Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 178 poz. 1834
Wersja archiwalna od 2007-05-20 do 2011-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 178 poz. 1834
Wersja archiwalna od 2007-05-20 do 2011-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 52 ustawy z dnia 4 marca 2010 r. o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. Nr 47, poz. 278) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2010 r. w sprawie integrowanej produkcji (Dz.U. Nr 256, poz. 1722). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 26 lipca 2004 r.

w sprawie integrowanej produkcji

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2008 r., Nr 77, poz. 461)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 5 ust. 7 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 i Nr 96, poz. 959) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres przedmiotowy] Rozporządzenie określa:

1) wykaz jednostek upoważnionych do prowadzenia szkoleń w zakresie integrowanej produkcji, stanowiący załącznik nr 1 [1] do rozporządzenia;

2) wymagania w zakresie kwalifikacji osób prowadzących szkolenia w zakresie integrowanej produkcji;

3) programy szkoleń w zakresie integrowanej produkcji, stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia;

4) termin ważności zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji;

5) wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia;

6) zasady dokumentowania działań związanych z integrowaną produkcją;

7) sposób i tryb przeprowadzania kontroli integrowanej produkcji;

8) wykaz jednostek organizacyjnych upoważnionych do wydawania zaświadczeń o nieprzekroczeniu w roślinach i produktach roślinnych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wymogi dotyczące osób prowadzących szkolenia w zakresie integrowanej produkcji] 1. Osoby prowadzące szkolenia w zakresie integrowanej produkcji w jednostkach, o których mowa w § 1 pkt 1, powinny spełniać następujące wymagania:

1) ukończyć studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub pokrewnym;

2) zostać przeszkolone w zakresie integrowanej produkcji, zgodnie z programami szkoleń określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, w:

a) Instytucie Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach lub

b) Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, lub

c) Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, lub

d) Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, lub

e) Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu, lub

f) wyższej szkole rolniczej

– a szkolenie powinno zostać potwierdzone zaświadczeniem wydanym przez jednostkę prowadzącą szkolenie.

2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się do pracowników jednostek naukowo-badawczych zajmujących się integrowaną produkcją w ramach prowadzonych przez nich badań.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Okres ważności zaświadczenia o ukończeniu szkolenia producentów z zakresu integrowanej produkcji] Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla producentów z zakresu integrowanej produkcji zachowuje swoją ważność przez okres 3 lat od dnia jego wydania.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Notatnik Integrowanej Produkcji] Działania z zakresu integrowanej produkcji dokumentuje się w „Notatniku Integrowanej Produkcji" dla upraw:

1) rolniczych,

2) warzywniczych,

3) sadowniczych

– którego wzór jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Kontrola integrowanej produkcji] Kontrola integrowanej produkcji obejmuje sprawdzenie dokumentacji u wszystkich producentów stosujących zasady integrowanej produkcji, a także pobranie prób przynajmniej u 20% losowo wybranych producentów lub u producentów wybranych na podstawie analizy ryzyka.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Osoby przeprowadzające kontrolę] 1. Czynności kontrolne, o których mowa w § 5, z upoważnienia właściwego wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, przeprowadzają pracownicy wojewódzkiego inspektoratu ochrony roślin i nasiennictwa.

2. Przed przystąpieniem do czynności kontrolnych przeprowadzający kontrolę okazują legitymację służbową oraz upoważnienie do przeprowadzania czynności kontrolnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Uprawnienia kontrolującego] 1. W toku postępowania kontrolnego kontrolujący może w szczególności:

1) dokonywać oględzin roślin, produktów roślinnych, przedmiotów, materiału siewnego, środków ochrony roślin, opryskiwaczy, obiektów, pomieszczeń, środków przewozowych i innych rzeczy w zakresie objętym kontrolą;

2) pobierać próby roślin, produktów roślinnych, przedmiotów, materiału siewnego i środków ochrony roślin w celu poddania ich analizom laboratoryjnym;

3) sprawdzać akta, dokumenty, ewidencje i informacje w zakresie objętym kontrolą oraz żądać od kontrolowanego lub jego przedstawiciela sporządzenia niezbędnych kopii oraz urzędowego tłumaczenia na język polski w przypadku, gdy są sporządzone w języku obcym;

4) dokonywać badania przebiegu określonych czynności;

