Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2014-12-31
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2014-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 26 kwietnia 2004 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej olejów, tłuszczów i ich mieszanin przeznaczonych do spożycia oraz środków spożywczych, w których składzie znajdują się te oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny2)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Maksymalny poziom kwasu erukowego] Ustala się maksymalny poziom kwasu erukowego w olejach, tłuszczach i ich mieszaninach przeznaczonych do spożycia oraz środkach spożywczych, w których składzie znajdują się te oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny, który jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienie art. 1 ust. 1 Dyrektywy Rady 76/621/EWG z dnia 20 lipca 1976 r. w sprawie ustalenia najwyższego poziomu kwasu erukowego w olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach spożywczych zawierających dodatek olejów lub tłuszczów (Dz. Urz. WE L 202, z 28.07.1976).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 26 kwietnia 2004 r. (poz. 974)
MAKSYMALNY POZIOM KWASU ERUKOWEGO W OLEJACH, TŁUSZCZACH I ICH MIESZANINACH PRZEZNACZONYCH DO SPOŻYCIA ORAZ ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH, W KTÓRYCH SKŁADZIE ZNAJDUJĄ SIĘ TE OLEJE, TŁUSZCZE LUB ICH MIESZANINY
Lp. | Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom (%)1) |
1. | Oleje, tłuszcze i ich mieszaniny przeznaczone do spożycia | 5,0 |
2. | Środki spożywcze, w których składzie znajdują się oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny przeznaczone do spożycia w ilości powyżej 5 % składu środka spożywczego | 5,0 |
Objaśnienia:
1) W odniesieniu do kwasów tłuszczowych.