Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-03-01 do 2015-08-08
Wersja archiwalna od 2008-03-01 do 2015-08-08
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 stycznia 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego2)
Na podstawie art. 48 ust. 8 i art. 53 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2007 r. Nr 41, poz. 271, Nr 80, poz. 541 i Nr 191, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2007 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego (Dz. U. Nr 29, poz. 189, Nr 110, poz. 764 i Nr 189, poz. 1358) wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku nr 4 do rozporządzenia:
a) w części I „Warzywa kapustne i rzepowate” w ust. 1 „Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji” w tabeli lp. 9 i 10 otrzymują brzmienie:
9 | Kapusta pekińska | Brassica rapa L. | C/1 |
10 | Rzepa | Brassica rapa L. | C/1 |
b) w części II „Warzywa cebulowe”:
- ust. 1 „Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji” otrzymuje brzmienie:
„1. Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji
Lp. | Nazwa polska | Nazwa łacińska | Najniższy stopień kwalifikacji1) dla poszczególnych gatunków |
1 | Cebula, w tym echalion | Allium cepa L. - grupa Cepa | C/1 |
2 | Szalotka | Allium cepa L. - grupa Aggregatum | C/1 |
3 | Cebula siedmiolatka | Allium fistulosum L. | C/1 |
4 | Czosnek pospolity | Allium sativum L. | C/1 |
5 | Por | Allium porrum L. | C/1 |
6 | Szczypiorek | Allium schoenoprasum L. | C/1 |
Objaśnienie
1) Jeżeli w upoważnieniu dla podmiotu prowadzącego obrót materiałem siewnym hodowca nie ustalił wyższego stopnia kwalifikacji.”,
- ust. 3 „Ocena stanu plantacji” otrzymuje brzmienie:
„3. Ocena stanu plantacji
Liczba wymaganych ocen stanu | Obowiązujący termin dokonania oceny |
Dwie oceny stanu plantacji dla roślin cebulowych uprawianych metodą bezwysadkową1) | |
- pierwsza | w fazie wegetatywnej przed wyrastaniem w pędy nasienne |
- druga | w fazie pełni kwitnienia do początku wiązania nasion |
Trzy oceny stanu plantacji dla roślin cebulowych uprawianych metodą tradycyjną | |
- pierwsza - ocena plantacji, na której wytwarzane są wysadki | w pierwszym roku uprawy przed załamywaniem szczypioru u cebuli |
- druga - ocena wysadków po przechowaniu | ocena wysadków przed ich wysadzeniem lub zimujących w gruncie w przypadku pora |
- trzecia | w fazie pełni kwitnienia do początku wiązania nasion |
Dwie oceny stanu plantacji dla cebuli siedmiolatki i szczypiorku | |
- pierwsza | w fazie dojrzałości konsumpcyjnej |
- druga | w fazie od pełni kwitnienia do początku wiązania nasion |
Dwie oceny stanu plantacji dla czosnku pospolitego | |
- pierwsza | w fazie początku załamywania szczypioru |
- druga | po wykopaniu i wysuszeniu - ocena cech zewnętrznych główek |
W przypadku produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych każdy składnik ocenia się oddzielnie |
Objaśnienie
1) Nasiona cebuli wytworzone metodą bezwysadkową uznaje się w najniższym stopniu kwalifikacji.”,
- w ust. 4 „Izolacja przestrzenna” w tabeli Ip. 1 i 2 otrzymują brzmienie:
1 | Plantacje, na których są wytwarzane wysadki cebuli, szalotki lub czosnku, od innych upraw warzyw cebulowych rozmnażanych wegetatywnie | 500 |
2 | Plantacje nasienne cebuli, szalotki, cebuli siedmiolatki oraz szczypiorku od plantacji nasiennych odmian cebuli o żółtej barwie łuski (typu Wolska) oraz innych warzyw cebulowych | 1000 |
- w ust. 6 „Czystość odmianowa i gatunkowa” w tabeli Ip. 1 otrzymuje brzmienie:
1 | Występowanie roślin innych odmian, a w przypadku cebuli, szalotki i czosnku również występowanie cebul o innej barwie łuski, na jednostce kwalifikacyjnej plantacji wysadków cebuli, cebuli siedmiolatki, szalotki, szczypiorku oraz czosnku | 0,3 | 0,5 |
- w ust. 7 „Choroby i szkodniki” w tabeli wiersz drugi otrzymuje brzmienie:
Produkcja wysadków oraz materiału nasadzeniowego |