5) legitymować osoby w celu stwierdzenia ich tożsamości, jeżeli jest to niezbędne na potrzeby postępowania kontrolnego;

6) żądać od podmiotu kontrolowanego lub jego przedstawiciela niezwłocznego usunięcia uchybień porządkowych i organizacyjnych;

7) żądać od podmiotu kontrolowanego oraz jego przedstawiciela udzielenia w wyznaczonym terminie pisemnych lub ustnych wyjaśnień, informacji i zestawień w sprawach objętych zakresem kontroli;

8) przesłuchiwać osoby w charakterze strony lub świadka, jeżeli jest to niezbędne dla wyczerpującego wyjaśnienia okoliczności sprawy;

9) zasięgać opinii biegłych, jeżeli jest to niezbędne na potrzeby postępowania kontrolnego;

10) zabezpieczać dowody.

2. Czynności kontrolne, o których mowa w ust. 1, odbywają się w obecności podmiotu kontrolowanego lub osoby przez niego upoważnionej.

3. Podmiot kontrolowany jest obowiązany umożliwić kontrolującemu dokonanie czynności kontrolnych, o których mowa w ust. 1.

4. Uzyskane w wyniku kontroli informacje, dokumenty i inne dane mogą być wykorzystywane wyłącznie w celu realizacji zadań Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa i nie mogą być przekazywane innym organom ani ujawniane, jeżeli nie wymaga tego dobro publiczne lub jeżeli nie wynika to z odrębnych przepisów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Protokół kontroli] 1. Z przeprowadzonych czynności i ustaleń kontroli sporządza się protokół kontroli w dwóch egzemplarzach, z których jeden pozostawia się podmiotowi kontrolowanemu.

2. Protokół podpisują kontrolujący i podmiot kontrolowany. Odmowę podpisania protokołu przez podmiot kontrolowany odnotowuje się w protokole kontroli. Odmowa podpisania protokołu kontroli nie stanowi przeszkody do prowadzenia dalszego postępowania.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Zastrzeżenia do ustaleń zawartych w protokole kontroli] 1. Podmiot kontrolowany może zgłosić do organu zlecającego kontrolę umotywowane zastrzeżenia do ustaleń zawartych w protokole kontroli, w terminie 7 dni od dnia podpisaniu protokołu.

2. W przypadku zgłoszenia zastrzeżeń do protokołu kontroli organ zlecający kontrolę dokonuje, w terminie 7 dni od dnia ich wniesienia, analizy tych zastrzeżeń i jeżeli to konieczne zleca przeprowadzenie dodatkowej kontroli. W przypadku uznania zgłoszonych zastrzeżeń wprowadza się zmiany w formie aneksu do protokołu.

3. Protokół kontroli z aneksem zawierającym wprowadzone zmiany wymaga ponownego podpisania przez podmiot kontrolowany i kontrolującego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Odrębny protokół] W przypadku zabezpieczenia produktów, dokumentów lub innych rzeczy, pobrania prób, dokonania oględzin lub przeprowadzenia innych dowodów sporządza się odrębny protokół.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[Informacja o sposobie wykonania zaleceń pokontrolnych] Podmiot kontrolowany jest obowiązany poinformować organ Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w wyznaczonym terminie, o sposobie wykonania zaleceń pokontrolnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.[Podmioty wydające zaświadczenia o nieskażeniu roślin i produktów roślinnych] Zaświadczenia o nieprzekroczeniu w roślinach i produktach roślinnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości:

1) środków ochrony roślin – wydaje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Instytut Ochrony Roślin lub Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa;

2) metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych – wydają stacje chemiczno-rolnicze.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r. (poz. 1834)

Załącznik nr 1

WYKAZ JEDNOSTEK UPOWAŻNIONYCH DO PROWADZENIA SZKOLEŃ W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Lp.

