Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2007 nr 45 poz. 291
Wersja archiwalna od 2008-03-11 do 2012-12-23
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2007 nr 45 poz. 291
Wersja archiwalna od 2008-03-11 do 2012-12-23
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 3 ustawy z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 230, poz. 1511) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 grudnia 2012 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze (Dz.U. z 2013 r. poz. 68). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 1 marca 2007 r.

w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2008 r., Nr 30, poz. 182)  

Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa:

1) sposób prowadzenia:

a) rejestru zakładów wytwarzających lub wprowadzających do obrotu pasze, zwanego dalej „rejestrem zakładów”, obejmującego zakłady:

– które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 183/2005”,

– zatwierdzone zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,

– które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 999/2001”,

b) wykazu zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,

c) wykazu podmiotów wykonujących działalność podlegającą rejestracji, o których mowa w art. 31 ust. 1 lit. b rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 882/2004”;

2) zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów oraz wykazów określonych w pkt 1 lit. b i c, które zostały uzyskane przez powiatowego lekarza weterynarii przy wykonywaniu urzędowej kontroli tych zakładów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rejestr zakładów prowadzi się oddzielnie dla zakładów:

1) które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność w zakresie określonym w:

a) art. 5 ust. 1 rozporządzenia nr 183/2005,

b) art. 5 ust. 2 rozporządzenia nr 183/2005;

2) zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005;

3) które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. Rejestr zakładów jest prowadzony w formie pisemnej.

2. Rejestr zakładów może być także prowadzony przy użyciu systemu informatycznego zapewniającego możliwość sporządzania wydruków.

3. Wprowadzania danych i informacji dotyczących zakładów dokonuje się w sposób czytelny.

4. Poprawienia błędów stwierdzonych we wpisach dokonuje się przez:

1) skreślenie dotychczasowej treści i wpisanie nowej, tak aby błędny wpis był czytelny;

2) podpisanie dokonanej poprawki i umieszczenie daty jej dokonania.

5. Jeżeli rejestr zakładów jest prowadzony przy użyciu systemu informatycznego, to program komputerowy zastosowany do jego prowadzenia powinien zapewniać wgląd do treści dokonywanych wpisów i przechowywanych danych, chroniąc je przed zniekształceniem i uniemożliwiając usuwanie dokonanych wpisów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z rejestru zakładów:

1) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005 – w dniu, w którym decyzja o cofnięciu rejestracji zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;

2) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 – w dniu, w którym decyzja o:

a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu, warunkowego zatwierdzenia zakładu albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

c) stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;

3) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001 – w dniu, w którym decyzja o:

a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

c) stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Wykaz zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 prowadzi się w sposób określony w rozporządzeniu nr 183/2005 w załączniku V w rozdziale I.

2. Wykaz podmiotów wykonujących działalność podlegającą rejestracji, o których mowa w art. 31 ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 882/2004, prowadzi się na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów jest określony w załączniku [1] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Dane i informacje zawarte w dotychczasowej ewidencji i dokumentacji, prowadzonych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, są wykorzystywane do prowadzenia rejestru zakładów i wykazów, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. b i c.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

z dnia 1 marca 2007 r. (poz. 291)

ZAKRES DANYCH I INFORMACJI WPISYWANYCH DO REJESTRU ZAKŁADÓW

Do rejestru zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 10 ust. 2–4 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, wpisuje się:

1) datę:

a) wpisu zakładu do rejestru zakładów,

b) rozpoczęcia działalności w zakładzie,

c) dokonania zmian w rejestracji albo zatwierdzeniu zakładów – w przypadkach, o których mowa w art. 16 rozporządzenia nr 183/2005,

d) rozpoczęcia działalności w zakresie dokonanym zmianą,

e) zaprzestania działalności w zakładzie i przyczynę jej zaprzestania;

2) informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2 rozporządzenia nr 882/2004;

3) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 1 tego rozporządzenia:

a) numer umożliwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający się z 10 znaków alfanumerycznych, z których:

– pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.),

– trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w tiret pierwszym,

– piąty – dziewiąty stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności w danym powiecie,

– dziesiąty stanowi litera „p” będąca wyróżnikiem dla prowadzonej działalności w zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz,

b) kod A określający podmioty wytwarzające i wprowadzające do obrotu dodatki paszowe, inne niż dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,

– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,

– dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,

– dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

c) kod B określający podmioty wytwarzające i wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków sensorycznych, z grupy: barwników i substancji aromatyzujących,

– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, innych niż witaminy A lub D, związków pierwiastków śladowych, innych niż miedź lub selen, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,

– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej oraz substancji, które korzystnie wpływają na środowisko,

– dodatków technologicznych, z grupy: konserwantów, przeciwutleniaczy, emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy, substancji żelujących, spoiwa, substancji służących do kontroli zanieczyszczenia radionuklidami, środków przeciwzbrylających, regulatorów kwasowości, dodatków do kiszonek oraz denaturatów.

d) kod C określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu mieszanki paszowe z udziałem premiksów określonych w lit. c,

e) kod D określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem premiksów zawierających dodatki paszowe określonych w lit. c,

f) kod E określający podmioty wytwarzające karmę dla zwierząt domowych,

g) kod F określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu materiały paszowe, z wyłączeniem materiałów paszowych:

– z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,

– określonych w rozporządzeniu nr 999/2001,

h) kod G określający podmioty zajmujące się transportem i przechowywaniem pasz oraz czynnościami z tym związanymi w miejscu ich produkcji lub w celu dostarczenia paszy z miejsca produkcji do zakładu,

i) kod H określający podmioty zajmujące się magazynowaniem pasz,

j) kod I określający podmioty wprowadzające do obrotu dodatki paszowe, o których mowa w lit. b, lub premiksy określone w lit. c,

k) kod J określający podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji środków spożywczych, w szczególności produktów mlecznych, browarnianych i alkoholowych, zajmujące się sprzedażą materiałów paszowych pozyskanych przy wytwarzaniu tych środków,

I) kod K określający podmioty prowadzące gospodarstwa, w których prowadzi się hodowlę lub chów zwierząt gospodarskich, włączając gospodarstwa rybne, w których nie miesza się pasz lub miesza się je bez dodatków paszowych,

m) kod L określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe bez udziału dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe, z wyłączeniem dodatków do kiszonek,

n) kod Ł określający podmioty wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące;

3a) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 2 tego rozporządzenia, numer umożliwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający się z 8 znaków alfanumerycznych, z których:

a) pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany województwom w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a tiret pierwszym,

b) trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a tiret pierwszym,

c) piąty – siódmy stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności w danym powiecie,

d) ósmy stanowi litera „p” będąca wyróżnikiem dla prowadzonej działalności w zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz;

4) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 – kod:

a) A określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu:

– dodatki paszowe z kategorii dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,

– dodatki paszowe z kategorii dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,

– dodatki paszowe z kategorii dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,

– dodatki paszowe z kategorii dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,

– dodatki paszowe z kategorii kokcydiostatyków i histomonostatyków,

– materiały paszowe z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,

b) B określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu.

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu takich jak witaminy A lub D oraz związków pierwiastków śladowych takich jak miedź lub selen,

c) C określający podmioty wytwarzające przeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

d) D określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

e) E określający podmioty wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące;

5) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z rozporządzeniem nr 999/2001 – numer umożliwiający identyfikację zakładu.

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze (Dz.U. Nr 30, poz. 182). Zmiana weszła w życie 11 marca 2008 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00