Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2007-05-20 do 2011-01-01
Wersja archiwalna od 2007-05-20 do 2011-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 26 lipca 2004 r.
w sprawie integrowanej produkcji
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2008 r., Nr 77, poz. 461) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 5 ust. 7 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 i Nr 96, poz. 959) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres przedmiotowy] Rozporządzenie określa:
1) wykaz jednostek upoważnionych do prowadzenia szkoleń w zakresie integrowanej produkcji, stanowiący załącznik nr 1 [1] do rozporządzenia;
2) wymagania w zakresie kwalifikacji osób prowadzących szkolenia w zakresie integrowanej produkcji;
3) programy szkoleń w zakresie integrowanej produkcji, stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia;
4) termin ważności zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji;
5) wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia;
6) zasady dokumentowania działań związanych z integrowaną produkcją;
7) sposób i tryb przeprowadzania kontroli integrowanej produkcji;
8) wykaz jednostek organizacyjnych upoważnionych do wydawania zaświadczeń o nieprzekroczeniu w roślinach i produktach roślinnych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych.
§ 2.[Wymogi dotyczące osób prowadzących szkolenia w zakresie integrowanej produkcji] 1. Osoby prowadzące szkolenia w zakresie integrowanej produkcji w jednostkach, o których mowa w § 1 pkt 1, powinny spełniać następujące wymagania:
1) ukończyć studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub pokrewnym;
2) zostać przeszkolone w zakresie integrowanej produkcji, zgodnie z programami szkoleń określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, w:
a) Instytucie Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach lub
b) Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, lub
c) Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, lub
d) Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, lub
e) Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu, lub
f) wyższej szkole rolniczej
– a szkolenie powinno zostać potwierdzone zaświadczeniem wydanym przez jednostkę prowadzącą szkolenie.
2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się do pracowników jednostek naukowo-badawczych zajmujących się integrowaną produkcją w ramach prowadzonych przez nich badań.
§ 3.[Okres ważności zaświadczenia o ukończeniu szkolenia producentów z zakresu integrowanej produkcji] Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla producentów z zakresu integrowanej produkcji zachowuje swoją ważność przez okres 3 lat od dnia jego wydania.
§ 4.[Notatnik Integrowanej Produkcji] Działania z zakresu integrowanej produkcji dokumentuje się w „Notatniku Integrowanej Produkcji" dla upraw:
1) rolniczych,
2) warzywniczych,
3) sadowniczych
– którego wzór jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§ 5.[Kontrola integrowanej produkcji] Kontrola integrowanej produkcji obejmuje sprawdzenie dokumentacji u wszystkich producentów stosujących zasady integrowanej produkcji, a także pobranie prób przynajmniej u 20% losowo wybranych producentów lub u producentów wybranych na podstawie analizy ryzyka.
§ 6.[Osoby przeprowadzające kontrolę] 1. Czynności kontrolne, o których mowa w § 5, z upoważnienia właściwego wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, przeprowadzają pracownicy wojewódzkiego inspektoratu ochrony roślin i nasiennictwa.
2. Przed przystąpieniem do czynności kontrolnych przeprowadzający kontrolę okazują legitymację służbową oraz upoważnienie do przeprowadzania czynności kontrolnych.