Nazwa jednostki

Adres siedziby jednostki

1

2

3

województwo dolnośląskie

1

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Oddział Świdnica

ul. Wałbrzyska 25/27
58-100 Świdnica

2

Dolnośląski Zakład Doskonalenia Zawodowego, Oddział I we Wrocławiu Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Oławie

ul. 1 Maja 44
55-200 Oława

3

Gospodarstwo Pomocnicze Urzędu Gminy w Chojnowie z siedzibą w Piotrowicach

Piotrowice 16
59-225 Chojnów

4

„KONSULTANT” Ośrodek Doskonalenia Zawodowego – Danuta Delmanowicz

ul. Mielczarskiego 48
51-663 Wrocław

5

Ośrodek Rzeczoznawstwa i Doradztwa Technicznego „DORTECH” SITR Sp. z o.o.

ul. Piłsudskiego 74
50-020 Wrocław

6

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe
„LEG-GRAM” S.C.
Robert Gil, Andrzej Woźniak

ul. Reymonta 18/1
59-220 Legnica

7

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział we Wrocławiu

ul. Piłsudskiego 74
50-020 Wrocław

8

Technikum w Jakubowicach

Jakubowice 17
55-200 Oława

9

Towarzystwo Wolnej Wszechnicy Polskiej,
Oddział w Legnicy

ul. Św. Piotra 10
59-220 Legnica

10

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Centrum Szkoleniowe Techniki Ochrony Roślin przy Instytucie Inżynierii Rolniczej

ul. Chełmońskiego 37/41
51-630 Wrocław

województwo kujawsko-pomorskie

11

Bydgoski Zakład Doskonalenia Zawodowego

ul. Fordońska 120
85-739 Bydgoszcz

12

Centrum Kształcenia i Zarządzania „ATUT”

ul. Wieniecka 34
87-816 Włocławek

13

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Minikowo k. Nakła nad Notecią
89-122 Minikowo

14

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Bydgoszczy

ul. Rumińskiego 6
85-030 Bydgoszcz

województwo lubelskie

15

Akademia Rolnicza w Lublinie

ul. Akademicka 13
20-950 Lublin

1

2

3

16

Centrum BHP „Consalus”

al. Kraśnika 113 A
20-718 Lublin

17

Centrum Ochrony Pracy i Biznesu „CONSULTRIX”

ul. Mełgiewska 7-9
20-952 Lublin

18

Centrum Usług Ochrony Pracy i Środowiska mgr Anna Górkiewicz

ul. Dobra 21
20-350 Lublin

19

Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

ul. Czartoryskich 8
24-100 Puławy

20

Ireneusz Węcławik

ul. Rynek 10
22-420 Skierbieszów

21

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli

ul. Pożowska 8
24-130 Końskowola

22

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „AZYMUT”
Sp. z o.o. Ośrodek Dokształcania Zawodowego

ul. Henryka Wieniawskiego 15/19
22-100 Chełm

23

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „WUREX”
Ośrodek Szkolenia Kursowego

ul. Gminna 43
22-400 Zamość

24

SEKA S.A. Oddział Lublin

ul. Wolska 11
20-411 Lublin

25

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Lublinie

al. Kraśnika 33
20-718 Lublin

26

Zespół Szkół w Radoryżu Smolanym

Radoryż Smolany 8 C
21-470 Krzywda

27

Zespół Szkół w Siennicy Różanej

Siennica Różana 266 A
22-304 Siennica Różana

28

Zespół Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie

Sobieszyn 298 A
08-504 Ułęż

29

Zespół Szkół Rolniczych w Kijanach Centrum Kształcenia Ustawicznego

Kijany 19
21-077 Spiczyn

30

Zespół Szkół
Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Wincentego Witosa w Leśnej Podlaskiej

ul. Bialska 7
21-542 Leśna Podlaska

31

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Józefa Piłsudskiego w Okszowie

ul. Szkolna 2
22-105 Okszów

32

Zespół Szkół Rolniczych w Jabłoniu

ul. Augusta Zamojskiego 4
21-205 Jabłoń

33

Zespół Szkół Rolniczych im. Ireny Kosmowskiej

Korolówka Osada 3
22-200 Włodawa

34

Zespół Szkół Rolniczych w Potoczku

Potoczek 43
23-313 Potok Wielki

35

Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej

ul. Parkowa 7
Wola Osowińska
21-345 Borki

36

Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki

ul. Przemysłowa 44
24-200 Bełżyce

województwo lubuskie

37

Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Kalsk 91
66-100 Sulechów

38

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich „DORADCA”

ul. Osadników Wojskowych 25
69-210 Lubniewice

39

Uniwersytet Zielonogórski
Wydział Mechaniczny
Instytut Budowy i Eksploatacji Maszyn

