Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2007-11-08
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2007-11-08
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 30 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazu przejść granicznych właściwych dla przewozu żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Na podstawie art. 41 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Rozporządzenie określa przejścia graniczne, przez które środki spożywcze, dozwolone substancje dodatkowe lub inne składniki żywności, substancje pomagające w przetwarzaniu oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, podlegające granicznej kontroli sanitarnej, mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub wywożone za granicę.
2. Ustala się wykaz przejść granicznych, o których mowa w ust. 1, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.3)
Minister Zdrowia: L. Sikorski
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833 oraz z 2003 r. Nr 199, poz. 1941).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1408, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362, z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 130, poz. 1187, Nr 199, poz. 1938 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 33, poz. 288 i Nr 96, poz. 959.
3) Z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 12 lutego 2003 r. w sprawie wykazu przejść granicznych, przez które środki spożywcze, dozwolone substancje dodatkowe lub inne składniki żywności oraz substancje pomagające w przetwarzaniu mogą być wprowadzane na polski obszar celny (Dz. U. Nr 41, poz. 358) utrzymane w mocy na podstawie art. 11 ustawy z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 96, poz. 959).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 30 kwietnia 2004 r. (poz. 1105)
WYKAZ PRZEJŚĆ GRANICZNYCH, PRZEZ KTÓRE ŚRODKI SPOŻYWCZE, DOZWOLONE SUBSTANCJE DODATKOWE LUB INNE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI, SUBSTANCJE POMAGAJĄCE W PRZETWARZANIU ORAZ MATERIAŁY l WYROBY PRZEZNACZONE DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ PODLEGAJĄCE GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ MOGĄ BYĆ WPROWADZANE NA TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ LUB WYWOŻONE ZA granicę
1. Północno-wschodni i wschodni odcinek granicy państwowej:
1) z Federacją Rosyjską:
a) Bezledy (drogowe),
b) Braniewo (kolejowe),
c) Gołdap (drogowe),
d) Gronowe (drogowe);
2) z Republiką Białoruś:
a) Bobrowniki (drogowe),
b) Kukuryki (drogowe),
c) Kuźnica Białostocka (drogowe, kolejowe),
d) Terespol (kolejowe);
3) z Ukrainą:
a) Dorohusk (drogowe, kolejowe),
b) Hrebenne (drogowe, kolejowe),
c) Hrubieszów (kolejowe),
d) Korczowa (drogowe),
e) Medyka (drogowe, kolejowe),
f) Przemyśl (kolejowe).
2. Północny (morski) odcinek granicy państwowej - porty morskie:
1) Gdańsk;
2) Gdynia;
3) Kołobrzeg;
4) Szczecin;
5) Świnoujście.
3. Przejścia graniczne lotnicze - porty lotnicze:
1) Gdańsk-Rębiechowo;
2) Poznań-Ławica;
3) Katowice-Pyrzowice;
4) Rzeszów-Jasionka;
5) Warszawa-Okęcie;
6) Kraków-Balice;
7) Szczecin-Goleniów;
8) Wrocław-Strachowice.