c) w części V „Warzywa psiankowate” w ust. 1 „Nazwy gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji” w tabeli lp. 1 otrzymuje brzmienie:
1 | Pomidor | Lycopersicon esculentum Mill. | C/1 |
d) w części VII „Warzywa liściowe”:
- w ust. 1 „Wykaz gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji” w tabeli dodaje się Ip. 9 w brzmieniu:
9 | Rabarbar | Rheum rhabarbarum L. | C/1 |
- w ust. 3 „Ocena stanu plantacji” tabela otrzymuje brzmienie:
Liczba wymaganych ocen stanu plantacji | Obowiązujący termin dokonania oceny |
Dwie oceny stanu plantacji: | |
- pierwsza | w okresie dojrzałości konsumpcyjnej |
- druga | w okresie dojrzewania nasion, a w przypadku rabarbaru w fazie od pełni kwitnienia do początku wiązania nasion |
W przypadku plantacji nasiennej sałaty prowadzonej metodą bezgłówkową zakłada się pod nadzorem wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa poletko kontrolne o powierzchni nie mniejszej niż 10 m2 z każdej wysianej partii w celu sprawdzenia wyrównania i tożsamości odmiany. Poletko kontrolne zakłada się w gospodarstwie, na terenie którego jest prowadzona kwalifikacja plantacji nasiennych obsianych materiałem siewnym z tych partii |
- w ust. 4 „Płodozmian” akapit drugi otrzymuje brzmienie:
„Plantacji nasiennych warzyw liściowych nie zakłada się na polu, na którym uprawiano rośliny z tej samej rodziny w okresie ostatnich dwóch lat, a w przypadku buraka liściowego oraz rabarbaru - czterech lat. Plantacje nasienne warzyw liściowych muszą być wolne od roślin, które są samosiewami z poprzedniej uprawy.”,
e) w części VIII „Warzywa pozostałe”:
- ust. 1 „Wykaz gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji” otrzymuje brzmienie:
„1. Wykaz gatunków i obowiązujący najniższy stopień kwalifikacji
Lp. | Nazwa polska | Nazwa łacińska | Najniższy stopień kwalifikacji1) dla poszczególnych gatunków |
1 | Karczoch hiszpański (kard) | Cynara cardunculus L. | C/1 |
2 | Koper włoski (fenkuł) | Foeniculum vulgare Mill. | C/1 |
3 | Szparag | Asparagus officinalis L. | C/1 |
4 | Kukurydza cukrowa | Zea mays L. (partim) | C/1 |
5 | Kukurydza pękająca | Zea mays L. (partim) | C/1 |
Objaśnienie
1) Jeżeli w upoważnieniu dla podmiotu prowadzącego obrót materiałem siewnym hodowca nie ustalił wyższego stopnia kwalifikacji.”,
- ust. 2 „Ocena stanu plantacji” otrzymuje brzmienie:
„2. Ocena stanu plantacji
Liczba wymaganych ocen stanu plantacji | Obowiązujący termin dokonania oceny |
Jedna ocena stanu plantacji dla karczocha, kopru włoskiego i szparaga - w okresie pełni kwitnienia do początku wiązania nasion | |
Trzy oceny stanu plantacji dla kukurydzy cukrowej i kukurydzy pękającej | |
- pierwsza | w okresie poprzedzającym kwitnienie |
- druga | w okresie od początku do pełni kwitnienia |
- trzecia | w okresie końca kwitnienia składników rodzicielskich odmian mieszańcowych” |
- ust. 4 „Izolacja przestrzenna” otrzymuje brzmienie:
„4. Izolacja przestrzenna
Lp. | Wyszczególnienie | Odległość nie mniejsza niż | |
elitarny | kwalifikowany | ||
1 | Dla karczocha, kopru włoskiego i szparaga odległość od źródeł pyłku z danego rodzaju | 500 | 300 |
2 | Dla kukurydzy cukrowej i kukurydzy pękającej odległość plantacji, na której produkuje się nasiona: | ||
1) składników rodzicielskich od zasiewów innej odmiany lub formy kukurydzy niż ta, której pyłkiem mają być zapylone rośliny | 300 | ||
2) odmian mieszańcowych od zasiewów innej odmiany lub formy kukurydzy innej niż zapylacz danego mieszańca oraz odmian ustalonych od zasiewów innej odmiany lub formy kukurydzy | 200” |
- ust. 5 „Zachwaszczenie oraz choroby i szkodniki” otrzymuje brzmienie:
„5. Zachwaszczenie oraz choroby i szkodniki:
Występowanie chwastów oraz chorób i szkodników w stopniu utrudniającym prawidłowy rozwój nasion lub uniemożliwiającym właściwe wykonanie oceny stanowi podstawę do dyskwalifikacji plantacji.