ul. prof. Zygmunta Szafrana 4
65-516 Zielona Góra

1

2

3

40

Zespół Szkół Ogrodniczych

ul. Poznańska 23
66-400 Gorzów Wielkopolski

41

Zespół Szkół Rolniczych

Kamień Mały 89
66-460 Witnica

województwo łódzkie

42

Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach

ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice

43

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach

ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice

44

KOMED S.C. Andrzej Baranowski, Aleksandra Lysoń, Andrzej Nielepkowicz, Marek Stępkowski, Marzenna Winogrodzka

ul. Tkacka 11
97-200 Tomaszów Mazowiecki

45

Ośrodek Kształcenia Zawodowego

ul. Łokietka 47/56
98-200 Sieradz

46

Ośrodek Szkoleniowy Dokształcania i Doskonalenia Kadr „ANPO” S.C.

ul. Wojska Polskiego 41
97-300 Piotrków Trybunalski

47

Skierniewicka Rada FSNT-NOT

ul. Mickiewicza 18 m. 1
96-100 Skierniewice

48

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Łodzi

ul. Tulipanowa 9
95-200 Pabianice

49

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Skierniewicach

ul. Reymonta 18
96-100 Skierniewice

50

Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Bratoszewicach

ul. Nowości 32
95-011 Bratoszewice

51

Związek Ogrodniczy w Łodzi

ul. św. Teresy 56/58
91-348 Łódź

województwo małopolskie

52

Akademia Rolnicza w Krakowie im. Hugona Kołłątaja

al. 29 Listopada 54
31-425 Kraków

53

Fundacja Karpacka „Zielone Technologie”

Brzezna 1
33-386 Podegrodzie

54

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

Os. XXXV-lecia PRL 9
Karniowice
32-082 Bolechowice

55

Naczelna Organizacja Techniczna
Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Tarnowie

Rynek 10
33-100 Tarnów

56

Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa – Brzezna Sp. z o.o.

Brzeźna 1
33-386 Podegrodzie

57

PLANTPRESS Sp. z o.o.

ul. Juliusza Lea 114a
30-133 Kraków

58

Zespół Szkół
Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego
im. Jana Pawła II w Radoczy

Radocza 14
34-100 Wadowice

województwo mazowieckie

59

Agrosimex Sp. z o.o.

Goliany 43
05-620 Błędów

60

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

ul. Pszczelińska 99
05-840 Brwinów

1

2

3

61

„FreshMazovia.com” Spółka Jawna –
Maciej Majewski

ul. Niemojewska 19
05-660 Warka

62

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie

Radzików
05-870 Błonie

63

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie

ul. Czereśniowa 98
02-456 Warszawa

64

Niras IC Sp. z o.o.

ul. Waliców 11
00-851 Warszawa

65

Platforma Logistyczna Bronisze Sp. z o.o.

ul. Poznańska 98
Bronisze
05-850 Ożarów Mazowiecki

66

Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT w Siedlcach

ul. Armii Krajowej 11
08-110 Siedlce

67

Stacja Diagnostyczno-Doradcza Ochrony Roślin
„Bio-Cronos” Piotr Błażejewski, Roman Szyszka sp.j.

ul. Nowoursynowska 159/102
02-787 Warszawa

68

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa Zarząd Główny

ul. Czackiego 3/5
00-043 Warszawa

69

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Radomiu

ul. Chorzowska 16/18
26-600 Radom

70

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa

71

„Tarbonus” Sp. z o.o.

ul. Prażmowskiego 15
26-610 Radom

72

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach Centrum Kształcenia Zawodowego w Radomiu

ul. Saska 4/6
26-600 Radom

73

Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu im. Władysława Stanisława Reymonta

ul. Wośnicka 125
26-600 Radom

74

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Starym Lubiejewie

ul. Klonowa 4
Stare Lubiejewo
07-300 Ostrów Mazowiecka

75

Zespół Szkół Pogimnazjalnych w Lipsku

ul. Zwoleńska 12
27-300 Lipsko

76

Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu

ul. Wojska Polskiego 78
26-700 Zwoleń

77

Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego im. St. Staszica w Miętnem

