Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2007-04-19 do 2014-03-03
Wersja archiwalna od 2007-04-19 do 2014-03-03
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 14 marca 2007 r.
w sprawie oceny tożsamości odmianowej
Na podstawie art. 40 ust. 7 ustawy z dnia 26 czerwca 2 003 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2007 r. Nr 41, poz. 271) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) sposób i warunki prowadzenia oceny tożsamości odmianowej;
2) wielkość prób materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej, w tym prób wzorcowych, sposób ich pakowania i oznakowania oraz terminy ich przesyłania do właściwej jednostki organizacyjnej Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, zwanego dalej „Centralnym Ośrodkiem”;
3) zakres i terminy przekazywania informacji Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwanemu dalej „Głównym Inspektorem”, o próbach urzędowych materiału siewnego przyjętych do oceny tożsamości odmianowej.
§ 2.1. Ocenę tożsamości odmianowej przeprowadza się w celu sprawdzenia:
1) zgodności partii materiału siewnego z urzędowym opisem i próbą wzorcową rozmnażanej odmiany;
2) czystości odmianowej rozmnażanej odmiany.
2. Ocenę tożsamości odmianowej przeprowadza się:
1) w najbliższym sezonie wegetacyjnym po pobraniu próby materiału siewnego z partii przeznaczonej do oceny - dla odmian wpisanych do krajowego rejestru w rozumieniu ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie, zwanego dalej „krajowym rejestrem”;
2) w najbliższym sezonie wegetacyjnym po pobraniu próby materiału siewnego z partii przeznaczonej do oceny oraz otrzymaniu próby wzorcowej badanej odmiany - dla odmian niewpisanych do krajowego rejestru;
3) porównując cechy morfologiczno-fizjologiczne roślin uzyskanych z próby materiału siewnego pobranej z partii przeznaczonej do oceny i wysianej na poletku kontrolnym z tymi cechami wskazanymi w urzędowym opisie odmiany oraz z cechami ujawnionymi na roślinach uzyskanych z próby wzorcowej badanej odmiany.
§ 3.W celu wykonania oceny tożsamości odmianowej odmian, które nie są wpisane do krajowego rejestru, próba wzorcowa odmiany jest dostarczana do Centralnego Ośrodka za pośrednictwem Głównego Inspektora.
§ 4.Wielkość prób urzędowych materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej dla poszczególnych gatunków roślin rolniczych i warzywnych jest określona w załączniku do rozporządzenia.
§ 5.Wielkość próby wzorcowej odmiany powinna być nie mniejsza niż wielkość próby urzędowej.
§ 6.Ustala się następujące terminy przesyłania prób urzędowych materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej:
1) dla roślin rolniczych:
a) zbóż jarych, roślin strączkowych, roślin motylkowatych drobnonasiennych, traw oraz pozostałych roślin jarych - do dnia 10 marca,
b) rzepaku ozimego, życicy wielokwiatowej - do dnia 15 sierpnia,
c) jęczmienia ozimego - do dnia 25 sierpnia,
d) pozostałych gatunków zbóż ozimych oraz wyki kosmatej - do dnia 15 września;
2) dla roślin warzywnych:
a) warzyw dyniowatych - do dnia 15 kwietnia,
b) cebuli - odmian zimujących - do dnia 31 lipca,
c) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w polu - do dnia 28 lutego,
d) sałaty do uprawy w szklarni - do dnia 15 września,
e) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w szklarni - do dnia 15 grudnia,
f) sałaty do uprawy w tunelu foliowym - do dnia 31 stycznia,
g) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w tunelu foliowym - do dnia 28 lutego.
§ 7.1. Próby urzędowe materiału siewnego do oceny tożsamości odmianowej powinny być:
1) zapakowane w płócienne woreczki;
2) zaplombowane urzędowymi plombami;
3) zaopatrzone w dwie etykiety, z których jedna jest umieszczana na zewnątrz, a druga wewnątrz opakowania.
2. Etykiety, o których mowa w ust. 1 pkt 3, zawierają następujące informacje:
1) nazwę gatunku w języku polskim;
2) nazwę odmiany;
3) nazwę kategorii i stopnia kwalifikacji;
4) numer partii, z której pobrano próbę do oceny, oraz numer partii, z której wytworzono daną partię materiału siewnego;
5) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres właściciela partii materiału siewnego;
6) napisy:
a) „ocena tożsamości” lub symbol „OT”,
b) „OECD” - w przypadku partii kwalifikowanych według systemu oceny określonej przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD),
c) „kraj” - w przypadku partii kwalifikowanych według systemu krajowego.
3. Oprócz informacji wymienionych w ust. 2, na etykiecie umieszczanej na zewnątrz opakowania podaje się:
1) masę tysiąca nasion - dla prób zawierających nasiona roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i włóknistych;
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres hodowcy odmiany - dla prób materiału siewnego odmian niewpisanych do krajowego rejestru;
3) zdolność kiełkowania nasion.
