Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 63 poz. 589
Wersja archiwalna od 2004-05-16 do 2005-08-25
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 63 poz. 589
Wersja archiwalna od 2004-05-16 do 2005-08-25
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 25 marca 2004 r.

w sprawie dodatkowych informacji umieszczanych na oznakowaniu środków żywienia zwierząt2)

Na podstawie art. 38 ust. 6 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa zakres dodatkowych informacji, które mogą być umieszczane na opakowaniu środków żywienia zwierząt lub etykiecie dołączonej do opakowania albo w dokumentach przewozowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Informacje, które mogą być umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania albo w dokumentach przewozowych środka żywienia zwierząt, wyraźnie oddziela się od informacji określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 sierpnia 2003 r. w sprawie oznakowania środków żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 168, poz. 1642 i Nr 205, poz. 1990).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Na oznakowaniu środków żywienia zwierząt wprowadzanych do obrotu oprócz informacji określonych w rozporządzeniu można umieszczać dodatkowe informacje, jeżeli stanowią ich uszczegółowienie i nie wprowadzają nabywcy w błąd co do tożsamości środków żywienia zwierząt.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.1. Oznakowanie dodatków paszowych może zawierać następujące informacje:

1) nazwę handlową dodatku paszowego;

2) imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym ten dodatek do obrotu;

3) sposób bezpiecznego stosowania oraz przeciwwskazania i specjalne wymagania dotyczące stosowania dodatku paszowego.

2. Oznakowanie premiksów może zawierać następujące informacje:

1) nazwę handlową dodatków paszowych;

2) numery dodatków paszowych w Rejestrze Wspólnotowym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Oznakowanie mieszanek paszowych, w skład których wchodzą dodatki paszowe, może zawierać następujące informacje:

1) nazwę handlową dodatków paszowych;

2) numery dodatków paszowych w Rejestrze Wspólnotowym;

3) zawartość:

a) mikroelementów innych niż miedź,

b) witamin innych niż witaminy A, D i E, prowitamin oraz dodatków paszowych o podobnym działaniu

- jeżeli zawartość tych substancji może zostać określona w wyniku badań przeprowadzonych przy użyciu metodyk postępowania analitycznego, określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 44 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt.

2. Oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, oznakowanie mieszanek paszowych, w skład których wchodzą dodatki paszowe, może zawierać następujące informacje:

1) w przypadku mikroelementów innych niż miedź:

a) nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w Rejestrze Wspólnotowym,

b) zawartość mikroelementów;

2) w przypadku witamin innych niż witaminy A, D i E, prowitamin oraz dodatków paszowych o podobnym działaniu:

a) nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w Rejestrze Wspólnotowym,

b) zawartość substancji czynnej oraz datę upływu okresu trwałości.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Oznakowanie mieszanek paszowych może zawierać następujące informacje:

1) imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy mieszanki paszowej, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym tę mieszankę do obrotu;

2) nazwę państwa, w którym wytworzono mieszankę paszową;

3) cenę mieszanki paszowej;

4) opis lub nazwę handlową mieszanki paszowej;

5) określenie stanu fizycznego mieszanki lub zastosowanego procesu technologicznego;

6) zawartość wody i zanieczyszczeń mineralnych w przypadku niższych ich zawartości, niż określone w § 13 ust. 1 pkt 5 i 6 rozporządzenia, o którym mowa w § 2;

7) datę wytworzenia mieszanki paszowej, podając dzień, miesiąc i rok - w przypadku gdy jest wymagany minimalny okres przechowywania.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Oznakowanie mieszanek paszowych pełnoporcjowych lub mieszanek uzupełniających innych niż mineralne i melasowane, przeznaczonych dla drobiu, świń i przeżuwaczy może zawierać informacje o wartości energetycznej tych mieszanek, jeżeli wartość ta jest obliczana zgodnie z metodami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Dodatkowe informacje, które mogą być umieszczane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania albo w dokumentach przewozowych mieszanek paszowych, są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.W przypadku mieszanek paszowych przeznaczonych dla zwierząt domowych, oznakowanie może zawierać następujące informacje:

1) deklarację wskazującą obecność lub poziom jednego lub kilku materiałów paszowych istotnych dla określenia właściwości tej mieszanki;

2) zawartość minimalną lub maksymalną materiału paszowego wyrażoną w procentach, która jest umieszczona:

a) obok deklaracji, o której mowa w pkt 1;

b) w wykazie materiałów paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej, obok odpowiedniej kategorii materiałów paszowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia:

1) dyrektywy 96/25/EWG z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35 i n.);

2) dyrektywy 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. w sprawie dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1 i n.);

3) dyrektywy 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 6.04.1979, str. 30 i n.);

4) dyrektywy 86/174/EWG z dnia 9 kwietnia 1986 r. w sprawie metod obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu (Dz. Urz. WE L 130 z 16.05.1986, str. 53 i n.).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 marca 2004 r. (poz. 589)

Załącznik nr 1

METODY OBLICZANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ MIESZANEK PASZOWYCH

l. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu

Wartość energetyczną mieszanek paszowych oblicza się na podstawie procentowej zawartości niektórych składników analitycznych paszy, wyrażonej w megadżulach (MJ) energii metabolicznej (EM) na kilogram mieszanki paszowej, przy skorygowaniu poziomu azotu w następujący sposób:

MJ/kg EM = 0,1551 · % białka ogólnego + 0,3431 · % tłuszczu + 0,1669 · % skrobi + 0,1301 · % całkowitej zawartości cukru (wyrażonego jako sacharoza).

