Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2008 nr 118 poz. 758
Wersja archiwalna od 2008-07-12 do 2022-08-11
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2008 nr 118 poz. 758
Wersja archiwalna od 2008-07-12 do 2022-08-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone w związku z art. 6 pkt 13 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1570) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 lipca 2022 r. w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych właściwych do prowadzenia badań pasz (Dz.U. poz. 1674). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 13 czerwca 2008 r.

w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych właściwych do prowadzenia badań pasz

Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1. Rozporządzenie określa krajowe laboratoria referencyjne będące krajowymi laboratoriami referencyjnymi, o których mowa w art. 33 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), działające w zakresie innym niż określony w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2. Krajowe laboratoria referencyjne, o których mowa w § 1, właściwe dla poszczególnych rodzajów i kierunków badań pasz są określone w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych właściwych dla poszczególnych rodzajów i kierunków badań środków żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 40, poz. 371).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).


Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 13 czerwca 2008 r. (poz. 758)

KRAJOWE LABORATORIA REFERENCYJNE BĘDĄCE KRAJOWYMI LABORATORIAMI REFERENCYJNYMI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 33 UST. 1 ROZPORZĄDZENIA (WE) NR 882/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY Z DNIA 29 KWIETNIA 2004 R. W SPRAWIE KONTROLI URZĘDOWYCH PRZEPROWADZANYCH W CELU SPRAWDZENIA ZGODNOŚCI Z PRAWEM PASZOWYM I ŻYWNOŚCIOWYM ORAZ REGUŁAMI DOTYCZĄCYMI ZDROWIA ZWIERZĄT I DOBROSTANU ZWIERZĄT, DZIAŁAJĄCE W ZAKRESIE INNYM NIŻ OKREŚLONY W PRZEPISACH O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ, WŁAŚCIWE DLA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW I KIERUNKÓW BADAŃ PASZ

Lp.

Nazwa laboratorium

Adres

Przedmiot badań

Kierunek badań

1

2

3

4

5

1

Instytut Zootechniki -Państwowy Instytut Badawczy
Krajowe Laboratorium Pasz

ul. Chmielna 2
20-079 Lublin

Pasze

1. Podstawowe składniki pokarmowe, w tym:

1) białko ogólne metodą Kjeldahla;

2) białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym;

3) aktywność pepsyny;

4) wilgotność;

5) wilgotność olejów i tłuszczów;

6) popiół surowy;

7) popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym;

8) włókno surowe (frakcje);

9) surowy olej i tłuszcz;

10) skrobia metodą polarymetryczną;

11) cukry;

12) laktoza.

2. Składniki mineralne, w tym:

1) wapń;

2) sód;

3) potas;

4) chlorki;

5) magnez;

6) całkowita zawartość fosforu;

7) węglany.

3. Dodatki paszowe należące do kategorii:

1) dietetycznych z grup:

a) aminokwasy, ich sole i pochodne, w tym skład aminokwasowy,

1

2

3

4

5

b) mocznik i jego pochodne,

c) związki pierwiastków śladowych,

d) witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu;

2) technologicznych, z wyłączeniem substancji służących do kontroli zanieczyszczeń radionuklidami, konserwantów i dodatków do kiszonki;

3) zootechnicznych z grup:

a) substancji polepszających strawność,

b) substancji wpływających korzystnie na środowisko;

4) sensorycznych z grup:

a) barwników,

b) substancji aromatyzujących.

4. Obecność żywych szkodników w paszach.

5. Badanie pasz genetycznie zmodyfikowanych zawierających soję, burak cukrowy lub organizmy genetycznie zmodyfikowane niewymienione w przepisach wydanych na podstawie art. 25 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007 r. Nr121, poz. 842).

6. Materiały paszowe z grupy białka uzyskanego z mikroorganizmów.

7. Substancje niepożądane pochodzenia roślinnego, w tym zanieczyszczenia botaniczne, fluor, azotyny.

8. Homogeniczność pasz.

2

Instytut Ochrony Roślin Laboratorium Zakładu Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin

ul. Miczurina 20
60-318 Pozna
ń

Pasze

Pozostałości pestycydów.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00