§ 7.[Uprawnienia kontrolującego] 1. W toku postępowania kontrolnego kontrolujący może w szczególności:
1) dokonywać oględzin roślin, produktów roślinnych, przedmiotów, materiału siewnego, środków ochrony roślin, opryskiwaczy, obiektów, pomieszczeń, środków przewozowych i innych rzeczy w zakresie objętym kontrolą;
2) pobierać próby roślin, produktów roślinnych, przedmiotów, materiału siewnego i środków ochrony roślin w celu poddania ich analizom laboratoryjnym;
3) sprawdzać akta, dokumenty, ewidencje i informacje w zakresie objętym kontrolą oraz żądać od kontrolowanego lub jego przedstawiciela sporządzenia niezbędnych kopii oraz urzędowego tłumaczenia na język polski w przypadku, gdy są sporządzone w języku obcym;
4) dokonywać badania przebiegu określonych czynności;
5) legitymować osoby w celu stwierdzenia ich tożsamości, jeżeli jest to niezbędne na potrzeby postępowania kontrolnego;
6) żądać od podmiotu kontrolowanego lub jego przedstawiciela niezwłocznego usunięcia uchybień porządkowych i organizacyjnych;
7) żądać od podmiotu kontrolowanego oraz jego przedstawiciela udzielenia w wyznaczonym terminie pisemnych lub ustnych wyjaśnień, informacji i zestawień w sprawach objętych zakresem kontroli;
8) przesłuchiwać osoby w charakterze strony lub świadka, jeżeli jest to niezbędne dla wyczerpującego wyjaśnienia okoliczności sprawy;
9) zasięgać opinii biegłych, jeżeli jest to niezbędne na potrzeby postępowania kontrolnego;
10) zabezpieczać dowody.
2. Czynności kontrolne, o których mowa w ust. 1, odbywają się w obecności podmiotu kontrolowanego lub osoby przez niego upoważnionej.
3. Podmiot kontrolowany jest obowiązany umożliwić kontrolującemu dokonanie czynności kontrolnych, o których mowa w ust. 1.
4. Uzyskane w wyniku kontroli informacje, dokumenty i inne dane mogą być wykorzystywane wyłącznie w celu realizacji zadań Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa i nie mogą być przekazywane innym organom ani ujawniane, jeżeli nie wymaga tego dobro publiczne lub jeżeli nie wynika to z odrębnych przepisów.
§ 8.[Protokół kontroli] 1. Z przeprowadzonych czynności i ustaleń kontroli sporządza się protokół kontroli w dwóch egzemplarzach, z których jeden pozostawia się podmiotowi kontrolowanemu.
2. Protokół podpisują kontrolujący i podmiot kontrolowany. Odmowę podpisania protokołu przez podmiot kontrolowany odnotowuje się w protokole kontroli. Odmowa podpisania protokołu kontroli nie stanowi przeszkody do prowadzenia dalszego postępowania.
§ 9.[Zastrzeżenia do ustaleń zawartych w protokole kontroli] 1. Podmiot kontrolowany może zgłosić do organu zlecającego kontrolę umotywowane zastrzeżenia do ustaleń zawartych w protokole kontroli, w terminie 7 dni od dnia podpisaniu protokołu.
2. W przypadku zgłoszenia zastrzeżeń do protokołu kontroli organ zlecający kontrolę dokonuje, w terminie 7 dni od dnia ich wniesienia, analizy tych zastrzeżeń i jeżeli to konieczne zleca przeprowadzenie dodatkowej kontroli. W przypadku uznania zgłoszonych zastrzeżeń wprowadza się zmiany w formie aneksu do protokołu.
3. Protokół kontroli z aneksem zawierającym wprowadzone zmiany wymaga ponownego podpisania przez podmiot kontrolowany i kontrolującego.
§ 10.[Odrębny protokół] W przypadku zabezpieczenia produktów, dokumentów lub innych rzeczy, pobrania prób, dokonania oględzin lub przeprowadzenia innych dowodów sporządza się odrębny protokół.
§ 11.[Informacja o sposobie wykonania zaleceń pokontrolnych] Podmiot kontrolowany jest obowiązany poinformować organ Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w wyznaczonym terminie, o sposobie wykonania zaleceń pokontrolnych.
§ 12.[Podmioty wydające zaświadczenia o nieskażeniu roślin i produktów roślinnych] Zaświadczenia o nieprzekroczeniu w roślinach i produktach roślinnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości:
1) środków ochrony roślin – wydaje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Instytut Ochrony Roślin lub Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa;
2) metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych – wydają stacje chemiczno-rolnicze.
