Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-09-01 do 2007-08-31
Wersja archiwalna od 2006-09-01 do 2007-08-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 13 czerwca 2006 r.
w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2006/2007
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2005 r. Nr 244, poz. 2081 oraz z 2006 r. Nr 50, poz. 363) zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2006/2007, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2006 r.
Prezes Rady Ministrów: K. Marcinkiewicz
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 13 czerwca 2006 r. (poz. 725)
MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2006/2007
Tabela nr 1
Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu naturalnego1)
| W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 l | W opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 l i nie większej niż 0,25 l | W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 l, ale nie mniejszej niż 0,20 l | W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 l |
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej | 0,76 zł/l | 1,68 zł/l | 1,80 zł/l | - |
Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka | - | 2,52 zł/l | 2,80 zł/l | - |
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu | 3,00 zł/l | 3,00 zł/l | 3,00 zł/l | 3,00 zł/l |
|
1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.
Tabela nr 2
Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)
Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie | 6,00 zł/kg |
Sery topione o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie | 7,00 zł/kg |
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45 % tłuszczu w suchej masie | 10,00 zł/kg |
|
2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka stosuje się współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2707/2000 z dnia 11 grudnia 2000 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej do dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach edukacyjnych (Dz. Urz. WE L 311 z 12.12.2000, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne rozdz. 3, t. 31, str. 43, z późn. zm.).