Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2005-04-29 do 2010-01-01
Wersja archiwalna od 2005-04-29 do 2010-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 marca 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego2)
Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68 i Nr 23, poz. 188) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego (Dz. U. Nr 156, poz. 1636) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 4:
a) w ust. 1 w pkt 1 lit. f otrzymuje brzmienie:
„f) zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny lub świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);”,
b) dodaje się ust. 3-5 w brzmieniu:
„3. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, powinno być wystawione:
1) przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku;
2) na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu - w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu.
4. Wymagań określonych w ust. 1-3 nie stosuje się w przypadku świeżego mięsa drobiowego:
1) nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;
2) przeznaczonego na cele:
a) badawcze,
b) wystawowe, pod warunkiem że mięso po wystawie zostanie natychmiast zniszczone;
3) przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych.
5. Handlowy dokument identyfikacyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f, jest:
1) wystawiany:
a) w 2 egzemplarzach,
b) na podstawie otrzymanych handlowych dokumentów identyfikacyjnych dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzącej z innego zakładu - w przypadku wystawienia w zakładzie handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;
2) przechowywany przez:
a) wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania,
b) odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od dnia zakończenia jego składowania.”;
2) w § 7 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:
„4. Wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa drobiowego przywożonego z państw trzecich jest określony w decyzji 94/984/EWG z dnia 20 grudnia 1994 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne dla przywozu świeżego mięsa drobiowego z niektórych państw trzecich (Dz. Urz. WE L 378 z 31.12.1994, str. 11).”;
3) w § 22:
a) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. W przypadku drobiu pochodzącego z gospodarstw, w których roczna produkcja nie przekracza 20 000 sztuk kurczaków, 15 000 sztuk kaczek, 10 000 sztuk indyków oraz 10 000 sztuk gęsi, badanie przedubojowe przeprowadza się w gospodarstwie albo w rzeźni. Hodowca lub osoba upoważniona składa oświadczenie, że jego produkcja roczna nie przekracza podanych wartości.”,
b) w ust. 2:
- wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Badanie przedubojowe obejmuje przegląd stanu zdrowia oraz:”,
- pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) badanie próbek wody i karmy, w tym sprawdzenia zgodności z okresami ich niepodawania; w przypadku karmy zakupionej u producenta karmy badań nie przeprowadza się;”;
4) w załączniku nr 1 do rozporządzenia uchyla się wzór świadectwa zdrowia dla:
a) świeżego mięsa drobiowego,
b) mięsa niepoddanego rozbiorowi umieszczanego na rynku krajowym.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. J. J. Pilarczyk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy rozporządzenia wykonują postanowienia rozporządzenia Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącego przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44).
Dane dotyczące ogłoszenia powyższego aktu dotyczą jego ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.