Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 87 poz. 826
Wersja archiwalna od 2008-01-01 do 2008-05-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 87 poz. 826
Wersja archiwalna od 2008-01-01 do 2008-05-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 22 kwietnia 2004 r.

w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2007 r., Nr 251, poz. 1886)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Opcje

ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Wykazy towarów] Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 6 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Scalonej Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 [1] i 2 [2] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2004 r.

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 22 kwietnia 2004 r. (poz. 826)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

0101

Konie, osły, muły i osłomuły, żywe

2

0102

Bydło żywe

3

0103

Świnie żywe

4

0104

Owce i kozy, żywe

5

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

6

*

0106

Pozostałe zwierzęta żywe1)

7

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

8

0202

Mięso z bydła, zamrożone

9

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

10

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

11

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub

zamrożone

12

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

13

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

14

0208

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

15

*

0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

16

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

17

0301

Ryby żywe

18

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

19

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

20

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

21

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

22

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

23

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

24

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

25

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

26

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

27

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

28

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania

29

0406

Ser i twaróg

30

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

31

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

32

0409 00 00

Miód naturalny

33

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

34

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

35

ex*

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi33) – z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39

36

0601

Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

37

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

38

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

39

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

40

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

41

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

42

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

43

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

44

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

45

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

46

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

47

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

48

0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone

49

ex*

0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3) - z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90

50

0712

Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone

51

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

52

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

53

0802 21 00

- - W łupinach

54

0802 22 00

- - Bez łupin

- Orzechy włoskie:

55

0802 31 00

- - W łupinach

56

0802 32 00

- - Bez łupin

57

0806

Winogrona, świeże lub suszone

58

ex

0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem
CN 0807 20 00

59

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

60

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

61

ex

0810

Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 081 5000, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95

61a

0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

61b

*

0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3)

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

62

0813

Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem

63

*

0814 00 00

Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami). świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach
konserwujących3)

64

*

0904

Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone4)

65

*

0908

Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony4)

66

*

0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)

67

*

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne4)

68

1001

Pszenica i meslin

69

1002 00 00

Żyto

70

1003 00

Jęczmień

71

1004 00 00

Owies

72

1005

Kukurydza

73

1006

Ryż

74

1007 00

Ziarno sorgo

75

1008

Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

76

1101 00

Mąka pszenna lub z meslin

77

1102

Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin

78

1103

Kasze, mączki i granulki, zbożowe

79

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

80

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

81

1106

Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8

82

1108

Skrobie; inulina

83

1109 00 00

Gluten pszenny, nawet suszony

84

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

85

1203 00 00

Kopra

86

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

87

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

88

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

89

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

90

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

91

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone: pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

92

(uchylona)

93

1212 91

śliwek

- - Burak cukrowy

94

ex

1212 99

- - Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30,1212 99 41 i 1212 99 49

95

1213 00 00

Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

96

ex

1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10

97

ex

1302

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczane, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19

98

ex

1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 00 11 i 1501 00 90

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:

- Pozostałe

99

1502 00 90

100

*

1503 00

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej5)

101

*

1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

102

*

1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

103

*

1507

Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

104

*

1508

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

105

*

1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

106

*

1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15095)

107

*

1511

Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie5)

108

*

1512

Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

109

*

1513

Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

110

ex*

1514

Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) – z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10

111

*

1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

*

- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje5)

112

*

1516

Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone5)

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

113

*

1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15165)

114

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

115

1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane

116

1604

Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej

117

1605

Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane

118

ex

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00

119

1702

Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

120

1703

Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru

121

ex 1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone – z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19

122

1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

123

1903 00 00

Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach

124

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:

124a

1905 10 00

– Chleb chrupki

– – Gofry i wafle:

124b

*

1905 32 05

– – – O zawartości wody przekraczającej 10 % masy30)

124c

1905 40 90

– Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:

– – Pozostałe

124d

1905 90 10

– – Mace

124e

*

1905 90 20

– Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby31)

125

1905 90 30

- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu

126

1905 90 60

- - - - Z dodatkiem środka słodzącego

126a

*

1905 90 90

– – – – Pozostałe32)

