Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-12-08 do 2014-04-23
Wersja archiwalna od 2006-12-08 do 2014-04-23
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 listopada 2006 r.
w sprawie zakresu i terminów składania sprawozdania o ilości wprowadzonego do obrotu materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard oraz wielkości prób wzorcowych tego materiału2)
Na podstawie art. 55a ust. 2 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Sprawozdanie hodowcy wprowadzającego do obrotu materiał siewny roślin warzywnych kategorii standard własnych odmian zawiera informacje o ilości wprowadzonego do obrotu, w okresie od dnia 1 lipca roku poprzedzającego złożenie sprawozdania do dnia 30 czerwca roku złożenia sprawozdania, materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin warzywnych.
2. Sprawozdanie, o którym mowa w ust. 1, składa się corocznie wojewódzkiemu inspektorowi ochrony roślin i nasiennictwa właściwemu ze względu na siedzibę hodowcy albo miejsce jego zamieszkania w terminie do dnia 15 sierpnia.
§ 2.Wielkość prób wzorcowych z wytworzonych i wprowadzonych do obrotu partii materiału siewnego roślin warzywnych kategorii standard oraz partii materiału siewnego odmian skreślonych z krajowego rejestru jest określona w załączniku do rozporządzenia.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2002/55/WE z dnia 13 czerwca 2002 r. w sprawie obrotu materiałem siewnym warzyw (Dz. Urz. WE L 193 z 20.07.2002, str. 33, z późn. zm.; Dz. Urz. Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 36, str. 313, z późn. zm.).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 96, poz. 959, Nr 173, poz. 1808 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 175, poz. 1462 oraz z 2006 r. Nr 92, poz. 639 i Nr 126, poz. 877.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 9 listopada 2006 r. (poz. 1552)
WIELKOŚĆ PRÓB WZORCOWYCH Z WYTWORZONYCH I WPROWADZONYCH DO OBROTU PARTII MATERIAŁU SIEWNEGO ROŚLIN WARZYWNYCH KATEGORII STANDARD ORAZ PARTII MATERIAŁU SIEWNEGO ODMIAN SKREŚLONYCH Z KRAJOWEGO REJESTRU
Lp. | Gatunek | Nazwa łacińska | Masa próby wzorcowej w gramach |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Bób | Vicia faba L. (partim) | 2000,0 |
2 | Brokuł | Brassica oleracea L. corwar. botryłis (L.) Alef. var. cymosa Duch. | 40,0 |
3 | Burak ćwikłowy | Beta vulgaris L. var. vulgaris | 400,0 |
4 | Burak liściowy | Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. | 400,0 |
5 | Cebula | Allium cepa L. | 100,0 |
6 | Cykoria | Cichorium intybus L. (partim) | 600,0 |
7 | Dynia olbrzymia | Cucurbita maxima Duch. | 1000,0 |
8 | Dynia zwyczajna | Cucurbita pepo L. | 1000,0 |
9 | Endywia | Cichorium endivia L. | 600,0 |
10 | Fasola wielokwiatowa | Phaseolus coccineus L. | 1000,0 |
11 | Fasola zwykła | Phaseolus vulgaris L. | 1000,0 |
12 | Groch siewny łuskowy i cukrowy | Pisum sativum L. (partim) | 4000,0 |
13 | Jarmuż | Brassica oleracea L. corwar. acephala (DC.) Alef. var. sa bellica L. | 40,0 |
14 | Kalafior | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. | 40,0 |
15 | Kalarepa | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L. | 40,0 |
16 | Kapusta brukselska | Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC. | 40,0 |
17 | Kapusta głowiasta | Brassica oleracea L. corwar. capitata (L.) Alef. var. alba DC. | 40,0 |
18 | Kapusta głowiasta | Brassica oleracea L. corwar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC. | 40,0 |
19 | Kapusta pekińska | Brassica pekinensis (Lour.) Rupr. | 40,0 |
20 | Kapusta włoska | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L. | 40,0 |
21 | Karczoch hiszpański | Cynara cardunculus L. | 200,0 |
22 | Kawon (arbuz) | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | 200,0 |
23 | Koper włoski | Foeniculum vulgare Miller | 200,0 |
24 | Marchew jadalna | Daucus carota L. | 200,0 |
25 | Melon | Cucumis melo L. | 200,0 |
26 | Oberżyna | Solarium melongena L. | 10,0 (pod |
27 | Ogórek* | Cucumis sativus L. | 100,0 (pod |
28 | Papryka | Capsicum annuum L. | 10,0 (pod |
29 | Pietruszka | Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill | 200,0 |
30 | Pomidor | Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. | 10,0 (pod |
31 | Por | Allium porrum L. | 10,0 |
32 | Roszponka | Valerianella locusta (L.) Laterrade | 40,0 |
33 | Rzepa jadalna | Brassica rapa L. var. rapa | 40,0 |
34 | Rzodkiew, | Raphanus sativus L. | 400,0 |
35 | Sałata siewna | Lactuca sativa L. | 6,0 (pod |
36 | Seler zwyczajny | Apium graveolens L. | 10,0 |
37 | Skorzonera | Scorzonera hispanica L. | 200,0 |
38 | Szparag | Asparagus officinalis L. | 100,0 |
39 | Szpinak | Spinacia oleracea L. | 600,0 |
40 | Trybuła ogrodowa | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | 100,0 |
* W przypadku ogórka uprawianego pod osłonami ze względu na małą powierzchnię poletka doświadczalnego wielkość próby wzorcowej podana jest w sztukach.