Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2007-04-12 do 2007-12-31
Wersja archiwalna od 2007-04-12 do 2007-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 15 marca 2007 r.
w sprawie określenia wymagań, po spełnieniu których ziemniaki pochodzące z Arabskiej Republiki Egiptu mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w 2007 r.2)
Na podstawie art. 8 ust. 5, art. 20 ust. 2 i art. 30 ust. 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) odstępstwa od zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bulw ziemniaków pochodzących z Arabskiej Republiki Egiptu określonego w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 kwietnia 2005 r. w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ziemniaków pochodzących z Arabskiej Republiki Egiptu (Dz. U. Nr 86, poz. 741);
2) szczegółowy sposób przeprowadzania granicznej kontroli fitosanitarnej bulw ziemniaków, o których mowa w pkt 1;
3) nakazy stosowane na terenie całego kraju w związku ze szczególnym zagrożeniem roślin przez bakterię Ralstonia solanacearum.
§ 2.W 2007 r. dopuszcza się wprowadzanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bulw ziemniaków, innych niż ziemniaki sadzeniaki, pochodzących z Arabskiej Republiki Egiptu, zwanych dalej „ziemniakami", jeżeli:
1) pochodzą one z obszarów uznanych w okresie wywozu ziemniaków pochodzących ze zbiorów 2006 r., zwanym dalej „sezonem wywozowym 2006/2007", za wolne od Ralstonia solanacearum, zgodnie z Międzynarodowym Standardem w zakresie Środków Fitosanitarnych4);
2) oprócz wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 marca 2004 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych (Dz. U. Nr 61, poz. 571, z późn. zm.5)) w załącznikach nr 1 i 2 oraz w załączniku nr 4, z wyłączeniem wymagań określonych w części A w dziale 1 w pkt 25.8, spełniają następujące wymagania:
a) sadzeniaki ziemniaka użyte do produkcji tych ziemniaków:
- pochodziły z terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej albo
- zostały wyprodukowane na obszarze wolnym od Ralstonia solanacearum z sadzeniaków ziemniaka pochodzących z terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej oraz
- bezpośrednio przed posadzeniem zostały poddane badaniu laboratoryjnemu przeprowadzonemu przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu, z zastosowaniem schematu badania odpowiadającego schematowi badania określonemu w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii Ralstonia solanacearum (Dz. U. Nr 83, poz. 775), zwanemu dalej „urzędowym badaniem", na obecność formy latentnej Ralstonia solanacearum i na tej podstawie zostały uznane za wolne od tego organizmu,
b) w sezonie wegetacyjnym:
- rośliny ziemniaka zostały poddane kontroli przeprowadzonej przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu, zwanej dalej „urzędową kontrolą", na obecność objawów śluzaka - choroby, której czynnikiem sprawczym jest Ralstonia solanacearum, i na jej podstawie rośliny te zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
- z uprawy ziemniaka pobrano, w okresie możliwie jak najbliższym terminowi zbioru, 500 sztuk ziemniaków z każdej części pola o powierzchni 2,02 ha albo 200 sztuk ziemniaków z każdej części pola o powierzchni 0,41 ha lub mniejszej,
- ziemniaki, o których mowa w tiret drugie, zostały poddane testom laboratoryjnym, w tym testowi inkubacji i wizualnej ocenie przeciętych ziemniaków, i na ich podstawie zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
c) w miejscu zbioru ziemniaków:
- przeprowadzono ocenę makroskopową przekrojonych ziemniaków na obecność występowania objawów śluzaka, do której pobrano 40 sztuk ziemniaków z każdego z 10 % worków o wadze poniżej 1000 kg lub innych opakowań o tej samej wadze albo 40 sztuk ziemniaków z każdego z 50 % worków o wadze 1000 kg i większej, i na podstawie tej oceny zostały one uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