§ 13.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r. (poz. 1834)
Załącznik nr 1
WYKAZ JEDNOSTEK UPOWAŻNIONYCH DO PROWADZENIA SZKOLEŃ W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Lp. | Nazwa jednostki | Adres siedziby jednostki |
1 | 2 | 3 |
województwo dolnośląskie | ||
1 | Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Oddział Świdnica | ul. Wałbrzyska 25/27 |
2 | Dolnośląski Zakład Doskonalenia Zawodowego, Oddział I we Wrocławiu Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Oławie | ul. 1 Maja 44 |
3 | Gospodarstwo Pomocnicze Urzędu Gminy w Chojnowie z siedzibą w Piotrowicach | Piotrowice 16 |
4 | „KONSULTANT” Ośrodek Doskonalenia Zawodowego – Danuta Delmanowicz | ul. Mielczarskiego 48 |
5 | Ośrodek Rzeczoznawstwa i Doradztwa Technicznego „DORTECH” SITR Sp. z o.o. | ul. Piłsudskiego 74 |
6 | Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe | ul. Reymonta 18/1 |
7 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział we Wrocławiu | ul. Piłsudskiego 74 |
8 | Technikum w Jakubowicach | Jakubowice 17 |
9 | Towarzystwo Wolnej Wszechnicy Polskiej, | ul. Św. Piotra 10 |
10 | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Centrum Szkoleniowe Techniki Ochrony Roślin przy Instytucie Inżynierii Rolniczej | ul. Chełmońskiego 37/41 |
województwo kujawsko-pomorskie | ||
11 | Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego | ul. Fordońska 120 |
12 | Centrum Kształcenia i Zarządzania „ATUT” | ul. Wieniecka 34 |
13 | Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie | Minikowo k. Nakła nad Notecią |
14 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Bydgoszczy | ul. Rumińskiego 6 |
województwo lubelskie | ||
15 | Akademia Rolnicza w Lublinie | ul. Akademicka 13 |
1 | 2 | 3 |
16 | Centrum BHP „Consalus” | al. Kraśnika 113 A |
17 | Centrum Ochrony Pracy i Biznesu „CONSULTRIX” | ul. Mełgiewska 7-9 |
18 | Centrum Usług Ochrony Pracy i Środowiska mgr Anna Górkiewicz | ul. Dobra 21 |
19 | Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | ul. Czartoryskich 8 |
20 | Ireneusz Węcławik | ul. Rynek 10 |
21 | Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli | ul. Pożowska 8 |
22 | Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „AZYMUT” | ul. Henryka Wieniawskiego 15/19 |
23 | Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „WUREX” | ul. Gminna 43 |
24 | SEKA S.A. Oddział Lublin | ul. Wolska 11 |
25 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Lublinie | al. Kraśnika 33 |
26 | Zespół Szkół w Radoryżu Smolanym | Radoryż Smolany 8 C |
27 | Zespół Szkół w Siennicy Różanej | Siennica Różana 266 A |
28 | Zespół Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie | Sobieszyn 298 A |
29 | Zespół Szkół Rolniczych w Kijanach Centrum Kształcenia Ustawicznego | Kijany 19 |
30 | Zespół Szkół | ul. Bialska 7 |
31 | Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Józefa Piłsudskiego w Okszowie | ul. Szkolna 2 |
32 | Zespół Szkół Rolniczych w Jabłoniu | ul. Augusta Zamojskiego 4 |
33 | Zespół Szkół Rolniczych im. Ireny Kosmowskiej | Korolówka Osada 3 |
34 | Zespół Szkół Rolniczych w Potoczku | Potoczek 43 |
35 | Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej | ul. Parkowa 7 |
36 | Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki | ul. Przemysłowa 44 |
województwo lubuskie | ||
37 | Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku | Kalsk 91 |
38 | Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich „DORADCA” | ul. Osadników Wojskowych 25 |
39 | Uniwersytet Zielonogórski | ul. prof. Zygmunta Szafrana 4 |
1 | 2 | 3 |
40 | Zespół Szkół Ogrodniczych | ul. Poznańska 23 |
41 | Zespół Szkół Rolniczych | Kamień Mały 89 |
województwo łódzkie | ||
42 | Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach | ul. Pomologiczna 18 |
43 | Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach | ul. Konstytucji 3 Maja 1/3 |
44 | KOMED S.C. Andrzej Baranowski, Aleksandra Lysoń, Andrzej Nielepkowicz, Marek Stępkowski, Marzenna Winogrodzka | ul. Tkacka 11 |
45 | Ośrodek Kształcenia Zawodowego | ul. Łokietka 47/56 |
46 | Ośrodek Szkoleniowy Dokształcania i Doskonalenia Kadr „ANPO” S.C. | ul. Wojska Polskiego 41 |
47 | Skierniewicka Rada FSNT-NOT | ul. Mickiewicza 18 m. 1 |
48 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Łodzi | ul. Tulipanowa 9 |
49 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Skierniewicach | ul. Reymonta 18 |
50 | Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego | ul. Nowości 32 |
51 | Związek Ogrodniczy w Łodzi | ul. św. Teresy 56/58 |
województwo małopolskie | ||
52 | Akademia Rolnicza w Krakowie im. Hugona Kołłątaja | al. 29 Listopada 54 |
53 | Fundacja Karpacka „Zielone Technologie” | Brzezna 1 |
54 | Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach | Os. XXXV-lecia PRL 9 |
55 | Naczelna Organizacja Techniczna | Rynek 10 |
56 | Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa – Brzezna Sp. z o.o. | Brzeźna 1 |
