Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-01-01 do 2008-05-01
Wersja archiwalna od 2008-01-01 do 2008-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 31 grudnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. Nr 87, poz. 826, z 2005 r. Nr 95, poz. 799 i Nr 265, poz. 2216 oraz z 2006 r. Nr 243, poz. 1767) wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) pozycja 3 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„3 | 0103 | Świnie żywe” |
b) pozycja 21 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„21 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi” |
c) pozycja 23 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„23 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi” |
d) pozycje 26 i 27 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
„26 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | |
27 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone” |
e) pozycja 36 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„36 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212” |
f) pozycja 42 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„42 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone” |
g) pozycja 46 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„46 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone” |
h) pozycja 48 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„48 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone” |
i) pozycje 51-56 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„51 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
52 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
|
| Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
|
| - Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
53 | 0802 21 00 | - - W łupinach |
54 | 0802 22 00 | - - Bez łupin |
|
| - Orzechy włoskie: |
55 | 0802 31 00 | - - W łupinach |
56 | 0802 32 00 | - - Bez łupin” |
j) pozycje 60-61a otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„60 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
61 | ex 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 081 5000, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95 |
61a | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego” |
k) pozycja 79 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„79 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone” |
l) pozycja 81 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„81 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8” |
m) pozycja 100 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„100 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej5)” |
n) pozycje 108-110 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„108 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
109 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
110 | ex * 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) - z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10” |
o) pozycja 113 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„113 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15165)” |
p) pozycja 122 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„122 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany” |
r) pozycja 124 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„124 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone” |
s) pozycja 124c otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
124c | 1905 40 90 | „- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: |
- - Pozostałe” |
t) pozycja 133 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„133 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej” |
u) pozycja 135 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„135 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej” |
w) pozycje 137 i 138 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„137 | ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
138 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane” |
y) pozycja 142 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„142 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki” |
z) pozycja 146 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„146 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt” |
za) pozycja 155 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„155 | 2903 51 00 | - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH (ISO)), włącznie z lindanem (ISO, INN)” |
zb) pozycja 157 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„157 | 2903 62 00 | - - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)” |
zc) pozycje 175-177 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„175 | * 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10) |
176 | * 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10) |
177 | * 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych10)” |
zd) pozycja 179 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„179 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego” |
ze) pozycje 184 i 185 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„184 | * 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)14) |
185 | ex 3502 | Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20” |
zf) pozycje 189 i 190 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
|
| „Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: |
|
| - Do promieni rentgenowskich |
189 | 3701 10 10 | - - Do stosowania w medycynie, dentystyce lub weterynarii |
Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: | ||
190 | * 3702 10 10 | - Do promieni rentgenowskich16)” |
zg) pozycje 193 i 194 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„193 | 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe |
194 | * 3824 90 61 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300419)” |
zh) pozycja 198 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„198 | 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu” |
zi) pozycja 206 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„206 | 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania” |
zj) pozycja 208 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„208 | 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane” |
zk) pozycja 219 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„219 | * 8471 | Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone27)” |
zl) pozycja 230 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„230 | * 9021 | Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa37)” |
zm) w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN dodaje się objaśnienie nr 37 w brzmieniu:
„37) z wyłączeniem sztucznych zębów i protez dentystycznych”;
2) w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a) pozycja 3 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„3 | 0103 | Świnie żywe” |
b) pozycja 21 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„21 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi” |
c) pozycja 23 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„23 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi” |
d) pozycja 31 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„31 | * 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)” |
e) pozycja 33 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„33 | * 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)” |
f) pozycja 35 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„35 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212” |
g) pozycja 42 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„42 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone” |
h) pozycja 46 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„46 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone” |
i) pozycje 48-53 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„48 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
49 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
|
| Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
|
| - Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
50 | 0802 21 00 | - - W łupinach |
51 | 0802 22 00 | - - Bez łupin |
|
| - Orzechy włoskie: |
52 | 0802 31 00 | - - W łupinach |
53 | 0802 32 00 | - - Bez łupin” |
j) pozycje 57 i 58 otrzymują brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„57 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
58 | ex 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95” |
k) pozycja 71 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
|
| „Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: |
|
| - Ziarna miażdżone i płatkowane: |
71 | 1104 19 50 | - - - Z kukurydzy” |
I) pozycja 88 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„88 | 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie z perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane” |
m) pozycja 94 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„94 | 1401 20 00 | - Trzcinopalmy rotang (rattan)” |
n) pozycja 100 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„100 | 1516 10 | - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje” |
o) pozycja 110 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„110 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego” |
p) pozycja 115 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„115 | ex 3502 | Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20” |
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2008 r.
Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029 oraz z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382.