ul. Główna 49
Miętne
08-400 Garwolin

województwo opolskie

78

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

ul. Główna 1
49-330 Łosiów

województwo podkarpackie

79

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

ul. Tkaczowa 146
36-040 Boguchwała

80

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Rzeszowie

ul. Kopernika 1
35-959 Rzeszów

81

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Przemyślu

ul. Hausera 4
37-700 Przemyśl

82

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Rzeszowie

ul. Kopernika 1
35-959 Rzeszów

1

2

3

83

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa Zarząd Oddziału

ul. S. Żółkiewskiego 8
38-400 Krosno

województwo podlaskie

84

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

18-210 Szepietowo

województwo pomorskie

85

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Trakt Św. Wojciecha 293
80-001 Gdańsk

86

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Słupsku

ul. 3 Maja 44
76-200 Słupsk

87

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Słupsku

ul. Szczecińska 57
76-200 Słupsk

88

Zespół Szkół Kształcenia Ponadgimnazjalnego w Chojnicach

ul. Dworcowa 1
89-620 Chojnice

województwo śląskie

89

Beskidzka Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT

ul. 3 Maja 10
43-300 Bielsko-Biała

90

Częstochowskie Stowarzyszenie Rozwoju Małej Przedsiębiorczości

ul. ks. kard. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa

91

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

ul. ks. kard. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa

92

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Częstochowie

ul. Kopernika 14/16
42-200 Częstochowa

województwo świętokrzyskie

93

Świętokrzyskie Rolnicze Centrum Szkoleniowo-Promocyjne Sp. z o.o.

al. IX Wieków Kielc 3
25-516 Kielce

94

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

ul. Piotrkowska 30
Modliszewice
26-200 Końskie

95

Wyższa Szkoła Humanistyczno-Przyrodnicza w Sandomierzu

ul. Krakowska 26
27-600 Sandomierz

96

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, Centrum Kształcenia Zawodowego w Końskich

ul. Piłsudskiego 82
26-200 Końskie

97

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Sandomierzu

ul. Jakubowskiego 5
27-600 Sandomierz

województwo warmińsko-mazurskie

98

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

ul. Prawocheńskiego 17
10-720 Olsztyn-Kortowo

99

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie

ul. Jagiellońska 91
10-356 Olsztyn

100

Warmińsko-Mazurski Zakład Doskonalenia Zawodowego

ul. Mickiewicza 5
10-548 Olsztyn

1

2

3

województwo wielkopolskie

101

Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

ul. Wojska Polskiego 28
60-637 Poznań

102

Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu

ul. Władysława Węgorka 20
63-318 Poznań

103

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział w Kaliszu

ul. Rumińskiego 2
62-800 Kalisz

104

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, Oddział w Poznaniu

ul. Wieniawskiego 5/9
61-712 Poznań

105

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

ul. Sieradzka 29
60-163 Poznań

106

Wielkopolski Związek Ogrodniczy w Poznaniu

ul. Mickiewicza 33
60-837 Poznań

województwo zachodniopomorskie

107

Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

73-134 Barzkowice

Załącznik nr 2

PROGRAMY SZKOLEŃ W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI

I. PROGRAMY SZKOLEŃ DLA OSÓB PROWADZĄCYCH SZKOLENIA DLA PRODUCENTÓW STOSUJĄCYCH ZASADY INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Integrowana produkcja w Polsce i na świecie

– Ochrona roślin w konwencjonalnych, integrowanych i ekologicznych systemach produkcji roślinnej

– Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji

– Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji

– Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji

– Doradztwo

4

2

Przepisy prawne

– Przepisy w zakresie ochrony roślin

– Przepisy w zakresie nasiennictwa

– Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia

3

3

Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji

1

4

Metody ochrony roślin wykorzystywane w technologiach integrowanej produkcji

– Metoda hodowlana

– Metoda biologiczna

– Metoda biotechniczna

– Metody agrotechniczne

– Metody fizyczne i mechaniczne

– Metoda chemiczna

– Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów

– System wspomagania decyzji

10

5

Planowanie i zakładanie upraw

– Stanowisko

– Rodzaje podłoży do produkcji pod osłonami i ich przygotowanie

– Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena jakości

– Dobór odmian

– Płodozmian

– Rola międzyplonów i mulczowania gleby

– Mechaniczne zabiegi agrotechniczne

– Terminy i metody siewu i sadzenia

20

6

Racjonalne nawożenie

– Metody określania niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych w glebie i w roślinach

