Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-10-01 do 2011-01-22
Wersja archiwalna od 2006-10-01 do 2011-01-22
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 26 września 2006 r.
w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Służby Wywiadu Wojskowego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie
Na podstawie art. 48 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2006 r. o służbie funkcjonariuszy Służby Kontrwywiadu Wojskowego oraz Służby Wywiadu Wojskowego (Dz. U. Nr 104, poz. 710) zarządza się, co następuje:
§ 1.. Rozporządzenie określa normy wyżywienia i przypadki, w których funkcjonariusz Służby Wywiadu Wojskowego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie, wysokość równoważnika pieniężnego, sposób ustalania wartości pieniężnej równoważnika, warunki i tryb jego wypłacania, a także organy właściwe w tych sprawach.
§ 2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) zasadniczej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby;
2) dodatkowej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3) wartości pieniężnej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
4) ćwiczeniach w garnizonie - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem funkcjonariuszy w miejscach pełnienia służby.
§ 3.1. Funkcjonariuszom Służby Wywiadu Wojskowego, zwanym dalej „funkcjonariuszami”, przysługuje nieodpłatnie wyżywienie według następujących rodzajów norm wyżywienia:
1) zasadniczych:
a) podstawowej - 010,
b) szkoleniowej - 020,
c) specjalnej - 030,
d) operacyjnej - 040 lub 044;
2) dodatkowych:
a) ogólnej - 110,
b) chleba - 111,
c) napoju - 160;
3) polowych paczkowanych:
a) indywidualnej suchej - S,
b) skoncentrowanej lądowej - PS-ląd,
c) skoncentrowanej morskiej - PS-m.
2. Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustanowione przez Ministra Obrony Narodowej.
§ 4.1. Funkcjonariusze uprawnieni do wyżywienia według różnych norm otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie jest przygotowywane w jednej stołówce, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
2. Jeżeli norma wyżywienia jest niższa od przysługującej, funkcjonariuszowi wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3. Funkcjonariuszom przysługuje wyżywienie w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1) w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do 48 godzin;
2) w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi - stosownie do decyzji Szefa Służby Wywiadu Wojskowego lub osoby przez niego upoważnionej.
4. Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu, niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację, nie podlegają wydaniu.
§ 5.Funkcjonariuszom, którzy biorą bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem funkcjonariuszy lub żołnierzy państw obcych, przysługuje wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla funkcjonariuszy lub żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od norm wyżywienia, o których mowa w tych przepisach.
§ 6.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020 przysługuje funkcjonariuszom:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2) w czasie:
a) ćwiczeń w garnizonie trwających ponad 10 godzin - w wymiarze do 50 % tej normy, lub ponad 14 godzin - w pełnym wymiarze tej normy,
b) ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,
c) przebywania na poligonach i zgrupowaniach szkoleniowych,
d) udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
3) w czasie szkolenia w miejscowości zamieszkania - pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego prowadzącej szkolenie;
4) skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;
5) sportowcom;
6) wyznaczonym do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem w czasie pobytu w ośrodku przygotowującym do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
7) wyznaczonym do pełnienia służby jako obserwatorzy lub osoby posiadające status obserwatorów w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych - w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a) z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b) z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej
- w wymiarze 200 % tej normy.
§ 7.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020 przysługuje również funkcjonariuszom:
1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia funkcjonariuszy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych;
2) zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych;
3) sprawującym nadzór nad spożywaniem posiłków przez podległych funkcjonariuszy - obiad według normy wyżywienia przysługującej tym funkcjonariuszom;
4) pełniącym nieetatowe całodobowe służby lub dyżury;
5) lekarzom pełniącym służbę w jednostkach prowadzących gospodarkę kuchenną kontrolującym jakość posiłków, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich - w formie jednego posiłku dziennego.
§ 8.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020 przysługuje funkcjonariuszom, w wymiarze 200 % tej normy, w przypadku wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach.
§ 9.1. Funkcjonariuszom przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020:
1) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego i oficjalnego rozwiązania jednostki;
2) w dniu inauguracji kursu trwającego powyżej 3 miesięcy;
3) w dniu przysięgi;
4) w dniach ustalonych przez Szefa Służby Wywiadu Wojskowego.
2. Funkcjonariuszowi przysługuje uroczysty posiłek w przypadku uczestnictwa przez niego w uroczystościach, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4.
§ 10.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 przysługuje sportowcom delegowanym na zgrupowania i zawody o randze ogólnokrajowej.