57 | PLANTPRESS Sp. z o.o. | ul. Juliusza Lea 114a |
58 | Zespół Szkół | Radocza 14 |
województwo mazowieckie | ||
59 | Agrosimex Sp. z o.o. | Goliany 43 |
60 | Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie | ul. Pszczelińska 99 |
1 | 2 | 3 |
61 | „FreshMazovia.com” Spółka Jawna – | ul. Niemojewska 19 |
62 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie | Radzików |
63 | Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie | ul. Czereśniowa 98 |
64 | Niras IC Sp. z o.o. | ul. Waliców 11 |
65 | Platforma Logistyczna Bronisze Sp. z o.o. | ul. Poznańska 98 |
66 | Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT w Siedlcach | ul. Armii Krajowej 11 |
67 | Stacja Diagnostyczno-Doradcza Ochrony Roślin | ul. Nowoursynowska 159/102 |
68 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa Zarząd Główny | ul. Czackiego 3/5 |
69 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Radomiu | ul. Chorzowska 16/18 |
70 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | ul. Nowoursynowska 166 |
71 | „Tarbonus” Sp. z o.o. | ul. Prażmowskiego 15 |
72 | Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach Centrum Kształcenia Zawodowego w Radomiu | ul. Saska 4/6 |
73 | Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu im. Władysława Stanisława Reymonta | ul. Wośnicka 125 |
74 | Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Starym Lubiejewie | ul. Klonowa 4 |
75 | Zespół Szkół Pogimnazjalnych w Lipsku | ul. Zwoleńska 12 |
76 | Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu | ul. Wojska Polskiego 78 |
77 | Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego im. St. Staszica w Miętnem | ul. Główna 49 |
województwo opolskie | ||
78 | Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego | ul. Główna 1 |
województwo podkarpackie | ||
79 | Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale | ul. Tkaczowa 146 |
80 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Rzeszowie | ul. Kopernika 1 |
81 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Przemyślu | ul. Hausera 4 |
82 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Rzeszowie | ul. Kopernika 1 |
1 | 2 | 3 |
83 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa Zarząd Oddziału | ul. S. Żółkiewskiego 8 |
województwo podlaskie | ||
84 | Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie | 18-210 Szepietowo |
województwo pomorskie | ||
85 | Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego | Trakt Św. Wojciecha 293 |
86 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Słupsku | ul. 3 Maja 44 |
87 | Zakład Doskonalenia Zawodowego w Słupsku | ul. Szczecińska 57 |
88 | Zespół Szkół Kształcenia Ponadgimnazjalnego w Chojnicach | ul. Dworcowa 1 |
województwo śląskie | ||
89 | Beskidzka Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT | ul. 3 Maja 10 |
90 | Częstochowskie Stowarzyszenie Rozwoju Małej Przedsiębiorczości | ul. ks. kard. Wyszyńskiego 70/126 |
91 | Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego | ul. ks. kard. Wyszyńskiego 70/126 |
92 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Częstochowie | ul. Kopernika 14/16 |
województwo świętokrzyskie | ||
93 | Świętokrzyskie Rolnicze Centrum Szkoleniowo-Promocyjne Sp. z o.o. | al. IX Wieków Kielc 3 |
94 | Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach | ul. Piotrkowska 30 |
95 | Wyższa Szkoła Humanistyczno-Przyrodnicza w Sandomierzu | ul. Krakowska 26 |
96 | Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, Centrum Kształcenia Zawodowego w Końskich | ul. Piłsudskiego 82 |
97 | Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Sandomierzu | ul. Jakubowskiego 5 |
województwo warmińsko-mazurskie | ||
98 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa | ul. Prawocheńskiego 17 |
99 | Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie | ul. Jagiellońska 91 |
100 | Warmińsko-Mazurski Zakład Doskonalenia Zawodowego | ul. Mickiewicza 5 |
1 | 2 | 3 |
województwo wielkopolskie | ||
101 | Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu | ul. Wojska Polskiego 28 |
102 | Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu | ul. Władysława Węgorka 20 |
103 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Kaliszu | ul. Rumińskiego 2 |
104 | Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Poznaniu | ul. Wieniawskiego 5/9 |
105 | Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu | ul. Sieradzka 29 |
106 | Wielkopolski Związek Ogrodniczy w Poznaniu | ul. Mickiewicza 33 |
województwo zachodniopomorskie | ||
107 | Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach | 73-134 Barzkowice |
Załącznik nr 2
PROGRAMY SZKOLEŃ W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