127

*

2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym3)

128

*

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym3)

129

*

2003

Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym3)

130

*

2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20063)

131

*

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20063)

132

*

2006 00

Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)3)

133

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

134

*

2008

Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone3)

135

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

136

2101 30

- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

137

ex

2103

Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90

138

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

139

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

140

2106

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:

- Pozostałe

141

2202 90

142

2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki

143

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane

144

2303

Pozostałości z produkcji skrobi i pochodne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek

145

2308 00

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

146

2309

Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

147

ex

2401

Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem
CN 2401 30 00

148

*

2509 00 00

Kreda6)

149

*

2518 10 00

Dolomit niekalcynowany ani niespiekany7)

150

Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825

2522

Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- - Pozostałe8)

151

*

2530 90 98

152

2703 00 00

Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany

153

*

2802 00 00

Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna9)

154

2814

Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:

154a

*

2852 00 00

Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów10)

155

2903 51 00

- - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH (ISO)), włącznie z lindanem (ISO, INN)

155a

2903 52 00

– – Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)

156

2903 59

- - Pozostałe

Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:

– – Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)

157

2903 62 00

158

*

2918

Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne10)

159

*

2922

Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną10)

160

*

2923

Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie10)

161

*

2924

Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego10)

Organiczne związki siarki:

162

2930 90 13

- - Cysteina i cystyna

163

2930 90 16

- - Pochodne cysteiny lub cystyny

164

*

2932

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu10)

165

*

2933

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu10)

166

*

2934

Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne10)

167

*

2935 00

Sulfonamidy10)

168

*

2936

Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku10)

169

*

2937

Hormony, prostaglandyny, tromboksany i Ieukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony10)

170

*

2938

Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne10)

171

*

2940 00 00

Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293910)

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

172

*

2941

Antybiotyki10)

173

*

3001

Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone10)

174

*

3002

Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne10)

175

*

3003

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10)

176

*

3004

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10)

177

*

3005

Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych10)

178

ex*

3006

Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu10) – z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00

179

3101 00 00

Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

180

ex

* 3102

Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe11) – z wyłączeniem
CN 3102 50 10

181

3103

Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne

182

*

3104

Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne12)

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

183

*

3105

Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg13)

184

*

3407 00 00

Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)14)

185

ex

3502

Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 20

- Żelatyna i jej pochodne15)

186

*

3503 00 10

187

3505 10

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane

188

3507

Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:

- Do promieni rentgenowskich

189

3701 10 10

- - Do stosowania w medycynie, dentystyce lub weterynarii

Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony:

190

*

3702 10 10

- Do promieni rentgenowskich16)

191

*

3808

Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)17)

192

*

3821 00 00

Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych18)

193

3822 00 00

Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

– – – – Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300419)

194

*

3824 90 61

195

*

3824 90 62

- - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin10)

196

*

3824 90 64

- - - - Pozostałe10)

197

*

4009

Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)20)

198

4014

Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu

199

4015 11 00

Rękawiczki:

- - Chirurgiczne

200

*

4115 20 00

- Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej21)

201

4401 10 00

- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek lub w podobnych postaciach

Pozostałe artykuły z drewna:

202

*

4421 90 98

- - Pozostałe22)

203

4818 40

- Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne

204

*

4901

Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach23)

205

*

4902

Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe24)

206

4903 00 00

Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania

207

4904 00 00

Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione

208

4905

Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane

209

5001 00 00

Kokony jedwabników nadające się do motania

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

Wełna:

210

5101 19 00

- - Pozostała

211

5301 10 00

- Len surowy lub roszony

212

5302 10 00

- Konopie siewne, surowe lub roszone

213

*

5305 00 00

Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)34)

214

ex

5601

Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien - z wyłączeniem CN 5601 30 00

215

(uchylona)

– – Nity25)

216

*

7318 23 00

Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż urządzenia i obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do odlewania lub składania czcionek, do przygotowywania lub wykonywania matryc, płyt, cylindrów drukowanych lub innych elementów drukarskich

