Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2006 nr 17 poz. 136
Wersja archiwalna od 2006-02-17 do 2011-04-08
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2006 nr 17 poz. 136
Wersja archiwalna od 2006-02-17 do 2011-04-08
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ1)

z dnia 18 stycznia 2006 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową

Na podstawie art. 68 ust. 1a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416 i Nr 277, poz. 2742 oraz z 2005 r. Nr 180, poz. 1496) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 26 marca 2003 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz. U. Nr 62, poz. 565) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 2:

a) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) „żołnierzu służby zasadniczej” - należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe oraz osobę wykonującą świadczenia osobiste w jednostce wojskowej;”,

b) pkt 4 i 5 otrzymują brzmienie:

„4) „oficerze rezerwy” - należy przez to rozumieć oficera lub podchorążego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;

5) „żołnierzu rezerwy” - należy przez to rozumieć oficera, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;”,

c) pkt 8 otrzymuje brzmienie:

„8) „wartości pieniężnej normy wyżywienia” - należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;”,

2) w § 3 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:

„4. Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej 50 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.”;

3) w § 11:

a) w ust. 1 w pkt 2 lit. c otrzymuje brzmienie:

„c) udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;”,

b) w ust. 2 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:

„a) w jednostkach kawalerii powietrznej, desantowo-szturmowych, Jednostkach Wojskowych: Nr 2305, Nr 4101 i Nr 4118 oraz w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronie Kawalerii,”;

4) § 15 otrzymuje brzmienie:

„§ 15. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, w formie posiłków, otrzymują:

1) żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy - w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 - w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 1;

2) żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 - w dniach:

a) świąt i uroczystości, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 2-5,

b) pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy,

c) wykonywania zadań określonych w § 11 ust. 1 pkt 2;

3) żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010:

a) w czasie pełnienia służby wartowniczej.

b) w czasie pełnienia dobowych służb dyżurnych, dobowych dyżurów w obiektach specjalnych i punktach obserwacyjnych,

c) pełniący służbę w jednostkach Żandarmerii Wojskowej,

d) o wyjątkowo dużym wzroście i wadze ciała - na wniosek lekarza;

4) żołnierze służby zasadniczej - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 - w dniach wzmożonego wysiłku fizycznego, powodowanego:

a) zajęciami szkoleniowymi w terenie górskim,

b) wykonywaniem prac w grupach remontowo-budowlanych,

c) okresowym wykonywaniem prac w grupach remontowych przy konserwacji i naprawach uzbrojenia i sprzętu wojskowego,

d) wykonywaniem prac związanych bezpośrednio z obsługą sprzętu lotniczego, radiolokacyjnego oraz z rakietowymi materiałami napędowymi;

5) żołnierze służby zasadniczej i nadterminowej pododdziałów reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestry Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronu Kawalerii - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020;

6) żołnierze wchodzący w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:

a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100 %, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020,

b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,

c) rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej - 040,

d) stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020;

7) żołnierze nurkowie i płetwonurkowie oraz żołnierze szkoleni na te stanowiska - w dniach wykonywania zadań pod wodą - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020;

8) żołnierze Jednostki Wojskowej Nr 2305, w czasie:

a) ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych - w wymiarze 150 % tej normy,

b) ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80 % tej normy - jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020.”;

5) § 20 otrzymuje brzmienie:

„§ 20. Wysokość równoważników pieniężnych w zamian za wyżywienie otrzymywanych przez żołnierzy służby zasadniczej, nadterminowej i oficerów rezerwy równe są aktualnym wartościom pieniężnym poszczególnych norm wyżywienia, określonym w przepisach odrębnych.”;

6) § 22 otrzymuje brzmienie:

„§ 22. Równoważniki pieniężne w zamian za wyżywienie otrzymują również:

1) żołnierze służby zasadniczej i oficerowie rezerwy w przypadku przebywania na:

a) całodobowej przepustce,

b) urlopie;

2) żołnierze służby nadterminowej:

a) na ich wniosek, przy braku przeciwwskazań służbowych,

b) po powrocie do kraju w związku z zakończeniem służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych, od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia skierowania na urlop zdrowotny - w wysokości równej wartości pieniężnej normy wyżywienia przysługującej im w jednostce.”;

7) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 1 pkt 7 wchodzi w życie z dniem 1 marca 2006 r.

Minister Obrony Narodowej: R. Sikorski

1) Minister Obrony Narodowej kieruje działem administracji rządowej - obrona narodowa, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 220, poz. 1890).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 18 stycznia 2006 r. (poz. 136)

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY
(dziennie w gramach na osobę)

Symbol grupy produk-
tów spożyw-
czych

Nazwa grupy produktów spożywczych

Normy wyżywienia

zasadnicze

dodatkowe

żołnierska

szkolna

specjalna

operacyjna

ogólna

chleba

napoju

010

020

030

040

044

110

111

160

01

Strączkowe

27

27

28

28

75

-

-

-

02

Przetwory zbożowe

73

73

62

52

234

-

-

-

03

Pieczywo

670

670

600

500

633

100

700

-

04

Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso

259

292

400

430

423

83

-

-

05

Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec

17

19

19

19

20

-

-

-

06

Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej

20

10

10

10

10

-

-

-

Symbol grupy produk-
tów spożyw-
czych

Nazwa grupy produktów spożywczych

Normy wyżywienia

zasadnicze

dodatkowe

żołnierska

szkolna

specjalna

operacyjna

ogólna

chleba

napoju

010

020

030

040

044

110

111

160

07

Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko

850

850

975

1050

450

370

-

-

08

Masło i śmietana w przeliczeniu na masło

36

46

64

66

45

20

-

-

09

Jaja

25 (0,5)x

25 (0,5)x

50(1)x

50(1)x

-

25 (0,5)x

-

-

10

Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich

49

58

90

90

60

-

-

-

11

Ziemniaki

700

700

600

500

360

-

-

-

12

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

120

132

160

170

-

65

-

-

13

Warzywa i owoce karotenowe

160

160

160

160

206

110

-

-

14

Inne warzywa i owoce

320

365

560

695

397

420

-

-

15

Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier

71

73

84

97

117

20

-

-

16

Woda pitna butelkowana

-

-

-

-

(2,5)*

-

-

(1,5)*

Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 17 lutego 2006 r. , z tym że § 1 pkt 7 wchodzi w życie 1 marca 2006 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00