Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2006 nr 17 poz. 135
Wersja archiwalna od 2006-03-01 do 2006-04-25
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2006 nr 17 poz. 135
Wersja archiwalna od 2006-03-01 do 2006-04-25
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ1)

z dnia 13 stycznia 2006 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych

Na podstawie art. 66 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 1750, z 2004 r. Nr 116, poz. 1203 i Nr 210, poz. 2135 oraz z 2005 r. Nr 122, poz. 1025) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 lutego 2004 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 40, poz. 365) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 3 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:

„4. Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej 50 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.”;

2) w § 6 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) żołnierzom kończącym zawodową służbę wojskową - w wymiarze 10 norm na jednego żołnierza odchodzącego z zawodowej służby wojskowej.”;

3) w § 7:

a) pkt 4 otrzymuje brzmienie:

„4) pełniącym służbę w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronie Kawalerii - w formie jednego posiłku w dniach wykonywania zadań reprezentacyjnych;”,

b) w pkt 5 lit. d otrzymuje brzmienie:

„d) udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;”,

c) pkt 8 otrzymuje brzmienie:

„8) odbywającym praktykę w miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;”;

4) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 2006 r.

Minister Obrony Narodowej: R. Sikorski

1) Minister Obrony Narodowej kieruje działem administracji rządowej - obrona narodowa, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 220, poz. 1890).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 13 stycznia 2006 r. (poz. 135)

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY
(dziennie w gramach na osobę)

Symbol grupy produk-
tów spożyw-
czych

Nazwa grupy produktów spożywczych

Normy wyżywienia

zasadnicze

dodatkowe

żołnierska

szkolna

specjalna

operacyjna

ogólna

chleba

napoju

010

020

030

040

044

110

111

160

01

Strączkowe

27

27

28

28

75

-

-

-

02

Przetwory zbożowe

73

73

62

52

234

-

-

-

03

Pieczywo

670

670

600

500

633

100

700

-

04

Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso

259

292

400

430

423

83

-

-

05

Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec

17

19

19

19

20

-

-

-

06

Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej

20

10

10

10

10

-

-

-

07

Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko

850

850

975

1050

450

370

-

-

08

Masło i śmietana w przeliczeniu na masło

36

46

64

66

45

20

-

-

09

Jaja

25 (0,5)x

25 (0,5)x

50 (1)x

50 (1)x

-

25 (0,5)x

-

-

10

Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich

49

58

90

90

60

-

-

-

11

Ziemniaki

700

700

600

500

360

-

-

-

12

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

120

132

160

170

-

65

-

-

13

Warzywa i owoce
karotenowe

160

160

160

160

206

110

-

-

14

Inne warzywa i owoce

320

365

560

695

397

420

-

-

15

Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier

71

73

84

97

117

20

-

-

16

Woda pitna butelkowana

-

-

-

-

(2,5)*

-

-

(1,5)x

Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00