- Pozostałe maszyny, urządzenia i wyposażenie

217

*

8442 30 99

Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane)

– – – Pozostałe35)

217a

*

8443 32 10

– – – Drukarki27)

217b

*

8443 39 90

– – – Pozostałe36)

218

*

8469 00

– Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów26)

219

*

8471

Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone27)

219a

*

8517 62 00

– – Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające I routingowe27)

– Monitory z lampą kineskopową:

219b

*

8528 41 00

– – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)

– Pozostałe monitory:

219c

*

8528 51 00

– – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)

– Projektory:

219d

*

8528 61 00

– – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)

220

8713

Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób

221

9001 30 00

- Soczewki kontaktowe

222

9001 40

- Soczewki okularowe szklane

223

9001 50

- Soczewki okularowe z pozostałych materiałów

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:

224

*

9018 31

- - Strzykawki, z igłami lub bez28)

225

*

9018 32 10

- - - Metalowe igły do zastrzyków28)

226

*

9018 32 90

- - - Igły chirurgiczne28)

227

*

9018 39 00

- - Pozostałe28)

228

9018 90 10

- - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi

229

9018 90 50

- - Aparatura do transfuzji

230

*

9021

Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa37)

231

*

9602 00 00

Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny29)

bez względu na Kod CN

1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach

2. Sznurek do maszyn rolniczych

3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie:

1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,

2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe,

3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER”

4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika

5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a

6. Obuwie dziecięce

7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt

1) ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3%

3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych

2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

3) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

4) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

5) wyłącznie jadalne

6) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa

7) wyłącznie mączka dolomitowa

8) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

9) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

10) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

14) wyłącznie do stosowania w dentystyce

15) z wyłączeniem klejów kazeinowych

16) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1 m

17) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

18) wyłącznie dla farmacji

19) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej

20) wyłącznie węże medyczne

21) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

22) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

23) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów i ulotek

24) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

25) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

26) wyłącznie maszyny dla niewidomych

27) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

28) z wyłączeniem weterynaryjnych

29) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

30) wyłącznie wafle

31) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych

32) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta

33) z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego

34) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

35) z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania

36) wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych

37) z wyłączeniem sztucznych zębów i protez dentystycznych

Załącznik nr 2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

0101

Konie, osły , muły i osłomuły, żywe

2

0102

Bydło żywe

3

0103

Świnie żywe

4

0104

Owce i kozy, żywe

5

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

6

*

0106

Pozostałe zwierzęta żywe1)

7

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

8

0202

Mięso z bydła, zamrożone

9

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

10

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

11

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

12

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

13

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

14

0208 10

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

- Z królików lub zajęcy

14a

(uchylona)

15

0208 90

- Pozostałe

16

0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

17

0301

Ryby żywe

18

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

19

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

20

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

21

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

22

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

23

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

24

ex

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30

25

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

26

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego

27

0409 00 00

Miód naturalny

28

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

29

*

0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2)

30

*

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)

31

*

0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

32

*

0507

Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2)

33

*

0510 00 00

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)

34

ex*

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2),19) – z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39

35

0601

Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

36

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

37

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

38

0604

Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

39

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

40

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

41

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

42

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

43

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

44

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

45

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

46

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

47

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

48

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

49

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

50

0802 21 00

- - W łupinach

51

0802 22 00

- - Bez łupin

- Orzechy włoskie:

52

0802 31 00

- - W łupinach

53

0802 32 00

- - Bez łupin

54

0806 10

Winogrona:

- Świeże

55

ex

0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem
CN 0807 20 00

56

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

57

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

58

ex

0810

Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95

59

*

0904

Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone3)

60

*

0908

Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3)

61

*

0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3)

62

*

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3)

63

1001

Pszenica i meslin

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

64

1002 00 00

Żyto

65

1003 00

Jęczmień

66

1004 00 00

Owies

67

1005

Kukurydza

68

1006 10

- Ryż niełuskany

69

1007 00

Ziarno sorgo

70

1008

Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

- Ziarna miażdżone i płatkowane:

71

1104 19 50

- - - Z kukurydzy

- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):