– Gospodarka składnikami pokarmowymi

– Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne

– Wapnowanie gleb

14

7

Ograniczanie zachwaszczenia

– Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami

– Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk

– Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia

– Dobór herbicydów w integrowanej produkcji

– Technika nanoszenia herbicydów

20

1

2

3

8

Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne

– Uprawa gleby

– Nawadnianie

– Zabiegi pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach

15

9

Ochrona przed chorobami

– Wpływ czynników klimatycznych na występowanie patogenów

– Przegląd sprawców chorób roślin

– Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi ekonomicznego zagrożenia

– Sygnalizacja

– Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej produkcji

30

10

Ochrona przed szkodnikami

– Przegląd szkodników roślin

– Sygnalizacja i prognozowanie

– Metody ograniczania występowania szkodników a progi ekonomicznego zagrożenia

– Dobór zoocydów w integrowanej produkcji

32

11

Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie produktów do obrotu

– Zbiór i ocena jakości plonów

– Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i trwałość

– Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży

– Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i światowych systemów jakości

6

12

Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej

– Zasady przechowywania nawozów

– Zasady przechowywania środków ochrony roślin

– Utrzymywanie czystości i higieny w gospodarstwie

– Ochrona siedlisk, wód, gleb i powietrza

– Przeciwdziałanie erozji gleby

6

13

Technika stosowania zabiegów w ochronie roślin

– Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych

– Rozpylacze i zasady ich stosowania

– Kalibracja opryskiwaczy

– Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

– Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

– Zagospodarowanie odpadów

21

14

Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP)

– Toksyczność środków ochrony roślin i ich oddziaływanie na zdrowie

– Sposoby wnikania środków ochrony roślin do organizmu

– Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia

– Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin

2

15

Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według technologii integrowanej produkcji

3

16

Prowadzenie dokumentacji i wypełnianie Notatnika Integrowanej Produkcji

6

17

Kontrola integrowanej produkcji

7

18

Biblioteka uzupełniająca i przygotowanie prac zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów pod kierunkiem wykładowcy

10

Ogółem

210

II. PROGRAMY SZKOLEŃ DLA PRODUCENTÓW STOSUJĄCYCH ZASADY INTEGROWANEJ PRODUKCJI

A. Rośliny sadownicze

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji

0,5

2

Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej

– Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej

– Wybór stanowiska

– Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny

– Obsadzanie obrzeży plantacji jako element ograniczający przenikanie zanieczyszczeń

– Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych

– Systemy sadzenia roślin sadowniczych

– Sposoby cięcia i formowania roślin sadowniczych

1

3

Pielęgnacja gleby

– Niechemiczne metody zwalczania chwastów

– Dobór herbicydów do sadu integrowanego

– Rola ściółkowania

1,5

4

Nawożenie upraw sadowniczych

– Analiza chemiczna gleby

– Analiza chemiczna liści

– Wizualna ocena roślin

– Racjonalne nawożenie

– Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska

– Pobieranie próbek gleby

– Pobieranie próbek liści

– Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska naturalnego

1,5

5

Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami

– Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia chorób

– Charakterystyka ważniejszych chorób w poszczególnych uprawach sadowniczych

– Niechemiczne metody ochrony przed chorobami

– Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób

– Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

2

6

Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami

– Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia szkodników

– Charakterystyka ważniejszych szkodników

– Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych przed szkodnikami

– Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w sadowniczych uprawach integrowanych

– Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników

– Chemiczne zwalczanie szkodników

– Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych

– Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami

– Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji

3,5

7

Środki ochrony roślin a ochrona środowiska

– Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

– Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji

– Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta

– Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

– Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi

1,5

1

2

3

– Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu

– Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

– Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej

– Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku

8

Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)

– Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie

– Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe – spojówki

– Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)

– Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion

– Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć

1

9

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

– Technika opryskiwania

– Rozpylacze i zasady ich stosowania

– Kalibracja opryskiwaczy

– Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

– Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

– Zagospodarowanie odpadów

2

10

Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu upraw sadowniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