W przypadku kukurydzy cukrowej i kukurydzy pękającej niedopuszczalne jest występowanie zgnilizny fuzaryjnej lub uwiądu bakteryjnego kukurydzy.”;
2) załącznik nr 6 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia;
3) w załączniku nr 7 do rozporządzenia:
a) w ust. 1 „Gatunki roślin warzywnych” w tabeli:
- lp. 20 otrzymuje brzmienie:
20 | Kapusta pekińska | Brassica rapa L. |
- Ip. 32 otrzymuje brzmienie:
32 | Pomidor | Lycopersicon esculentum Mill. |
- Ip. 36 otrzymuje brzmienie:
36 | Rzepa | Brassica rapa L. |
b) w ust. 3 w pkt 2 w tabeli w rubryce „Gatunek”:
- nazwa łacińska kapusty pekińskiej otrzymuje brzmienie: „Brassica rapa L.”,
- nazwa łacińska pomidora otrzymuje brzmienie: „Lycopersicon esculentum Mill.”.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają przepisy dyrektywy Komisji 2006/124/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. zmieniającej dyrektywę Rady 92/33/EWG w sprawie obrotu materiałem rozmnożeniowym oraz nasadzeniowym warzyw, innym niż nasiona, oraz dyrektywę Rady 2002/55/WE w sprawie obrotu materiałem siewnym warzyw (Dz. Urz. WE L 339 z 06.12.2007, str. 12).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 29 stycznia 2008 r. (poz. 173)
DOPUSZCZALNA WIELKOŚĆ PARTII W OBROCIE ORAZ SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA JAKOŚCIOWE DLA MATERIAŁU SIEWNEGO ROŚLIN WARZYWNYCH
Tabela 1
Wielkość partii nasion oraz masa próby do oceny laboratoryjnej
Gatunki | Wielkość partii1) | Minimalna masa2) 3) próby |
w tonach | w gramach | |
1 | 2 | 3 |
Allium cepa - grupa Cepa | 10 | 25 |
Allium cepa - grupa Aggregatum | 10 | 25 |
Allium fistulosum | 10 | 15 |
Allium sativum | 10 | 20 |
Allium schoenoprasum | 10 | 15 |
Allium porrum | 10 | 20 |
Anthricus cerefolium | 10 | 20 |
Apium graveolens | 10 | 5 |
Asparagus officinalis | 10 | 100 |
1 | 2 | 3 |
Beta vulgaris | 20 | 100 |
Brassica oleracea | 10 | 25 |
Brassica rapa | 10 | 20 |
Brassica rapa | 10 | 20 |
Capsicum annuum | 10 | 40 |
Cichorium intybus (partim) | 10 | 15 |
Cichorium intybus (partim) | 10 | 50 |
Cichorium endivia | 10 | 15 |
Citrullus lanatus | 20 | 250 |
Cucumis melo | 20 | 100 |
Cucumis sativus | 10 | 25 |
Cucurbita maxima | 20 | 250 |
Cucurbita pepo | 20 | 150 |
Cynara cardunculus | 10 | 50 |
Daucus carota | 10 | 10 |
Foeniculum vulgare | 10 | 25 |
Lactuca sativa | 10 | 10 |
Lycopersicon esculentum | 10 | 20 |
Petroselinum crispum | 10 | 10 |
Phaseolus coccineus | 25 | 1000 |
Phaseolus vulgaris | 25 | 700 |
Pisum sativum | 25 | 500 |
1 | 2 | 3 |
Raphanus sativus | 10 | 50 |
Rheum rhabarbarum | 10 | 135 |
Scorzonera hispanica | 10 | 30 |
Solanum melongena | 10 | 20 |
Spinacia oleracea | 10 | 75 |
Valerianella locusta | 10 | 20 |
Vicia faba | 25 | 1000 |
Zea mays (partim) | 25 | 1000 |
Zea mays (partim) | 25 | 1000 |
Objaśnienia
1) Wielkość partii nie może zostać przekroczona więcej niż o 5 % masy określonej w kolumnie 2.
