Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-09-23 do 2007-02-22
Wersja archiwalna od 2004-09-23 do 2007-02-22
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 sierpnia 2004 r.
w sprawie wykazu substancji zabronionych2)
Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877) zarządza się, co następuje:
§ 1.Określa się wykaz substancji zabronionych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 marca 2003 r. w sprawie wykazu substancji szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko (Dz. U. Nr 62, poz. 569).
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia decyzji 85/382/EWG z dnia 10 lipca 1985 r. zakazującej stosowania w paszach produktów białkowych uzyskanych z drożdży Candida wyhodowanych na n-alkanach (Dz. Urz. WE L 217 z 14.08.1985) i decyzji 2004/217/WE z dnia 1 marca 2004 r. ustanawiającej listę materiałów, którymi obrót lub których stosowanie w żywieniu zwierząt jest zabronione (Dz. Urz. UE L 67 z 05.03.2004).
Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 20 sierpnia 2004 r. (poz. 2019)
WYKAZ SUBSTANCJI ZABRONIONYCH
1. Kał, mocz oraz treść przewodu pokarmowego uzyskana w wyniku jego opróżnienia lub usunięcia, niezależnie od rodzaju procesów, jakim zostały poddane, i zastosowanym dodatkom.
2. Skóra poddana działaniu substancji garbujących i odpady skóry wygarbowanej.
3. Nasiona i inne materiały siewne przeznaczone do reprodukcji, które zostały poddane działaniu środków ochrony roślin, oraz uzyskane z nich produkty uboczne.
4. Drewno, w tym trociny lub inne odpady otrzymane z drewna poddanego działaniu produktów stosowanych do konserwacji drewna w rozumieniu przepisów dotyczących kategorii i grup produktów biobójczych według ich przeznaczenia.
5. Pozostałości z procesu oczyszczania ścieków komunalnych, bytowych i przemysłowych, określonych w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, niezależnie od zastosowanych technik i technologii oczyszczania, jak i źródła pochodzenia tych ścieków.
6. Woda przemysłowa - woda pochodząca z niezależnej sieci wodociągowo-kanalizacyjnej będącej w posiadaniu przedsiębiorstwa produkującego środki spożywcze lub środki żywienia zwierząt, wykorzystywana w procesie produkcji tych środków, chyba że:
1) spełnia wymagania określone w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków;
2) w przypadku przemysłu rybnego - jest czystą wodą morską, spełniającą wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa;
3) zawiera materiały paszowe lub środki spożywcze;
4) nie zawiera substancji niedozwolonych w żywieniu zwierząt.
7. Odpady komunalne, takie jak odpady kuchenne, z wyjątkiem odpadów gastronomicznych określonych w rozporządzeniu 1774/2002/WE z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 273 z 10.10.2002, z późn. zm.).
8. Materiały, z których są wykonane opakowania lub ich części, stosowane do pakowania produktów w przemyśle rolno-spożywczym.
9. Produkty białkowe uzyskane z drożdży z rodzaju Candida wyhodowanych na n-alkanach.