§ 11.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje:
1) funkcjonariuszom:
a) wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów,
b) uczestniczącym w ćwiczeniach odbywanych w kraju wspólnie z funkcjonariuszami lub żołnierzami państw obcych,
c) wyznaczonym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej,
d) skierowanym poza granice Państwa w celu udziału w:
- konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
- ćwiczeniach,
- szkoleniu,
- akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
- przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
2) sportowcom, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
§ 12.Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się z produktów utrwalonych, konserw i koncentratów spożywczych, przysługuje w zamian za wyżywienie według normy wyżywienia - 040, w całości lub w formie wybranych posiłków, funkcjonariuszom, o których mowa w § 11 pkt 1 lit. c i d.
§ 13.Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, w formie posiłków, przysługuje funkcjonariuszom:
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c) rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040;
2) instruktorom wychowania fizycznego ośrodka szkoleniowego - w dniach prowadzenia zajęć - w wymiarze 100 % tej normy;
3) etatowym mechanikom-kierowcom, w dniach obsługi sprzętu, w wymiarze 40 % tej normy;
4) wykonującym zadania określone w § 6 pkt 2 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020;
5) biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 9 - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020.
§ 14.Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
§ 15.1. Napój, według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, przysługuje funkcjonariuszom w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28 °C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) o których mowa w § 6 pkt 2 lit. d.
2. Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju - 160 przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w § 11 pkt 1 lit. b-d, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044.
§ 16.Funkcjonariusze, którym przysługuje wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
§ 17.Funkcjonariuszom pełniącym służbę w kraju, skierowanym w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę albo kurs za granicą nie przysługuje, za okres ich odbywania, bezpłatne wyżywienie w kraju.
§ 18.1. Funkcjonariusz, któremu nie wydano wyżywienia w naturze, otrzymuje w zamian równoważnik pieniężny.
2. Równoważnik pieniężny przyznaje odpowiednio Szef Służby Wywiadu Wojskowego, kierownik jednostki organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego lub osoba przez nich upoważniona.
§ 19.1. Wysokość równoważnika pieniężnego odpowiada wartościom pieniężnym normą wyżywienia i wynosi dla:
1) zasadniczej normy wyżywienia:
a) podstawowej: 010 - 10,56 zł,
b) szkoleniowej: 020 - 11,53 zł,
c) specjalnej: 030 - 14,71 zł,
d) operacyjnej: 040 - 16,46 zł;
2) dodatkowych norm wyżywienia:
a) ogólnej: 110 - 4,80 zł,
b) chleba: 111 - 0,96 zł,
c) napoju: 160 - 1,10 zł.
2. Wartość pieniężną równoważnika ustala się na podstawie wartości produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczych lub dodatkowych norm wyżywienia.
§ 20.Równoważnik pieniężny przysługuje funkcjonariuszowi:
1) pełniącemu służbę bądź wykonującemu zadania w warunkach uniemożliwiających korzystanie z wyżywienia przysługującego mu w naturze, z wyjątkiem funkcjonariusza uczestniczącego w ćwiczeniach, kursach i szkoleniach wszystkich typów;
2) wyznaczonemu do pełnienia służby jako obserwator wojskowy lub osoba posiadająca status obserwatora wojskowego w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych albo na stanowisku służbowym w polskim przedstawicielstwie wojskowym przy organizacji międzynarodowej, przy międzynarodowym dowództwie wojskowym i w ich strukturach organizacyjnych, za czas przewozu w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a) z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b) z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej
- w wysokości równej wartości pieniężnej 200 % normy wyżywienia szkoleniowej - 020, z wyjątkiem przypadku, w którym otrzymał wyżywienie.
§ 21.1. Równoważnik pieniężny wypłaca funkcjonariuszom komórka organizacyjna Służby Wywiadu Wojskowego właściwa w sprawach finansowych.
2. Wypłata równoważnika pieniężnego następuje z dołu.
§ 22.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 2006 r.
Minister Obrony Narodowej: R. Sikorski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 26 września 2006 r. (poz. 1302)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA
(dziennie w gramach na osobę)
Symbol grupy produktów spożywczych | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
podstawowa | szkoleniowa | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | - | - | - |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | - | - | - |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 | - |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | - | - |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | - | - | - |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | - | - | - |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | 370 | - | - |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | - | - |
09 | Jaja | 25 | 25 | 50 (1)x | 50 (1)x | - | 25 (0,5)x | - | - |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | - | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | - | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | - | 65 | - | - |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | - | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | - | - |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 20 | - | - |
16 | Woda pitna butelkowana | - | - | - | - | (2,5)* | - | - | (1,5)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.