- do środka transportu dołączono dokument, zawierający indywidualny numer kodu nadawany przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu grupie pól wspólnie nawadnianych, zwanych dalej „jednostką", albo jednostce administracyjnej obejmującej grupę jednostek, zwanej dalej „strefą",
d) ziemniaki przemieszczono z miejsca produkcji do miejsca pakowania zatwierdzonego przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu jako pakowalnia ziemniaków przeznaczonych na eksport do państw członkowskich Unii Europejskiej w sezonie wywozowym 2006/2007; dokumenty, o których mowa w lit. c tiret drugie, przechowuje się w miejscu pakowania ziemniaków do zakończenia sezonu wywozowego,
e) w miejscu pakowania, o którym mowa w lit. d, po zapakowaniu ziemniaków przeprowadzono ocenę makroskopową, do której pobrano 30 sztuk ziemniaków z każdego z 2 % opakowań jednostkowych z każdej przesyłki, i na podstawie tej oceny zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
f) w porcie, z którego bulwy ziemniaka były wyprowadzane z Arabskiej Republiki Egiptu, przeprowadzono ocenę makroskopową, do której pobrano z każdej przesyłki, bezpośrednio przed jej wyprowadzeniem, 400 sztuk ziemniaków co najmniej z 10 opakowań jednostkowych, oddzielnie dla ziemniaków pochodzących z każdego obszaru wolnego od Ralstonia solanacearum, i na tej podstawie ziemniaki zostały uznane za wolne od występowania objawów śluzaka,
g) przeprowadzono urzędowe badanie na obecność formy latentnej Ralstonia solanacearum, do którego pobrano z każdej przesyłki ziemniaków, wyprowadzanych z Arabskiej Republiki Egiptu, co najmniej jedną próbę z każdej jednostki albo strefy, ale co najmniej pięć prób z przesyłki, i na tej podstawie ziemniaki zostały uznane za wolne od Ralstonia solanacearum,
h) ziemniaki były zbierane, przechowywane i pakowane oddzielnie z każdej jednostki, a jeżeli to wymaganie nie mogło być spełnione, to ziemniaki były zbierane, przechowywane i pakowane oddzielnie z każdej strefy,
i) maszyny do zbioru ziemniaków były używane oddzielnie w każdej jednostce, a jeżeli to wymaganie nie mogło być spełnione, to maszyny do zbioru ziemniaków były używane oddzielnie w każdej strefie,
j) partie ziemniaków przygotowywano w taki sposób, aby zawierały wyłącznie ziemniaki pochodzące z jednej jednostki albo strefy,
k) na każdym opakowaniu jednostkowym ziemniaków umieszczono, pod nadzorem urzędowej służby ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu, w sposób wyraźny i trwały, indywidualny numer kodu jednostki albo strefy, z której ziemniaki te pochodzą, nadawany przez tę służbę, oraz numer partii ziemniaków,
l) w świadectwie fitosanitarnym, w które są zaopatrzone ziemniaki, zamieszczono w pozycjach:
- „cechy towaru" - numer partii ziemniaków,
- „deklaracja dodatkowa" - nadawany przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu indywidualny numer kodu jednostki albo strefy, z której ziemniaki te pochodzą, numer partii, z której zostały pobrane próby ziemniaków do urzędowego badania, o którym mowa w lit. g, oraz informację o przeprowadzeniu badania;
3) w czasie przeprowadzania urzędowej kontroli, oceny lub badania, o których mowa w pkt 2 lit. b-g, gdy zostały zauważone objawy wskazujące na porażenie ziemniaków przez Ralstonia solanacearum lub na prawdopodobieństwo ich porażenia tym organizmem, zostały podjęte następujące działania:
a) wyznaczono niezwłocznie strefę buforową obejmującą jednostkę, z której pochodziły ziemniaki podejrzane o porażenie, i obszar wokół niej, jeżeli wokół tej jednostki nie występowały bariery naturalne zapewniające nierozprzestrzenianie się Ralstonia solanacearum, przy czym wielkość obszaru, jaki obejmowała strefa buforowa, uniemożliwiała rozprzestrzenianie się Ralstonia solanacearum na inne obszary wolne od tego organizmu,
b) wprowadzono zakaz eksportowania ziemniaków ze strefy buforowej, o której mowa w lit. a, do czasu uznania, że nie występuje w niej Ralstonia solanacearum.