§ 8.Do próby pobranej i wysłanej do oceny tożsamości dołącza się:
1) oryginał protokołu pobrania próby;
2) kopię świadectwa oceny laboratoryjnej.
§ 9.Centralny Ośrodek przesyła Głównemu Inspektorowi:
1) informacje o zaobserwowanych wadach w badanych próbach - na każdym etapie dokonywania tej oceny;
2) wyniki oceny tożsamości odmianowej - niezwłocznie po zakończeniu oceny tożsamości odmianowej dla danego gatunku roślin.
§ 10.Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2004 r. w sprawie próbek do oceny tożsamości odmianowej (Dz. U. Nr 40, poz. 367).
§ 11.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 14 marca 2007 r. (poz. 392)
WIELKOŚĆ PRÓB URZĘDOWYCH MATERIAŁU SIEWNEGO DO OCENY TOŻSAMOŚCI ODMIANOWEJ DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN ROLNICZYCH I WARZYWNYCH
Lp. | Nazwa polska | Nazwa łacińska | Masa próby w gramach |
ROŚLINY ZBOŻOWE | |||
1 | Jęczmień | Hordeum vulgare L. | 2000 |
2 | Kukurydza | Zea mays L. | 800 |
3 | Mozga kanaryjska (kanar) | Phalaris canariensis L. | 500 |
4 | Owies | Avena sativa L. | 2000 |
5 | Pszenica orkisz | Triticum spelta L. | 2000 |
6 | Pszenica twarda | Triticum durum Desf. | 2000 |
7 | Pszenica zwyczajna | Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol. | 2000 |
8 | Pszenżyto | x Triticosecale Wittm. | 2000 |
9 | Żyto | Secale cereale L. | 2000 |
ROŚLINY OLEISTE I WŁÓKNISTE | |||
1 | Gorczyca biała | Sinapis alba L. | 500 |
2 | Gorczyca sarepska | Brassica juncea (L.) Czern. et Cosson | 300 |
3 | Kminek zwyczajny | Carum carvi L. | 500 |
4 | Konopie | Cannabis sativa L. | 1000 |
5 | Len zwyczajny | Linum usitatissimum L. | 300 |
6 | Mak | Papaver somniferum L. | 200 |
7 | Rzepak | Brassica napus L. (partim) | 300 |
8 | Rzepik | Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Briggs | 300 |
9 | Słonecznik | Helianthus annuus L. | 250 |
10 | Soja | Glycine max (L.) Merrill | 2000 |
ROŚLINY PASTEWNE - STRĄCZKOWE | |||
1 | Bobik | Vicia faba L. (partim) | 3000 |
2 | Groch siewny | Pisum sativum L. (partim) | 2000 |
3 | Łubin biały | Lupinus albus L. | 2000 |
4 | Łubin wąskolistny | Lupinus angustifolius L. | 2000 |
5 | Łubin żółty | Lupinus luteus L. | 2000 |
6 | Wyka kosmata | Vicia villosa Roth | 2000 |
7 | Wyka siewna | Vicia sativa L. | 2000 |
ROŚLINY PASTEWNE - MOTYLKOWATE DROBNONASIENNE | |||
1 | Esparceta siewna | Onobrychis viciifolia Scop. | 500 |
2 | Komonica zwyczajna | Lotus corniculatus L. | 300 |
3 | Koniczyna biała | Trifolium repens L. | 300 |
4 | Koniczyna łąkowa (koniczyna czerwona) | Trifolium pratense L. | 300 |
5 | Koniczyna krwistoczerwona (inkarnatka) | Trifolium incarnatum L. | 300 |
6 | Koniczyna perska | Trifolium resupinatum L. | 300 |
7 | Koniczyna białoróżowa (koniczyna szwedzka) | Trifolium hybridum L. | 300 |
8 | Lucerna chmielowa | Medicago lupulina L. | 300 |
9 | Lucerna mieszańcowa | Medicago x varia T. Martyn | 300 |
10 | Lucerna siewna | Medicago sativa L. | 300 |
ROŚLINY PASTEWNE - TRAWY | |||
1 | Festulolium | Festuca spp. x Lolium spp. | 300 |
2 | Kostrzewa czerwona | Festuca rubra L. | 300 |
3 | Kostrzewa łąkowa | Festuca pratensis Hudson | 300 |
4 | Kostrzewa owcza | Festuca ovina L. | 300 |
5 | Kostrzewa trzcinowa | Festuca arundinacea Schreber | 300 |
6 | Kupkówka pospolita | Dactylis glomerata L. | 300 |
7 | Mietlica biaława | Agrostis giganthea Roth | 300 |
8 | Mietlica pospolita | Agrostis capillaris L. | 300 |
9 | Mietlica psia | Agrostis canina L. | 300 |
10 | Mietlica rozłogowa | Agrostis stolonifera L. | 300 |
11 | Rajgras wyniosły (rajgras francuski) | Arrhenatherum elatius (L.) P. Beauv., ex. J. S. et K. B. Presl | 300 |
12 | Stokłosa uniolowata | Bromus catharticus Vahl | 300 |
13 | Tymotka kolankowata | Phleum bertolonii DC. | 300 |
