Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-03-01 do 2006-04-25
Wersja archiwalna od 2006-03-01 do 2006-04-25
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ1)
z dnia 13 stycznia 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych
Na podstawie art. 66 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 1750, z 2004 r. Nr 116, poz. 1203 i Nr 210, poz. 2135 oraz z 2005 r. Nr 122, poz. 1025) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 lutego 2004 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 40, poz. 365) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 3 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:
„4. Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej 50 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.”;
2) w § 6 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) żołnierzom kończącym zawodową służbę wojskową - w wymiarze 10 norm na jednego żołnierza odchodzącego z zawodowej służby wojskowej.”;
3) w § 7:
a) pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4) pełniącym służbę w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronie Kawalerii - w formie jednego posiłku w dniach wykonywania zadań reprezentacyjnych;”,
b) w pkt 5 lit. d otrzymuje brzmienie:
„d) udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;”,
c) pkt 8 otrzymuje brzmienie:
„8) odbywającym praktykę w miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;”;
4) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 2006 r.
Minister Obrony Narodowej: R. Sikorski
|
1) Minister Obrony Narodowej kieruje działem administracji rządowej - obrona narodowa, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 220, poz. 1890).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 13 stycznia 2006 r. (poz. 135)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY
(dziennie w gramach na osobę)
Symbol grupy produk- | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | - | - | - |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | - | - | - |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 | - |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | - | - |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | - | - | - |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | - | - | - |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | 370 | - | - |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | - | - |
09 | Jaja | 25 (0,5)x | 25 (0,5)x | 50 (1)x | 50 (1)x | - | 25 (0,5)x | - | - |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | - | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | - | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | - | 65 | - | - |
13 | Warzywa i owoce | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | - | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | - | - |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 20 | - | - |
16 | Woda pitna butelkowana | - | - | - | - | (2,5)* | - | - | (1,5)x |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.