Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2008 nr 74 poz. 446
Wersja archiwalna od 2008-05-01 do 2008-12-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2008 nr 74 poz. 446
Wersja archiwalna od 2008-05-01 do 2008-12-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 30 kwietnia 2008 r.

w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3 %

Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 74, poz. 444) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku do ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2008 r.

Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 30 kwietnia 2008 r. (poz. 446)

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

2

3

1

0101

Konie, osły, muły i osłomuły, żywe

2

0102

Bydło żywe

3

0103

Świnie żywe

4

0104

Owce i kozy, żywe

5

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

6

* 0106

Pozostałe zwierzęta żywe1)

7

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

8

0202

Mięso z bydła, zamrożone

9

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

10

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

11

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

12

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

13

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone:

14

0208 10

- Z królików lub zajęcy

15

0208 90

- Pozostałe

1

2

3

16

0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

17

0301

Ryby żywe

18

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

19

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

20

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

21

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

22

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

23

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

24

ex 0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30

25

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

26

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

27

0409 00 00

Miód naturalny

1

2

3

28

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

29

* 0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2)

30

* 0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)

31

* 0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)

32

* 0507

Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2)

33

* 0510 00 00

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)

34

ex* 0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2) -z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39

35

0601

Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

36

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

37

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

38

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

39

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

1

2

3

40

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

41

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

42

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

43

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

44

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

45

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

46

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

47

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

48

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

49

0802 21 00

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

- - W łupinach

50

0802 22 00

- - Bez łupin

51

0802 31 00

- Orzechy włoskie:

- - W łupinach

52

0802 32 00

- - Bez łupin

53

0806 10

Winogrona:

- Świeże

54

ex 0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00

55

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

56

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

1

2

3

57

ex 0810

Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95

58

* 0904

Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone3)

59

* 0908

Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3)

60

* 0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3)

61

* 0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3)

62

1001

Pszenica i meslin

63

1002 00 00

Żyto

64

1003 00

Jęczmień

65

1004 00 00

Owies

66

1005

Kukurydza

67

1006 10

- Ryż niełuskany

68

1007 00

Ziarno sorgo

69

1008

Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

70

1104 19 50

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

- Ziarna miażdżone i płatkowane:

- - - Z kukurydzy

71

1104 22 90

- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):

- - Z owsa:

- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

72

1104 23 90

- - Z kukurydzy:

- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

73

1104 29 07

- - - Z jęczmienia:

- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1

2

3

- - - Pozostałe:

- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:

74

1104 29 11

- - - - - Z pszenicy

75

* 1104 29 18

- - - - - Pozostałe4)

- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:

76

1104 29 51

- - - - Z pszenicy

77

1104 29 55

- - - - Z żyta

78

1104 29 59

- - - - - Pozostałe

79

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

80

1203 00 00

Kopra

81

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

82

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

83

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

84

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

85

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

86

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus satiwtm), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: - Pozostałe:

87

1212 91

- - Burak cukrowy

88

ex 1212 99

- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70

89

1213 00 00

Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

90

ex 1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10

1

2

3

91

ex 1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90

92

ex 1502 00

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10

93

* 1503 00

Stearyna smalcowa, olej smakowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej5)

94

1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

95

* 1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

96

1516 10

- Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje

97

* 2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki7)

98

* 2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane8)

99

* 2308 00

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone9)

100

* 2309

Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt10)

101

2401 10

- Tytoń nieodżyłowany

102

2401 20

- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany

103

ex 3502

Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90

104

3507 10 00

- Podpuszczka i jej koncentraty

1

2

3

105

* 5301 10 00

- Len surowy lub roszony11)

106

* 5302 10 00

- Konopie siewne, surowe lub roszone11)

107

* 5303 10 00

- Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone11)

108

* 5305 00 00

Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)11), 12)

ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie.

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem „*" umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki

2) wyłącznie odpady zwierzęce, niejadalne, z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

4) wyłącznie ziarno żyta

5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych

7) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne

8) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

9) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

10) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

11) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

12) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00