Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2007-03-07 do 2023-01-06
Wersja archiwalna od 2007-03-07 do 2023-01-06
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 31 stycznia 2007 r.
w sprawie egzaminu ze znajomości zagadnień dotyczących wytwarzania pasz leczniczych z produktu pośredniego2)
Na podstawie art. 17 ust. 6 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem ze znajomości wytwarzania pasz leczniczych z produktu pośredniego, zwany dalej „egzaminem”;
2) szczegółowe warunki i sposób przeprowadzania egzaminu, w tym sposób powoływania i skład komisji egzaminacyjnej;
3) wzór zaświadczenia potwierdzającego złożenie egzaminu z wynikiem pozytywnym;
4) wysokość opłaty za przeprowadzenie egzaminu.
§ 2. Szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 3. Egzamin przeprowadza komisja egzaminacyjna powoływana przez wojewódzkiego lekarza weterynarii, w skład której wchodzą 3 osoby:
1) posiadające wykształcenie wyższe na kierunku weterynaria, rolnictwo lub zootechnika;
2) zatrudnione w wojewódzkim albo powiatowym inspektoracie weterynarii na stanowisku związanym z kontrolą wytwarzania produktów leczniczych weterynaryjnych lub nadzorem nad paszami;
3) posiadające co najmniej trzyletnie doświadczenie zawodowe w zakresie, o którym mowa w pkt 2.
§ 4. 1. Wojewódzki lekarz weterynarii przygotowuje, w terminie do dnia 30 stycznia, harmonogram egzaminów obejmujący terminy ich przeprowadzenia w danym roku kalendarzowym.
2. Harmonogram egzaminów, o którym mowa w ust. 1, udostępnia się na stronach internetowych wojewódzkich i powiatowych inspektoratów weterynarii.
§ 5. Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają zamiar przystąpienia do egzaminu wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii co najmniej na 30 dni przed wybranym terminem egzaminu określonym w harmonogramie egzaminów, o którym mowa w § 4.
§ 6. 1. Komisja egzaminacyjna przeprowadza egzamin w formie testu pisemnego jednokrotnego wyboru przygotowanego przez komisję egzaminacyjną i zatwierdzonego przez wojewódzkiego lekarza weterynarii.
2. Warunkiem złożenia egzaminu z wynikiem pozytywnym jest udzielenie co najmniej 75 % poprawnych odpowiedzi.
3. Osoby, które nie udzieliły wymaganej liczby poprawnych odpowiedzi, mogą powtórnie przystąpić do egzaminu w terminie określonym w harmonogramie egzaminów, o którym mowa w § 4.
§ 7. Komisja egzaminacyjna sporządza protokół z posiedzenia i po podpisaniu go przez członków tej komisji przekazuje go wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii, który przechowuje ten protokół przez 3 lata od dnia przeprowadzenia egzaminu.
§ 8. Wzór zaświadczenia potwierdzającego złożenie egzaminu z wynikiem pozytywnym jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 9. Wysokość opłaty za przeprowadzenie egzaminu wynosi 200 zł.
§ 10. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 90/167/WE z dnia 26 marca 1990 r. ustanawiającej warunki przygotowania, wprowadzania do obrotu i użycia pasz leczniczych we Wspólnocie (Dz. Urz. WE L 92 z 07.04.1990, str. 42; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 57).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 31 stycznia 2007 r. (poz. 182)
Załącznik nr 1
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ OBJĘTYCH EGZAMINEM
1. Zatwierdzenie zakładu jako zakładu produkującego pasze lecznicze nieprzeznaczone do obrotu - warunki zatwierdzenia i wymagane dokumenty.
2. Produkt pośredni - definicja, zastosowanie, substancje aktywne, oznakowanie, informacje, które umieszcza się na opakowaniu lub etykiecie, stężenie produktu pośredniego.
3. Zaopatrzenie w produkt pośredni:
1) zlecenie lekarza weterynarii na wprowadzenie do obrotu produktu pośredniego;
2) źródła zaopatrzenia w produkt pośredni.
4. Magazynowanie produktów pośrednich:
1) wymagania, jakie powinien spełniać magazyn i jakie powinny być spełnione przy przechowywaniu;
2) okres trwałości produktu pośredniego;
3) ewidencja stanów magazynowych.
5. Produkcja pasz leczniczych z produktu pośredniego - proces produkcji, pakowanie, przechowywanie i okres trwałości.
6. Kierowanie procesem produkcji i kontrola jakości pasz leczniczych, w tym zakres kontroli, analiza uzyskanych wyników badań i ich przechowywanie.
7. Zabezpieczenie przed wtórnym zanieczyszczeniem produktu i kontrola w tym zakresie.
8. Stosowanie pasz leczniczych w żywieniu zwierząt:
1) wytyczne lekarza weterynarii określone w zleceniu;
2) okres karencji paszy leczniczej;
3) kontrola prawidłowości stosowania pasz leczniczych.
9. Raport wytwarzania pasz leczniczych.
Załącznik nr 2