§ 3.1. Podmioty mające zamiar wprowadzić ziemniaki na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powiadamiają wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, zwanego dalej „wojewódzkim inspektorem", właściwego dla punktu wwozu o ilości wprowadzanych ziemniaków oraz planowanym terminie ich wprowadzenia.
2. Wojewódzki inspektor sprawdza, czy:
1) podmioty wprowadzające ziemniaki na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zostały zarejestrowane przez urzędową służbę ochrony roślin Arabskiej Republiki Egiptu;
2) na przesyłce ziemniaków umieszczono nazwę lub znak handlowy podmiotów, o których mowa w pkt 1.
§ 4.1. W punkcie wwozu, w czasie kontroli zdrowotności, jest przeprowadzana ocena makroskopowa przekrojonych ziemniaków, do której pobiera się co najmniej 200 sztuk ziemniaków z każdej partii o wadze do 25 ton, a jeżeli waga partii przekracza 25 ton, z każdych rozpoczętych 25 ton pobiera się co najmniej 200 sztuk ziemniaków.
2. Jeżeli w czasie przeprowadzania oceny makroskopowej, o której mowa w ust. 1, w partii ziemniaków zostaną zauważone objawy wskazujące na porażenie ich przez Ralstonia solanacearum lub wskazujące na prawdopodobieństwo porażenia tym organizmem, przeprowadza się badanie laboratoryjne określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii Ralstonia solanacerum, w celu potwierdzenia lub wykluczenia porażenia tych ziemniaków przez Ralstonia solanacearum.
§ 5.Niezależnie od oceny makroskopowej i badania laboratoryjnego, o których mowa w § 4, ocenie makroskopowej i badaniu laboratoryjnemu na obecność form latentnych Ralstonia solanacearum poddaje się za każdym razem co najmniej jedną partię ziemniaków pochodzącą z każdej jednostki albo strefy, z której pobiera się 200 sztuk ziemniaków.
§ 6.Jeżeli w wyniku badania laboratoryjnego, o którym mowa w § 4 ust. 2 lub w § 5, zostanie potwierdzone, że ziemniaki pobrane do badań są porażone przez Ralstonia solanacearum, wojewódzki inspektor właściwy dla punktu wwozu postępuje z partią, z której zostały pobrane ziemniaki, w sposób określony w art. 27 ust. 4 pkt 1 albo pkt 2 lit. b albo lit. d ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin, a w stosunku do pozostałych partii tej przesyłki pochodzących z tej samej jednostki albo strefy podejmuje działania określone w § 5.
§ 7.Po wprowadzeniu ziemniaków na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej podmioty zajmujące się ich obrotem niszczą niezwłocznie resztki powstałe w czasie sortowania, pakowania lub przetwarzania tych ziemniaków, w sposób określony w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii Ralstonia solanacearum.
§ 8.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają decyzję Komisji 2004/4/WE z dnia 22 grudnia 2003 r. upoważniającą Państwa Członkowskie do tymczasowego podejmowania środków nadzwyczajnych przeciwko rozprzestrzenianiu się Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith w odniesieniu do Egiptu (Dz. Urz. UE L 2 z 06.01.2004, str. 50, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 42, str. 24, z późn. zm.).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 96, poz. 959, Nr 173, poz. 1808 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 163, poz. 1362 oraz z 2006 r. Nr 92, poz. 639, Nr 170, poz. 1217 i Nr 171, poz. 1225.
4) Międzynarodowy Standard w zakresie Środków Fitosanitarnych - International Standards for Phytosanitary Measures, Part 4 - Pest Surveillance, Requirements for the establishment of Pest Free Areas, Publication No 4, FAO, Rome, wydany na podstawie Konstytucji Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, podpisanej w Quebecu dnia 16 października 1945 r. (Dz. U. z 1958 r. Nr 57, poz. 283).
5) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 138, poz. 1466, z 2005 r. Nr 81, poz. 715 i Nr 153, poz. 1277 oraz z 2006 r. Nr 33, poz. 233 i Nr 118, poz. 810.