ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 14 kwietnia 2005 r.
w sprawie określenia współczynników równoważności oraz zakresu zawartości tłuszczu w śmietance
Na podstawie art. 11 ust. 5 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 93, poz. 897 oraz z 2005 r. Nr 53, poz. 469) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Współczynniki równoważności] Współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania niektórych przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu przez dostawców bezpośrednich wynoszą dla:
1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego – 1 kg;
2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego – 1 kg;
4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej – 1 kg;
6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
7) 1 kg sera twarogowego – 8 kg;
8) 1 kg sera dojrzewającego – 11 kg;
9) 1 kg sera smażonego – 9 kg;
10) 1 kg sera topionego – 9 kg.
§ 2.[Zakres zawartości tłuszczu w śmietance] Zakres zawartości tłuszczu w śmietance wyprodukowanej i wprowadzonej do obrotu przez dostawców bezpośrednich wynosi od 12 do 36 %.
§ 3.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00