Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-06-08
Wersja aktualna od 2005-06-08
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 6 maja 2004 r.
w sprawie wymagań dotyczących pobierania próbek żywności oraz metod analitycznych stosowanych w badaniach dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w ramach urzędowej kontroli żywności2)
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2005 r., Nr 100, poz. 840)
Na podstawie art. 9 ust. 7 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) wymagania dotyczące pobierania próbek żywności do badań w ramach urzędowej kontroli żywności oraz oznaczania dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w niektórych środkach spożywczych;
2) minimalne wymagania dotyczące metod analitycznych w ramach urzędowej kontroli żywności oraz sposobów przygotowywania próbek i metod analizy otrzymanych wyników badań.
§ 2.[Definicje] Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1) partia – określoną ilość środka spożywczego dostarczoną w tym samym czasie o potwierdzonych danych dotyczących w szczególności pochodzenia środka spożywczego, jego rodzaju i sposobu pakowania, ze wskazaniem przedsiębiorcy odpowiedzialnego za umieszczenie produktu w opakowaniach zbiorczych, rodzaju opakowania, oznakowania środka spożywczego, nadawcy; w przypadku ryb i produktów rybnych porównywalne muszą być również wymiary ryb;
2) wydzielona część partii – część dużej partii wyznaczoną w celu pobrania próbek, która musi być fizycznie rozdzielna i identyfikowalna;
3) próbka pierwotna – ilość materiału pobraną z tego samego miejsca partii lub wydzielonej części partii;
4) próbka zbiorcza (próbka zagregowana) – sumę wszystkich próbek pierwotnych pobranych z partii lub wydzielonej części partii;
5) próbka laboratoryjna – reprezentatywną część lub ilość próbki zagregowanej przeznaczonej do badań laboratoryjnych;
6) metody skriningowe (przesiewowe) – metody analityczne pozwalające na wykrycie dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) o właściwościach podobnych do dioksyn na określonym poziomie;
7) metody potwierdzające – metody analityczne, które dostarczają pełnej lub uzupełniającej informacji, dającej jednoznaczne informacje na temat składu jakościowego oraz poziomu dioksyn i PCB o właściwościach podobnych do dioksyn na określonym poziomie.
§ 3.[Wymagania dotyczące pobierania próbek żywności] Wymagania, o których mowa w § 1 pkt 1, są określone w załączniku nr 1 [1] do rozporządzenia.
§ 4.[Minimalne wymagania dotyczące metod analitycznych] Wymagania, o których mowa w § 1 pkt 2, są określone w załączniku nr 2 [2] do rozporządzenia.
§ 5.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 maja 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 106, poz. 1131).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 2002/69/WE z dnia 30 lipca 2002 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli dioksyn i oznaczania dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 209 z 06.08.2002). Dane dotyczące ogłoszenia dyrektywy Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej dotyczą ogłoszenia tej dyrektywy w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej – wydanie specjalne.
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1408, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362, z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 130, poz. 1187, Nr 199, poz. 1938 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 33, poz. 288 i Nr 96, poz. 959.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 6 maja 2004 r. (poz. 1287)
Załącznik nr 1
WYMAGANIA DOTYCZĄCE POBIERANIA PRÓBEK ŻYWNOŚCI DO BADAŃ W RAMACH urzędowej KONTROLI ŻYWNOŚCI ORAZ OZNACZANIA DIOKSYN I POLICHLOROWANYCH BIFENYLI O WŁAŚCIWOŚCIACH PODOBNYCH DO DIOKSYN W NIEKTÓRYCH ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH
Załącznik nr 2
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE METOD ANALITYCZNYCH W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI ORAZ SPOSOBÓW PRZYGOTOWYWANIA PRÓBEK l METOD ANALIZY OTRZYMANYCH WYNIKÓW BADAŃ
[1] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 1 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań dotyczących pobierania próbek żywności oraz metod analitycznych stosowanych w badaniach dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w ramach urzędowej kontroli żywności (Dz.U. Nr 100, poz. 840). Zmiana weszła w życie 8 czerwca 2005 r.
[2] Załącznik nr 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 1 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań dotyczących pobierania próbek żywności oraz metod analitycznych stosowanych w badaniach dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w ramach urzędowej kontroli żywności (Dz.U. Nr 100, poz. 840). Zmiana weszła w życie 8 czerwca 2005 r.