabeli oznaczają:

a) Sa + Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,

b) Sa + PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,

c) Sa + Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;

3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094) oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich w dawce quantum satis, zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

[1] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 153, poz. 1032). Zmiana weszła w życie 7 września 2010 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00