Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2007-06-26 do 2010-10-16
Wersja archiwalna od 2007-06-26 do 2010-10-16
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 kwietnia 2006 r.
w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom2)
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2007 r., Nr 102, poz. 705)
Na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) wykaz chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na które wprowadza się zakaz albo ograniczenie wprowadzania na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) sposób produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, w tym sposób znakowania świeżego mięsa wyprodukowanego na takich obszarach;
3) wymagania, jakie powinno spełniać świadectwo zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w pkt 2.
§ 2.1. Dopuszcza się produkcję produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, jeżeli produkty te:
1) przed poddaniem obróbce określonej w pkt 3 zostały pozyskane, przetworzone, transportowane lub składowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt, które spełniają wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, a transport odbywa się zgodnie z warunkami określonymi przez powiatowego lekarza weterynarii;
2) podlegają procedurze, opracowanej w ramach kontroli wewnętrznej zakładu, umożliwiającej natychmiastową identyfikację produktów, które będą poddane obróbce określonej w pkt 3;
3) zostały poddane obróbce o skuteczności rozpoznanej dla wyeliminowania czynnika chorobotwórczego choroby zakaźnej zwierząt, której rodzaje są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. [1] Obróbkę produktów pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w ust. 1 pkt 3, przeprowadza zakład, który:
1) dysponuje technologią umożliwiającą przeprowadzenie tej obróbki;
2) został wyznaczony przez powiatowego lekarza weterynarii, w drodze decyzji, do przeprowadzenia tej obróbki.
§ 3.1. Świeże mięso wyprodukowane na obszarach podlegających ograniczeniom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt znakuje się specjalnym znakiem jakości zdrowotnej, który:
1) ma kształt owalny o szerokości 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm i zawiera informację pozwalającą na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa oraz:
a) w górnej części - litery PL,
b) na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,
c) w dolnej części - litery WE
- przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, natomiast wysokość weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu wynosi co najmniej 1 cm;
2) przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii prostych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci tak, aby informacje zawarte w tym znaku były czytelne;
3) jest nanoszony przez urzędowego lekarza weterynarii lub pod jego bezpośrednim nadzorem.
2. Powiatowy lekarz weterynarii prowadzi, na podstawie danych zawartych w specjalnym znaku jakości zdrowotnej, wykaz zawierający informacje pozwalające na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa.
§ 4.1. Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 2, zaopatruje się w świadectwo zdrowia wydane przez powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce wysyłki.
2. Świadectwo powinno:
1) być oznaczone numerem seryjnym;
2) składać się z jednej kartki papieru lub, jeżeli jest to konieczne, z większej liczby kartek stanowiących integralną całość;
3) zawierać pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii.
3. W przypadku gdy świadectwo składa się z więcej niż jednej kartki papieru, każda kartka powinna zawierać pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii.
§ 5.Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 kwietnia 2005 r. w sprawie produkcji oraz umieszczania na rynku niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 69, poz. 616).
§ 6.[2] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych dla spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 124).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2006 r. (poz. 492)
Załącznik nr 1
WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT, ZE WZGLĘDU NA KTÓRE WPROWADZA SIĘ ZAKAZ ALBO OGRANICZENIE WPROWADZANIA NA RYNEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
1) klasyczny pomór świń (Classical swine fever - CSF, Hog cholera);
2) afrykański pomór świń (African swine fever - ASF);
3) pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD);
4) wysoce zjadliwa grypa ptaków d. pomór drobiu (Highly pathogenic avian influenza - HPAI d. Fowl plague);
5) rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease - ND);
6) księgosusz (Rinderpest);
7) pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants - PPR);
8) choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease - SVD);
9) zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis - IHN);
10) zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia - ISA);
11) wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia - VHS);
12) bonamioza;
13) marteilioza.
Załącznik nr 2
RODZAJE OBRÓBKI, KTÓREJ PODDAJE SIĘ PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO W CELU WYELIMINOWANIA CZYNNIKA CHOROBOTWÓRCZEGO
[1] § 2 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2007 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom (Dz.U. Nr 102, poz. 705). Zmiana weszła w życie 26 czerwca 2007 r.
[2] Rozporządzenie wchodzi w życie 26 kwietnia 2006 r.