2) W przypadku odmian mieszańcowych roślin warzywnych, minimalna masa próby może być zmniejszona do 1/4 podanej masy próby, jednakże próba powinna mieć masę nie mniejszą niż 5 g i zawierać co najmniej 400 nasion.
3) Masa próby materiału siewnego przeznaczonego do okresowej oceny zdolności kiełkowania powinna stanowić co najmniej 1/4 podanej masy próby.
Tabela 2
Wymagania jakościowe dla nasion roślin warzywnych wszystkich kategorii
Gatunki | Minimalna czystość analityczna | Maksymalna zawartość nasion innych gatunków | Minimalna zdolność kiełkowania |
% wagowy | % liczbowy | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
Allium cepa - grupa Cepa | 97 | 0,5 | 70 |
Allium cepa - grupa Aggregatum | 97 | 0,5 | 70 |
Allium porrum | 97 | 0,5 | 65 |
Allium fistulosum | 97 | 0,5 | 65 |
Allium sativum | 97 | 0,5 | 65 |
Allium schoenoprasum | 97 | 0,5 | 65 |
1 | 2 | 3 | 4 |
Anthriscus cerefolium | 96 | 1,0 | 70 |
Apium graveolens | 97 | 1,0 | 70 |
Asparagus officinalis | 96 | 0,5 | 70 |
Beta vulgaris | 97 | 03 | 50 |
Beta vulgaris | 97 | 0,5 | 70 |
Brassica oleracea spp. | 97 | 1,0 | 75 |
Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis | 97 | 1,0 | 70 |
Brassica rapa | 97 | 1,0 | 75 |
Brassica rapa | 97 | 1,0 | 80 |
Capsicum annuum | 97 | 0,5 | 65 |
Cichorium intybus (partim) | 95 | 1,5 | 65 |
Cichorium intybus (partim) | 97 | 1,0 | 80 |
Cichorium endivia | 95 | 1,0 | 65 |
Citrullus lanatus | 98 | 0,1 | 75 |
Cucumis melo | 98 | 0,1 | 75 |
Cucumis sativus | 98 | 0,1 | 80 |
Cucurbita maxima | 98 | 0,1 | 80 |
Cucurbita pepo | 98 | 0,1 | 75 |
Cynara cardunculus | 96 | 0,5 | 65 |
Daucus carota | 95 | 1,0 | 65 |
Foeniculum vulgare | 96 | 1,0 | 70 |
1 | 2 | 3 | 4 |
Lactuca sativa | 95 | 0,5 | 75 |
Lycopersicon esculentum | 97 | 0,5 | 75 |
Petroselinum crispum | 97 | 1,0 | 65 |
Phaseolus coccineus | 98 | 0,1 | 80 |
Phaseolus vulgaris | 98 | 0,1 | 75 |
Pisum sativum | 98 | 0,1 | 80 |
Raphanus sativus | 97 | 1,0 | 70 |
Rheum rhabarbarum | 97 | 0,5 | 70 |
Scorzonera hispanica | 95 | 1,0 | 70 |
Solanum melongena | 96 | 0,5 | 65 |
Spinacia oleracea | 97 | 1,0 | 75 |
Valerianella locusta | 95 | 1,0 | 65 |
Vicia faba | 98 | 0,1 | 80 |
Zea mays (partim) | 98 | 0,1 | 85 |
Zea mays (partim) | 98 | 0,1 | 85 |
Wymagania dotyczące chorób i szkodników:
1) materiał siewny roślin warzywnych powinien być praktycznie wolny od organizmów szkodliwych mających wpływ na jakość oraz wolny od wszelkich szkodników magazynowych;
2) materiał siewny roślin warzywnych powinien być wolny od żywych Acarina spp.;
3) materiał siewny roślin strączkowych powinien być wolny, w szczególności od następujących żywych organizmów:
a) Acanthoscelides obtectus Sag.,
b) Bruchus affinis Froel.,
c) Bruchus atomarius L.,
d) Bruchus pisorum L.,
e) Bruchus rufimanus Boh.