I. PROGRAMY SZKOLEŃ DLA OSÓB PROWADZĄCYCH SZKOLENIA DLA PRODUCENTÓW STOSUJĄCYCH ZASADY INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Integrowana produkcja w Polsce i na świecie – Ochrona roślin w konwencjonalnych, integrowanych i ekologicznych systemach produkcji roślinnej – Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji – Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji – Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji – Doradztwo | 4 |
2 | Przepisy prawne – Przepisy w zakresie ochrony roślin – Przepisy w zakresie nasiennictwa – Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia | 3 |
3 | Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji | 1 |
4 | Metody ochrony roślin wykorzystywane w technologiach integrowanej produkcji – Metoda hodowlana – Metoda biologiczna – Metoda biotechniczna – Metody agrotechniczne – Metody fizyczne i mechaniczne – Metoda chemiczna – Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów – System wspomagania decyzji | 10 |
5 | Planowanie i zakładanie upraw – Stanowisko – Rodzaje podłoży do produkcji pod osłonami i ich przygotowanie – Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena jakości – Dobór odmian – Płodozmian – Rola międzyplonów i mulczowania gleby – Mechaniczne zabiegi agrotechniczne – Terminy i metody siewu i sadzenia | 20 |
6 | Racjonalne nawożenie – Metody określania niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych w glebie i w roślinach – Gospodarka składnikami pokarmowymi – Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne – Wapnowanie gleb | 14 |
7 | Ograniczanie zachwaszczenia – Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami – Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk – Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia – Dobór herbicydów w integrowanej produkcji – Technika nanoszenia herbicydów | 20 |
1 | 2 | 3 |
8 | Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne – Uprawa gleby – Nawadnianie – Zabiegi pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach | 15 |
9 | Ochrona przed chorobami – Wpływ czynników klimatycznych na występowanie patogenów – Przegląd sprawców chorób roślin – Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi ekonomicznego zagrożenia – Sygnalizacja – Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej produkcji | 30 |
10 | Ochrona przed szkodnikami – Przegląd szkodników roślin – Sygnalizacja i prognozowanie – Metody ograniczania występowania szkodników a progi ekonomicznego zagrożenia – Dobór zoocydów w integrowanej produkcji | 32 |
11 | Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie produktów do obrotu – Zbiór i ocena jakości plonów – Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i trwałość – Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży – Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i światowych systemów jakości | 6 |
12 | Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej – Zasady przechowywania nawozów – Zasady przechowywania środków ochrony roślin – Utrzymywanie czystości i higieny w gospodarstwie – Ochrona siedlisk, wód, gleb i powietrza – Przeciwdziałanie erozji gleby | 6 |
13 | Technika stosowania zabiegów w ochronie roślin – Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych – Rozpylacze i zasady ich stosowania – Kalibracja opryskiwaczy – Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy – Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza – Zagospodarowanie odpadów | 21 |
14 | Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) – Toksyczność środków ochrony roślin i ich oddziaływanie na zdrowie – Sposoby wnikania środków ochrony roślin do organizmu – Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia – Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin | 2 |
15 | Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według technologii integrowanej produkcji | 3 |
16 | Prowadzenie dokumentacji i wypełnianie Notatnika Integrowanej Produkcji | 6 |
17 | Kontrola integrowanej produkcji | 7 |
18 | Biblioteka uzupełniająca i przygotowanie prac zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów pod kierunkiem wykładowcy | 10 |
Ogółem | 210 |
II. PROGRAMY SZKOLEŃ DLA PRODUCENTÓW STOSUJĄCYCH ZASADY INTEGROWANEJ PRODUKCJI
A. Rośliny sadownicze
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej – Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej – Wybór stanowiska – Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny – Obsadzanie obrzeży plantacji jako element ograniczający przenikanie zanieczyszczeń – Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych – Systemy sadzenia roślin sadowniczych – Sposoby cięcia i formowania roślin sadowniczych | 1 |
3 | Pielęgnacja gleby – Niechemiczne metody zwalczania chwastów – Dobór herbicydów do sadu integrowanego – Rola ściółkowania | 1,5 |
4 | Nawożenie upraw sadowniczych – Analiza chemiczna gleby – Analiza chemiczna liści – Wizualna ocena roślin – Racjonalne nawożenie – Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska – Pobieranie próbek gleby – Pobieranie próbek liści – Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska naturalnego | 1,5 |
