Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-07-12 do 2022-08-11
Wersja archiwalna od 2008-07-12 do 2022-08-11
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 czerwca 2008 r.
w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych właściwych do prowadzenia badań pasz
Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa krajowe laboratoria referencyjne będące krajowymi laboratoriami referencyjnymi, o których mowa w art. 33 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), działające w zakresie innym niż określony w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.
§ 2. Krajowe laboratoria referencyjne, o których mowa w § 1, właściwe dla poszczególnych rodzajów i kierunków badań pasz są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 3. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych właściwych dla poszczególnych rodzajów i kierunków badań środków żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 40, poz. 371).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 13 czerwca 2008 r. (poz. 758)
KRAJOWE LABORATORIA REFERENCYJNE BĘDĄCE KRAJOWYMI LABORATORIAMI REFERENCYJNYMI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 33 UST. 1 ROZPORZĄDZENIA (WE) NR 882/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY Z DNIA 29 KWIETNIA 2004 R. W SPRAWIE KONTROLI URZĘDOWYCH PRZEPROWADZANYCH W CELU SPRAWDZENIA ZGODNOŚCI Z PRAWEM PASZOWYM I ŻYWNOŚCIOWYM ORAZ REGUŁAMI DOTYCZĄCYMI ZDROWIA ZWIERZĄT I DOBROSTANU ZWIERZĄT, DZIAŁAJĄCE W ZAKRESIE INNYM NIŻ OKREŚLONY W PRZEPISACH O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ, WŁAŚCIWE DLA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW I KIERUNKÓW BADAŃ PASZ
Lp. | Nazwa laboratorium | Adres | Przedmiot badań | Kierunek badań |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Instytut Zootechniki -Państwowy Instytut Badawczy | ul. Chmielna 2 | Pasze | 1. Podstawowe składniki pokarmowe, w tym: |
1) białko ogólne metodą Kjeldahla; | ||||
2) białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym; | ||||
3) aktywność pepsyny; | ||||
4) wilgotność; | ||||
5) wilgotność olejów i tłuszczów; | ||||
6) popiół surowy; | ||||
7) popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym; | ||||
8) włókno surowe (frakcje); | ||||
9) surowy olej i tłuszcz; | ||||
10) skrobia metodą polarymetryczną; | ||||
11) cukry; | ||||
12) laktoza. | ||||
2. Składniki mineralne, w tym: | ||||
1) wapń; | ||||
2) sód; | ||||
3) potas; | ||||
4) chlorki; | ||||
5) magnez; | ||||
6) całkowita zawartość fosforu; | ||||
7) węglany. | ||||
3. Dodatki paszowe należące do kategorii: | ||||
1) dietetycznych z grup: | ||||
a) aminokwasy, ich sole i pochodne, w tym skład aminokwasowy, |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|
|
|
| b) mocznik i jego pochodne, |
c) związki pierwiastków śladowych, | ||||
d) witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu; | ||||
2) technologicznych, z wyłączeniem substancji służących do kontroli zanieczyszczeń radionuklidami, konserwantów i dodatków do kiszonki; | ||||
3) zootechnicznych z grup: | ||||
a) substancji polepszających strawność, | ||||
b) substancji wpływających korzystnie na środowisko; | ||||
4) sensorycznych z grup: | ||||
a) barwników, | ||||
b) substancji aromatyzujących. | ||||
4. Obecność żywych szkodników w paszach. | ||||
5. Badanie pasz genetycznie zmodyfikowanych zawierających soję, burak cukrowy lub organizmy genetycznie zmodyfikowane niewymienione w przepisach wydanych na podstawie art. 25 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007 r. Nr121, poz. 842). | ||||
6. Materiały paszowe z grupy białka uzyskanego z mikroorganizmów. | ||||
7. Substancje niepożądane pochodzenia roślinnego, w tym zanieczyszczenia botaniczne, fluor, azotyny. | ||||
8. Homogeniczność pasz. | ||||
2 | Instytut Ochrony Roślin Laboratorium Zakładu Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin | ul. Miczurina 20 | Pasze | Pozostałości pestycydów. |