Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-12-31 do 2008-03-18
Wersja archiwalna od 2004-12-31 do 2008-03-18
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 grudnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach2)
Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach (Dz. U. Nr 83, poz. 771) w załączniku wprowadza się następujące zmiany:
1) lp. 21 otrzymuje brzmienie:
21 | BIFENTRYNA | (Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-dimetylocyklopropano-karboksylan 2-metylobifenyl -3-ilometylu | 10,0 | chmiel (suszony) |
|
| 5,0 | herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |
|
|
| 2,0 | sałata i podobne |
|
|
| 1,0 | warzywa kapustne głowiaste |
|
|
| 0,5 | pszenica, jęczmień, owies i pszenżyto, truskawki (inne niż dziko rosnące), fasolka warzywna (ze strąkami) |
|
|
| 0,3 | owoce ziarnkowe, jeżyny, maliny |
|
|
| 0,2 | owoce pestkowe, winogrona, warzywa kapustne kwiatostanowe, oberżyna, papryka, pomidory |
|
|
| 0,1 | tłuszcz bydlęcy4), owoce cytrusowe, banany, ogórki, cukinie, korniszony, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona roślin oleistych |
|
|
| 0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4) |
|
|
| 0,01 | mleko5) i jaja6) |
2) lp. 22 otrzymuje brzmienie:
22 | BINAPAKRYL | 3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu | 0,1 | herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) |
|
|
| 0,01 | zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
|
|
| 0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego |
3) lp. 26 otrzymuje brzmienie:
26 | BROMOPROPYLAT | 4,4'-dibromobenzilan izopropylu | 2,0 | owoce cytrusowe, owoce ziarnkowe, winogrona |
|
|
| 1,0 | pomidory, fasolka warzywna (ze strąkami) |
|
|
| 0,1 | nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony) |
|
|
| 0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) i zboża |
4) dodaje się Ilp. 48a w brzmieniu:
48a | 1,2-DICHLOROETAN |
| 0,1 | materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
|
|
| 0,02 | nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) |
|
|
| 0,01 | zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego |
5) lp. 65 otrzymuje brzmienie:
65 | DINOSEB | 4,6-dinitro-2-sec-butylofenol | 0,1 | herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony) |
|
|
| 0,01 | zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
|
|
| 0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego |
6) lp. 75 otrzymuje brzmienie:
75 | FAMOKSADON |
| 2,0 | winogrona |
|
|
| 1,0 | pomidory |
|
|
| 0,3 | melony |
|
|
| 0,2 | oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony, jęczmień |
|
|
| 0,1 | pozostałe zboża |
|
|
| 0.05 | materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6), nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony) |
|
|
| 0,02 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, kukurydza, ryż |
7) lp. 109 otrzymuje brzmienie:
109 | KAPTAFOL | N-(1,1,2,2-tetrachloroetylotio)-cykloheks-4-eno-1,2-dikarboksyimid | 0,1 | herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) |
|
|
| 0,01 | zboża |
|
|
| 0,02 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego |
|
|
| 0,01 | materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
8) dodaje się lp. 146a w brzmieniu:
146a | NITROFEN | Ester 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy | 0,02 | nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) |
|
|
| 0,01 | zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
9) dodaje się lp. 182a w brzmieniu:
182a | TLENEK ETYLENU | (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu) | 0,2 | nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) |
|
|
| 0,02 | zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
|
|
| 0,1 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego |
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z wyjątkiem lp. 21 i 75 załącznika do rozporządzenia w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, które wchodzą w życie z dniem 25 marca 2005 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia:
1) dyrektywy nr 2004/59/WE z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG odnośnie maksymalnych poziomów pozostałości bromopropylatu (Dz. Urz. UE L 120 z 24.04.2004);
2) dyrektywy nr 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG odnośnie do maksymalnych poziomów pozostałości określonych pestycydów, których stosowanie jest zakazane we Wspólnocie Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);
3) dyrektywy nr 2004/95/WE z dnia 24 września 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG odnośnie maksymalnych poziomów pozostałości bifentryny i famoksadonu (Dz. Urz. UE L 301 z 28.09.2004).
3) Zmiany tekstu wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.
4) W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego o wagowo wyrażonej zawartości tłuszczu nie większej niż 10 % dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin odnoszą się do całej masy materiału paszowego, licząc kości; w tym przypadku dopuszczalną zawartością pozostałości środka ochrony roślin jest jedna dziesiąta określonej wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, nie mniejsza jednak niż 0,01 mg/kg.
5) W przypadku oznaczania dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w surowym pełnym mleku pochodzącym od krów jako podstawę do obliczeń bierze się 4 % wagową zawartość tłuszczu. W przypadku mleka surowego pełnego pochodzącego od innych zwierząt gospodarskich oznacza się niższe poziomy dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin od wziętej za podstawę zawartości tłuszczu.
Dla przetworów mlecznych:
- przy wagowej zawartości tłuszczu nie większej niż 2 % - dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wynosi połowę określonej wartości dla mleka surowego pełnego,
- przy wagowej zawartości tłuszczu większej niż 2 % - dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu; w takich przypadkach dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin są 25 razy wyższe od określonej wartości dla mleka surowego pełnego.
6) W przypadku jaj i produktów z jaj zawierających więcej niż 10 % tłuszczu dopuszczalną zawartość pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu. W tym przypadku dopuszczalne poziomy zawartości pozostałości są 10 razy wyższe od dopuszczalnych poziomów pozostałości dla świeżych jaj.