14 | Tymotka łąkowa | Phleum pratense L. | 300 |
15 | Wiechlina zwyczajna | Poa trivialis L. | 300 |
16 | Wiechlina błotna | Poa palustris L. | 300 |
17 | Wiechlina gajowa | Poa nemoralis L. | 300 |
18 | Wiechlina łąkowa | Poa pratensis L. | 300 |
19 | Wyczyniec łąkowy | Alopecurus pratensis L. | 300 |
20 | Życica mieszańcowa (rajgras oldenburski) | Lolium x boucheanum Kunth | 300 |
21 | Życica trwała (rajgras angielski) | Lolium perenne L. | 300 |
22 | Życica wielokwiatowa (rajgras włoski i rajgras holenderski) | Lolium multiflorum Lam. | 300 |
ROŚLINY PASTEWNE - INNE | |||
1 | Brukiew | Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb. | 500 |
2 | Facelia błękitna | Phacelia tanacetifolia Benth. | 300 |
3 | Kapusta pastewna | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. + var. viridis L. | 300 |
4 | Rzodkiew oleista | Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers. | 300 |
BURAK | |||
1 | Burak cukrowy | Beta vulgaris L. | 500 |
2 | Burak pastewny | Beta vulgaris L. | 500 |
ROŚLINY WARZYWNE | |||
1 | Bób | Vicia faba L. (partim) | 1000 |
2 | Brokuł | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. | 20 |
3 | Burak ćwikłowy | Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. | 200 |
4 | Burak liściowy | Beta vulgaris L. var. vulgaris | |
5 | Cebula | Allium cepa L. | 50 |
6 | Cykoria | Cichorium intybus L. (partim) | 300 |
7 | Czosnek pospolity | Allium sativum L. | 20gł. (100 ząbk.) |
8 | Dynia olbrzymia | Cucurbita maxima Duch. | 500 |
9 | Dynia zwyczajna | Cucurbita pepo L. | 500 |
10 | Endywia | Cichorium endivia L. | 300 |
11 | Fasola wielokwiatowa | Phaseolus coccineus L. | 500 |
12 | Fasola zwykła | Phaseolus vulgaris L. | 500 |
13 | Groch siewny łuskowy i cukrowy | Pisum sativum L. (partim) | 2000 |
14 | Jarmuż | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L. | 20 |
15 | Kalafior | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. | 20 |
16 | Kalarepa | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L. | 20 |
17 | Kapusta brukselska | Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC. | 20 |
18 | Kapusta głowiasta biała | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC. | 20 |
19 | Kapusta głowiasta czerwona | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC. | 20 |
20 | Kapusta pekińska | Brassica pekinensis (Lour.) Rupr. | 20 |
21 | Kapusta włoska | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L. | 20 |
22 | Karczoch hiszpański (kard) | Cynara cardunculus L. | 100 |
23 | Karczoch zwyczajny | Cynara scolymus L. | 100 |
24 | Kawon (arbuz) | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | 100 |
25 | Koper włoski (fenkuł) | Foeniculum vulgare Miller | 100 |
26 | Marchew | Daucus carota L. | 100 |
27 | Melon | Cucumis melo L. | 100 |
28 | Oberżyna | Solarium melongena L. | 5 |
29 | Ogórek | Cucumis sativus L. | 50 (szkl. - 50 sztuk) |
30 | Papryka | Capsicum annuum L. | 5 |
31 | Pietruszka | Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill | 100 |
32 | Pomidor | Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. | 5 |
33 | Por | Allium porrum L. | 5 |
34 | Rabarbar | Rheum spp. | 12 karp |
35 | Roszponka warzywna | Valerianella locusta (L.) Laterrade | 20 |
36 | Rzepa | Brassica rapa L. var. rapa | 20 |
37 | Rzodkiew, rzodkiewka | Raphanus sativus L. | 200 |
38 | Sałata | Lactuca sativa L. | 2 |
39 | Seler | Apium graveolens L. | 5 |
40 | Siedmiolatka (czosnek dęty) | Alium fistulosum L. | 50 |
41 | Skorzonera (wężymord) | Scorzonera hispanica L. | 100 |
42 | Szalotka | Allium ascalonicum L. | 50 |
43 | Szparag | Asparagus officinalis L. | 10 lub 60 karp |
44 | Szpinak | Spinacia oleracea L. | 300 |
45 | Trybuła ogrodowa | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | 50 |