5 | Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami – Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia chorób – Charakterystyka ważniejszych chorób w poszczególnych uprawach sadowniczych – Niechemiczne metody ochrony przed chorobami – Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób – Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji | 2 |
6 | Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami – Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia szkodników – Charakterystyka ważniejszych szkodników – Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych przed szkodnikami – Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w sadowniczych uprawach integrowanych – Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników – Chemiczne zwalczanie szkodników – Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych – Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami – Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji | 3,5 |
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska – Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji – Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji – Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta – Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin – Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi | 1,5 |
1 | 2 | 3 |
| – Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu – Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody – Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej – Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku |
|
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) – Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie – Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe – spojówki – Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) – Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion – Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć | 1 |
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin – Technika opryskiwania – Rozpylacze i zasady ich stosowania – Kalibracja opryskiwaczy – Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy – Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza – Zagospodarowanie odpadów | 2 |
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu upraw sadowniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
Ogółem | 16 |
B. Rośliny warzywne
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska – Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej – Wybór stanowiska – Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny – Płodozmian i zmianowanie (rola roślin strukturotwórczych, międzyplonów i resztek roślinnych w zachowaniu materii organicznej i składników pokarmowych w glebie) – Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej – Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych | 1,5 |
3 | Nawożenie integrowanych upraw warzyw – Gospodarka składnikami pokarmowymi a ochrona środowiska – Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego nawożenia (technika i terminy pobierania prób) | 1,5 |
1 | 2 | 3 |
| – Zastosowanie nawożenia organicznego jako podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy naturalne – dopuszczalne dawki i terminy stosowania, nawozy zielone) – Uzupełniające nawożenie mineralne – bilans składników pokarmowych – Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod osłonami), technika pobierania prób – Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska naturalnego |
|
4 | Ochrona warzyw przed chwastami – Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami – Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chwastami – Niechemiczne metody ochrony przed chwastami – Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed chwastami – Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone, zabiegi pasmowe i precyzyjne) | 2 |
5 | Ochrona warzyw przed chorobami – Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób – Charakterystyka ważniejszych chorób roślin warzywnych – Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chorobami – Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami – Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób – Zwalczanie chemiczne chorób – Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji | 3 |
6 | Ochrona warzyw przed szkodnikami – Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu wykrycia szkodników – Charakterystyka ważniejszych szkodników warzyw – Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami – Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed szkodnikami – Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie warzyw – Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników – Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji – Chemiczne zwalczanie szkodników | 2 |