- - Z owsa:

72

1104 22 90

- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

- - Z kukurydzy:

73

1104 23 90

- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

- - - Z jęczmienia:

74

1104 29 07

- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

- - - Pozostałe:

- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:

75

1104 29 11

- - - - - Z pszenicy

76

*1104 29 18

- - - - - Pozostałe18)

77

1104 29 51

- - - - - Z pszenicy

78

1104 29 55

- - - - - Z żyta

79

1104 29 59

- - - - - - - Pozostałe

80

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

81

1203 00 00

Kopra

82

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

83

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

84

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

85

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

86

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

87

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

88

1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie z perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane

Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

- Pozostałe:

89

1212 91

- - Burak cukrowy

90

ex

1212 99

– – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70

91

1213 00 00

Słoma i plewy zbóż. niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

92

ex

1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10

93

1301

Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice
(na przykład balsamy)

94

1401 20 00

- Trzcinopalmy rotang (rattan)

95

(uchylona)

96

ex

1404

Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone20) – z wyłączeniem CN 1404 20 00

97

ex

1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1 503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

98

ex

1502 00

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 -
z wyłączeniem CN 1502 00 10

98a

*

1503 00

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej16)

99

1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

99a

*

1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie17)

100

1516 10

- Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje

Wosk pszczeli i pozostałe woski owadzie, nawet rafinowane lub barwione:

100a

1521 90 91

– – – Surowe

100b

1521 90 99

– – – Pozostałe

101

*

2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki4)

102

*

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane5)

103

*

2308 00

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone6)

104

*

2309

Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt7)

105

2401 10

- Tytoń nieodżyłowany

106

2401 20

- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany

107

*

2509 00 00

Kreda8)

108

*

2530 90 98

Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- - Pozostałe9)

109

*

2814

Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym10)

110

3101 00 00

Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

111

ex

*3102

Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe - z wyłączeniem
CN 3102 50 1011)

112

3103

Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne

113

*

3104

Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne12)

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

114

*

3105

Nawozy mineralne lub chemiczne zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg13)

115

ex

3502

Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 20

116

3503 00 10

- Żelatyna i jej pochodne

117

3507 10 00

- Podpuszczka i jej koncentraty

118

*

3808

Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)14)

119

4001 30 00

- Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne

Pozostałe skóry i skórki, surowe (świeże lub solone, suszone, wapnione, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszej wyprawie), nawet odwłoszone lub dwojone, inne niż te wyłączone uwagą 1 lit. b) lub c) do niniejszego działu:

119a

4103 20 00

– Z gadów

119b

4103 90 90

- - Pozostałe

119c

4301

Skóry futerkowe surowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i pozostałymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie), inne niż surowe skóry i skórki objęte pozycją 4101, 4102 lub 4103

120

4501 10 00

- Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony

121

5001 00 00

Kokony jedwabników nadające się do motania

122

*

5101 19 00

Wełna, niezgrzebna ani nieczesana

- - Pozostała15)

123

5301 10 00

- Len surowy lub roszony

124

5302 10 00

- Konopie siewne, surowe lub roszone

125

*

5305 00 00

Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włóka tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szapranką rozwłóknioną)21)

bez względu na kod CN

Sznurek do maszyn rolniczych

ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły i jedwabniki

2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

4) wyłącznie mączki pastewne mięsno - kostne

5) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

6) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych
(z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

7) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

8) wyłącznie kreda mielona, nawozowa

9) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

10) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

14) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

15) wyłącznie wełna szarpana

16) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

17) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych

18) wyłącznie ziarno żyta

19) z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego

20) z wyłączeniem materiałów roślinnych, w rodzaju stosowanych głównie do produkcji szczotek lub mioteł (na przykład sorgo, piassawa, perz i korzeń ryżowy), nawet w kłębkach lub wiązkach

21) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

[1] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 31 grudnia 2007 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz.U. Nr 251, poz. 1886). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2008 r.

[2] Załącznik nr 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 31 grudnia 2007 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz.U. Nr 251, poz. 1886). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2008 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00