0,5

11

Kontrola integrowanej produkcji

1

Ogółem

16

B. Rośliny warzywne

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji

0,5

2

Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska

– Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej

– Wybór stanowiska

– Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny

– Płodozmian i zmianowanie (rola roślin strukturotwórczych, międzyplonów i resztek roślinnych w zachowaniu materii organicznej i składników pokarmowych w glebie)

– Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej

– Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych

1,5

3

Nawożenie integrowanych upraw warzyw

– Gospodarka składnikami pokarmowymi a ochrona środowiska

– Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego nawożenia (technika i terminy pobierania prób)

1,5

1

2

3

– Zastosowanie nawożenia organicznego jako podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy naturalne – dopuszczalne dawki i terminy stosowania, nawozy zielone)

– Uzupełniające nawożenie mineralne – bilans składników pokarmowych

– Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod osłonami), technika pobierania prób

– Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska naturalnego

4

Ochrona warzyw przed chwastami

– Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami

– Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chwastami

– Niechemiczne metody ochrony przed chwastami

– Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed chwastami

– Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone, zabiegi pasmowe i precyzyjne)

2

5

Ochrona warzyw przed chorobami

– Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób

– Charakterystyka ważniejszych chorób roślin warzywnych

– Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chorobami

– Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami

– Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób

– Zwalczanie chemiczne chorób

– Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

3

6

Ochrona warzyw przed szkodnikami

– Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu wykrycia szkodników

– Charakterystyka ważniejszych szkodników warzyw

– Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami

– Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed szkodnikami

– Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie warzyw

– Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników

– Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji

– Chemiczne zwalczanie szkodników

2

7

Środki ochrony roślin a ochrona środowiska

– Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

– Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji

– Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta

– Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

– Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi

– Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu

– Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

– Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji integrowanej

– Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku

1

8

Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)

– Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie

– Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe – spojówki

– Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)

– Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion

1

1

2

3

– Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć

9

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

– Technika opryskiwania

– Rozpylacze i zasady ich stosowania

– Kalibracja opryskiwaczy

– Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

– Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

– Zagospodarowanie odpadów

2

10

Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

0,5

11

Kontrola integrowanej produkcji

1

Ogółem

16

C. Rośliny rolnicze

Lp.

Temat

Liczba godzin

1

2

3

1

Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji

0,5

2

Planowanie i organizacja integrowanej produkcji roślinnej

– Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu sanitarnego zasiewów

– Znaczenie międzyplonów

– Wybór stanowiska

– Właściwy dobór odmian

– Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych

– Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej

– Rola użytków ekologicznych

2

3

Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów

– Niechemiczne metody zwalczania chwastów

– Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin rolniczych

– Możliwość stosowania zmniejszonych dawek herbicydów

1

4

Nawożenie integrowanych upraw rolniczych

– Plan nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól płodozmianu

– Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności gleby

– Zasady określania potrzeb nawozowych roślin i dawek nawozów

– Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej

– Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych

– Dolistne dokarmianie roślin

– Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych, naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych

– Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska

– Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska naturalnego

1,5

1

2

3

5

Ochrona upraw rolniczych przed chorobami

– Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób

– Charakterystyka ważniejszych chorób roślin rolniczych

– Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób

– Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji

2,5

6

Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami

– Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu wykrycia szkodników

– Charakterystyka ważniejszych szkodników upraw rolniczych

– Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed szkodnikami – Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie roślin rolniczych

– Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników

– Chemiczne zwalczanie szkodników

2,5

7

Środki ochrony roślin a ochrona środowiska

– Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

– Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji

– Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta

– Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin

– Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi

– Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu

– Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody

– Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej

– Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku

1,5

8

Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)

– Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie

– Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe – spojówki

– Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy)

– Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion

– Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin i innych nagłych wypadkach: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć

1

9

Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin

– Technika opryskiwania

– Rozpylacze i zasady ich stosowania

– Kalibracja opryskiwaczy

– Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy

– Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza

– Zagospodarowanie odpadów

2

10

Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji

0,5

11

Kontrola integrowanej produkcji

1

Ogółem

16

Załącznik nr 3

WZÓR ZAŚWIADCZENIA O UKOŃCZENIU SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI

Wyświetl załącznik

Załącznik nr 4

Wyświetl załącznik

[1] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 kwietnia 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie integrowanej produkcji (Dz.U. Nr 77, poz. 461). Zmiana weszła w życie 20 maja 2008 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00