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska – Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji – Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji – Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta – Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin – Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi – Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu – Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody – Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji integrowanej – Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku | 1 |
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) – Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie – Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe – spojówki – Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) – Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion | 1 |
1 | 2 | 3 |
| – Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć |
|
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin – Technika opryskiwania – Rozpylacze i zasady ich stosowania – Kalibracja opryskiwaczy – Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy – Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza – Zagospodarowanie odpadów | 2 |
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
Ogółem | 16 |
C. Rośliny rolnicze
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Planowanie i organizacja integrowanej produkcji roślinnej – Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu sanitarnego zasiewów – Znaczenie międzyplonów – Wybór stanowiska – Właściwy dobór odmian – Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych – Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej – Rola użytków ekologicznych | 2 |
3 | Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów – Niechemiczne metody zwalczania chwastów – Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin rolniczych – Możliwość stosowania zmniejszonych dawek herbicydów | 1 |
4 | Nawożenie integrowanych upraw rolniczych – Plan nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól płodozmianu – Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności gleby – Zasady określania potrzeb nawozowych roślin i dawek nawozów – Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej – Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych – Dolistne dokarmianie roślin – Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych, naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych – Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska – Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska naturalnego | 1,5 |
1 | 2 | 3 |
5 | Ochrona upraw rolniczych przed chorobami – Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób – Charakterystyka ważniejszych chorób roślin rolniczych – Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób – Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji | 2,5 |
6 | Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami – Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu wykrycia szkodników – Charakterystyka ważniejszych szkodników upraw rolniczych – Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed szkodnikami – Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie roślin rolniczych – Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników – Chemiczne zwalczanie szkodników | 2,5 |
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska – Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji – Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji – Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta – Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin – Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi – Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu – Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody – Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej – Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku | 1,5 |
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) – Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie – Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe – spojówki – Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) – Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion – Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć | 1 |
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin – Technika opryskiwania – Rozpylacze i zasady ich stosowania – Kalibracja opryskiwaczy – Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy – Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza – Zagospodarowanie odpadów | 2 |
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
Ogółem | 16 |
Załącznik nr 3
WZÓR ZAŚWIADCZENIA O UKOŃCZENIU SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Załącznik nr 4
[1] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 kwietnia 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie integrowanej produkcji (Dz.U. Nr 77, poz. 461). Zmiana weszła w życie 20 maja 2008 r.