Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-08-26 do 2007-07-21
Wersja archiwalna od 2006-08-26 do 2007-07-21
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 31 lipca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu
Na podstawie art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2003 r. w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu (Dz. U. Nr 37, poz. 327) załącznik nr 1 otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: Z. Religa
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 31 lipca 2006 r. (poz. 1049)
WYKAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ PODDANE DZIAŁANIU PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO ORAZ JEGO MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE DAWKI
Lp. | Rodzaj środka spożywczego | Cel napromienienia | Dawka* kGy |
1 | Ziemniaki | hamowanie kiełkowania | 0,025-0,10 |
2 | Cebula | hamowanie kiełkowania | do 0,060 |
3 | Czosnek | hamowanie kiełkowania | 0,030-0,15 |
4 | Pieczarki | zahamowanie wzrostu i starzenia się grzybów | 1,0 |
5 | Przyprawy suche, w tym suszone aromatyczne zioła, przyprawy korzenne i przyprawy warzywne | obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 10,0 |
6 | Pieczarki suszone | obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 1,0 |
7 | Suszone warzywa | obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 1,0 |
Objaśnienie:
* Wartość górnej granicy przedziału stanowi maksymalną dopuszczalną dawkę.