Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-10-06 do 2006-10-28
Wersja archiwalna od 2006-10-06 do 2006-10-28
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 27 września 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie metod pobierania próbek określonych środków spożywczych do celów urzędowej kontroli poziomów zanieczyszczeń oraz przygotowywania próbek i wytycznych dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości tych zanieczyszczeń
Na podstawie art. 9 ust. 4c ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2006 r. w sprawie metod pobierania próbek określonych środków spożywczych do celów urzędowej kontroli poziomów zanieczyszczeń oraz przygotowywania próbek i wytycznych dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości tych zanieczyszczeń (Dz. U. Nr 85, poz. 591) wprowadza się następujące zmiany:
1) uchyla się § 3-5 i 8;
2) po § 8 dodaje się § 8a w brzmieniu:
„§ 8a. Metody pobierania próbek środków spożywczych dla celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn oraz przygotowywanie próbek i wytyczne dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości mikotoksyn określa rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 70 z 09.03.2006 r., str. 12).”.
3) uchyla się załączniki nr 2-4 i 7 do rozporządzenia;
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Zdrowia: Z. Religa
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).