Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-09-08 do 2011-12-02
Wersja archiwalna od 2004-09-08 do 2011-12-02
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 sierpnia 2004 r.
w sprawie sposobu prowadzenia ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych
Na podstawie art. 24a ust. 2 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o organizacji rynku rybnego i pomocy finansowej w gospodarce rybnej (Dz. U. Nr 34, poz. 291 i Nr 96, poz. 959) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Ewidencja utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych] Ewidencja utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych, zwana dalej „ewidencją", jest prowadzona w sposób:
1) zabezpieczający dane przed utratą, zniszczeniem lub wprowadzeniem zmian przez osoby trzecie;
2) umożliwiający uzyskanie miesięcznych i rocznych zestawień ilości utrwalanych, przechowywanych lub prywatnie składowanych produktów rybnych.
§ 2.[Informacje zamieszczane w ewidencji] W ewidencji zamieszcza się następujące informacje:
1) datę rozpoczęcia utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
2) nazwę i adres przyjmującego produkty rybne do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania,
3) miejsce utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
4) nazwę i adres producenta produktów rybnych,
5) nazwę i adres dostawcy produktów rybnych,
6) daty i miejsca wystawiania produktów rybnych do sprzedaży,
7) datę i miejsce wycofania produktów rybnych,
8) metodę i stopień utrwalenia produktów rybnych,
9) warunki przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
10) datę zakończenia utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
11) nazwę i adres odbiorcy produktów rybnych,
12) informacje o przeprowadzonych kontrolach,
13) dane dotyczące kosztów technicznych poniesionych przy utrwalaniu i przechowywaniu lub prywatnym składowaniu produktów rybnych, w tym koszty:
a) energii,
b) pracy związane ze składowaniem i zwalnianiem ze składu,
c) materiałów zużytych do pakowania,
d) utrwalania,
e) transportu z miejsca wyładunku do miejsca przechowywania i utrwalania lub prywatnego składowania
– z wyszczególnieniem ilości, rodzaju oraz standardów rynkowych danego gatunku produktu rybnego, a także rodzaju i wielkości opakowań.
§ 3.[Prowadzenie ewidencji] Ewidencję prowadzi się w formie papierowej – w formie księgi i w formie elektronicznej.
§ 4.[Dokonywanie wpisów w ewidencji] 1. Wpisów w ewidencji dokonuje się chronologicznie.
2. Wpisy w ewidencji prowadzonej w formie księgi są dokonywane czytelnie, pismem ręcznym lub maszynowym.
3. Strony księgi numeruje się kolejno.
4. W ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej zapis elektroniczny jest dokonywany w systemie informatycznym, który umożliwia niezwłoczny odczyt oraz wydruk całości lub części zapisanych danych.
§ 5.[Zmiany wpisu lub poprawianie błędu] Zmiany wpisu lub poprawienia błędu w ewidencji dokonuje się:
1) w ewidencji prowadzonej w formie księgi – przez:
a) skreślenie dotychczasowej treści i wpisanie właściwej, z zachowaniem czytelności dotychczasowego wpisu,
b) umieszczenie daty oraz czytelnego podpisu osoby dokonującej zmiany lub poprawki;
2) w ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej – przez:
a) wpisanie właściwej treści z zachowaniem treści dotychczasowej,
b) wskazanie daty dokonania zmiany lub poprawki oraz osoby, która dokonała zmiany lub poprawki.
§ 6.[Dokumentacja prowadzona w ramach ewidencji] W ramach ewidencji jest prowadzona dokumentacja obejmująca dokumenty potwierdzające informacje zawarte w ewidencji, w szczególności:
1) dokumenty potwierdzające przyjęcie produktów rybnych do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania,
2) faktury i rachunki potwierdzające poniesione koszty techniczne, o których mowa w § 2 pkt 13,
3) dokumenty potwierdzające ilość produktów rybnych wystawionych do sprzedaży przed ich utrwaleniem,
4) dokumenty potwierdzające zakończenie utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych
– uwzględniające ilość, rodzaj oraz standardy rynkowe danego gatunku produktu rybnego.
§ 7.[Przechowywanie ewidencji] Ewidencję przechowuje się przez okres 5 lat od dnia zakończenia przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych.
§ 8.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. J. J. Pilarczyk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).