Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2008 nr 128 poz. 823
Wersja archiwalna od 2008-11-08 do 2009-11-06
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2008 nr 128 poz. 823
Wersja archiwalna od 2008-11-08 do 2009-11-06
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 30 czerwca 2008 r.

w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2008 r., Nr 190, poz. 1166)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być objęte procedurą dopuszczenia do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej są określone w załączniku [1] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 230, poz. 1933, z 2004 r. Nr 150, poz. 1586 oraz z 2005 r. Nr 242, poz. 2046).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1238.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 30 czerwca 2008 r. (poz. 823)

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp.

Kod CN

Nazwa towaru

Minimalna
ilość
podlegająca
kontroli
jakości
handlowej

1

2

3

4

1

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

1 t

2

0202

Mięso z bydła, zamrożone

1 t

3

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

0,5 t

4

ex 0206 10 98

Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

5

ex 0206 21 00

Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

6

ex 0206 22 00

Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

7

ex 0206 29 99

Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

8

ex 0206 30 00

Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

9

ex 0206 41 00

Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

10

ex 0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0207 34 – wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 – wątróbki gęsie, otłuszczone, zamrożone;
0207 36 85 – wątróbki kacze, otłuszczone, zamrożone

0,5 t

11

ex 0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:
0302 70 00 – wątróbki, ikry i mlecze

1 t

12

ex 0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:
0303 80 – wątróbki, ikry i mlecze

1 t

1

2

3

4

13

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

0,5 t

14

ex 0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

0305 10 00 – mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 – wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

15

ex 0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

ex 0402 21 – mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 – mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy

16

ex 0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

0403 10 51 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5 % masy;

0403 10 53 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

0403 10 59 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27 % masy;

0403 90 11 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;

0403 90 13 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

1

2

3

4

0403 90 19 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;

0403 90 31 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;

0403 90 33 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

0403 90 39 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;

0403 90 71 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;

0403 90 73 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

0403 90 79 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;

17

0405 10

Masło

0,5 t

18

0405 20

Produkty mleczarskie do smarowania

0,5 t

19

0406

Ser i twaróg

0,5 t

20

ex 0407 00 30

Jaja drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi)

10 tys. szt.

1

2

3

4

21

ex 0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:
0408 11 20 – żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

1 t

0408 19 20 – pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 91 20 – jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 99 20 – pozostałe jaja ptasie bez skorupek, nienadające się do spożycia przez ludzi

22

0409 00 00

Miód naturalny

1 t

23

ex 0504 00 00

Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

1 t

24

0602 90 91

Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pączkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy

1000 szt.

25

0602 90 99

Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, wyłączając kaktusy

1000 szt.

26

ex 0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane, z wyłączeniem podpozycji:
0603 90 00 – pozostałe

3000 szt.

27

0701 90

Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone

5 t

28

0709 59

Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone

0,5 t

29

ex 0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

0710 80 10 – oliwki;

0710 80 59 – pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;

0710 80 61 – grzyby z rodzaju Agaricus;

0710 80 69 pozostałe grzyby;

0710 80 80 – karczochy;

0710 80 85 – szparagi;

0710 80 95 – pozostałe warzywa

30

ex 0711 51 00

Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance

1 t

31

ex 0711 59 00

Pozostałe grzyby, w solance

1 t

32

ex 0712 31 00

Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone

50 kg

33

ex 0712 39 00

Pozostałe grzyby suszone

50 kg

34

0713 33 90

Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu

1 t

1

2

3

4

35

0713 50 00

Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane nawet bez skórki lub dzielone

1 t

36

ex 0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji:
0802 11 10 – gorzkie migdały w łupinach;
0802 12 10 – gorzkie migdały bez łupin;
0802 22 00 – orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin;
0802 32 00 – orzechy włoskie bez łupin;
0802 90 – pozostałe

1 t

37

ex 0804

Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:
0804 40 00 awokado

1 t

38

ex 0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:
0805 10 – pomarańcze;
0805 20 – mandarynki (włącznie z tangerynami i satsuma); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;
0805 50 10 – cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

1 t

39

ex 0806

Winogrona, świeże lub suszone z wyłączeniem podpozycji:
0806 10 10 winogrona stołowe, świeże

1 t

40

0810 20 10

Maliny, świeże

1 t

41

0810 90 50

Porzeczki czarne, świeże

1 t

42

0810 90 60

Porzeczki czerwone, świeże

1 t

43

0810 90 70

Porzeczki białe i agrest, świeże

1 t

44

0810 40

Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże

0,5 t

45

0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

1 t

46

0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (w tym gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia

1 t

47

0813 10 00

Morele suszone

0,5 t

48

0813 20 00

Śliwki suszone

0,5 t

49

0813 30 00

Jabłka suszone

0,5 t

50

0901 11 00

Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny

1 t

51

0901 21 00

Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny

1 t

52

0902 30 00

Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

1 t

53

0902 40 00

Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana

1 t

1

2

3

4

54

0904

Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

1 t

55

0905 00 00

Wanilia

1 t

56

0906

Cynamon i kwiaty cynamonowca

1 t

57

0908 10 00

Gałka muszkatołowa

1 t

58

ex 0909 10 00

Nasiona anyżku

1 t

59

0909 20 00

Nasiona kolendry

1 t

60

0909 40 00

Nasiona kminku

1 t

61

0909 50 00

Nasiona kopru; jagody jałowca

1 t

62

0910 10 00

Imbir

1 t

63

0910 20

Szafran

1 t

64

0910 30 00

Kurkuma

1 t

65

0910 99 31

Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona

1 t

66

0910 99 33

Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały

1 t

67

0910 99 39

Tymianek rozgniatany lub mielony

1 t

68

0910 99 50

Liście laurowe

1 t

69

0910 99 60

Curry

1 t

70

ex 1001

Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

71

ex 1002 00 00

Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

72

1003 00 90

Jęczmień inny niż do siewu

15 t

73

ex 1004 00 00

Owies, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

74

1005 90 00

Kukurydza inna niż do siewu

15 t

75

1006 20

Ryż łuskany (brązowy)

5 t

76

1006 30

Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany

5 t

77

1006 40 00

Ryż łamany

5 t

78

ex 1008 10 00

Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego

5 t

79

ex 1008 20 00

Proso, z wyłączeniem materiału siewnego

5 t

80

1101 00 11

Mąka pszenna z pszenicy durum

5 t

81

ex 1101 00 15

Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej

5 t

82

1102 10 00

Mąka żytnia

5 t

1

2

3

4

83

1102 20

Mąka kukurydziana

5 t

84

1103 13

Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy

5 t

85

ex 1103 19 30

Kasze z jęczmienia

5 t

86

ex 1103 19 90

Kasze z gryki

5 t

87

1104 22 90

Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

88

1104 23 90

Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

89

1104 29 07

Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

90

1104 29 51

Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

91

1104 29 55

Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

92

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane

1 t

93

1107 10 99

Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki

5 t

94

1107 20 00

Słód palony

5 t

95

ex 1108

Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

96

1201 00 90

Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu

5 t

97

ex 1202

Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:
1202 10 10 – orzeszki ziemne w łupinkach, do siewu

5 t

98

1204 00 90

Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu

5 t

99

1205 10 90

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu

15 t

100

ex 1205 90 00

Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu

15 t

101

ex 1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:
1206 00 10 – nasiona słonecznika do siewu

5 t

102

1207 50 90

Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu

1 t

103

1207 91 90

Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu

0,1 t

104

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

1 t

105

1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane

1 t

106

1302 13 00

Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu

0,1 t

107

1501 00 19

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych

1 t

1

2

3

4

108

ex 1507 90 90

Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

109

ex 1508 90 90

Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

110

ex 1510 00 90

Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych

1 t

111

ex 1512 19 90

Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

112

ex 1514 19 90

Olej rzepakowy lub rzepakowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

113

ex 1514 99 90

Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepakowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

114

ex 1515 29 90

Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

115

1517 10

Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej

1 t

116

1517 90 10

Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów wymienionych w niniejszym załączniku, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka

1 t

117

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

1 t

118

ex 1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji: 1602 90 – pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t

119

1604

Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji: 1604 30 – kawior i namiastki kawioru

1 t

120

1701 99 10

Cukier biały

15 t

121

ex 1702 90 95

Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym

1 t

122

1801 00 00

Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone

5 t

123

1805 00 00

Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego

0,5 t

1

2

3

4

124

ex 2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2001 90 10 – ostry sos z mango;
2001 90 20 – owoce z rodzaju Capsicum, innych niż
słodka papryka i pieprz angielski;

2001 90 30 – kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata); 2001 90 40 – ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 – rdzenie palmowe;
2001 90 91 – owoce tropikalne i orzechy tropikalne

11

125

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym

1 t

126

ex 2003

Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:
2003 20 00 – trufle

1 t

127

2005 40 00

Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony

1 t

128

ex 2005

Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 2005 10 00 – warzywa homogenizowane;
2005 51 00 – fasola łuskana;
ex 2005 70 00 – oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg

1 t

129

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

130

2008 20

Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

131

2008 30

Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

132

2008 40

Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

133

2008 50

Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

134

2008 60

Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

135

2008 70

Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

1

2

3

4

136

2008 80

Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

137

2008 92 78

Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50 % całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

1 t

138

2008 99 43

Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

139

2008 99 45

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

140

2008 99 49

Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

141

2008 99 67

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

11

142

2008 99 72

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej

11

143

2008 99 78

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg

11

144

2008 99 99

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru

1 t

145

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

146

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub matę (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub matę (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

0,5 t

147

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

1 t

148

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

1 t

1

2

3

4

149

2202 90 10

Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404

1 hl

150

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu

10 hl

151

2204

Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009

10 hl

152

2208 60

Wódka

1 hl

153

2208 90 48

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej

1 hl

154

2208 90 56

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej

1 hl

155

2208 90 71

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

156

2208 90 77

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

157

2208 90 91

Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej

1 hl

158

2208 90 99

Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

159

2302 30

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane

5 t

160

2302 40

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane

5 t

161

3501 10 90

Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze

1 t

162

3501 90 90

Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny

1 t

163

3502 11 90

Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi

1 t

164

ex 3503 00 10

Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)

0,5 t

165

ex 3505 10

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 października 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz.U. Nr 190, poz. 1166). Zmiana weszła w życie 8 listopada 2008 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00