Zakres tolerancji w stosunku do deklarowanych wartości wynosi 0,4 MJ/kg EM.

Wyniki należy podać z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.

Oznaczanie zawartości:

1) tłuszczu surowego przeprowadza się metodą B,

2) skrobi przeprowadza się metodą polimeryczną

- które są określone w przepisach wydanych na podstawie art. 44 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt.

II. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla przeżuwaczy - system INRA

System jest oparty na energii netto (EN), którą oblicza się z energii metabolicznej (EM), posługując się odpowiednim współczynnikiem wykorzystania K według wzoru:

EN = EM · K

Współczynniki wykorzystania energii metabolicznej (K) z poszczególnych pasz oblicza się następująco:

infoRgrafika

gdzie:

Kb

- współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach bytowych,

Kl

- współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) do produkcji mleka (laktacja),

Kp

- współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach wzrostu i opasu ekstensywnego,

Kbp

- współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w opasie intensywnym (na byt i produkcję mięsa).

Ostateczny wynik uzyskuje się, zaczynając od oznaczenia energii brutto (EB) w bombie kalorymetrycznej, następnie strawności energii brutto (SEB), oznaczonej na zwierzętach, oraz energii metabolicznej z uwzględnieniem strat w moczu i w postaci metanu. Energię metaboliczną należy wyrażać stosunkiem EM : ES, co oblicza się następująco:

EM/ES = 0,8417 - (9,9 · 10-5 · WS) - (1,96 · 10-4BO) + 0,0221 · PŻ

gdzie:

WS

- zawartość włókna surowego (g/kg masy organicznej),

BO

- zawartość białka ogólnego (g/kg masy organicznej),

- poziom żywienia

infoRgrafika

Wykorzystanie energii metabolicznej w procentach bytowych i produkcyjnych zależy od koncentracji (q) energii metabolicznej w paszach, wyrażonej stosunkiem:

Q = EM : EB,

a przy intensywnym opasie również do poziomu produkcji (PP).

infoRgrafika

Za jednostkę miary wartości energetycznej pasz i potrzeb zwierząt przyjmuje się 1 kg ziarna jęczmienia średniej jakości, a w szczególności jego energię netto. Ze względu na różny stopień wykorzystania energii, w zależności od kierunku produkcji zwierząt, wskaźnik ten ma dwie wartości:

- przy produkcji mleka 1 700 kcal EN, tj. 1 JPM,

- przy opasie (produkcja żywca) 1 820 kcal En, tj. 1 JPZ (JPM - jednostka paszowa produkcji mleka, JPŻ - jednostka paszowa produkcji żywca).

III. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla krów mlecznych i młodego bydła w odchowie - system NEL

W przypadku gdy energia metaboliczna (EM) stanowi 57% energii brutto (EB), to 60% energii metabolicznej zawartej w paszy jest wykorzystane na produkcję mleka. Zmiana współczynnika q o jednostkę (maleje lub rośnie) powoduje, że stopień wykorzystania energii metabolicznej na produkcję mleka (kl) wzrasta lub maleje o 0,4%. Zależności te przedstawić można według wzoru:

NEL = 0,6 · (1 + 0,004 · [q - 57] · EM(MJ),

który jest niezbędny do uzyskania wartości MJ-NEL w każdej paszy.

Wartość EM uzyskuje się według wzoru:

EM(MJ) = 0,0312 · g STS + 0,0136 · g SWS + 0,0147 · g (SSO - STS - SWS) + 0,00234 · g BO

gdzie:

EM

- energia metaboliczna,

STS

- strawny tłuszcz surowy,

SWS

- strawne włókno surowe,

SSO

- strawna substancja organiczna,

BO

- białko ogólne.

Dla określenia współczynnika metaboliczności energii - q musi być znana obok wartości EM (energii metabolicznej) również wartość energii brutto (EB), uzyskana według następującego wzoru:

EB(MJ) = 0,0239 · g BO + 0,0398 · g TS + 0,0201 g WS + 0,0175 · g BNW

gdzie:

EB

- energia brutto,

BO

- białko ogólne,

TS

- tłuszcz surowy,

WS

- włókno surowe.

BNW

- bezazotowe związki wyciągowe.

Współczynnik metaboliczności oblicza się według wzoru:

q = EM/EB · 100.

IV. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla świń

W przypadku obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych o znanym składzie należy przemnożyć obliczona, wartość energetyczną materiałów paszowych przez ich procentowy udział w mieszance paszowej.

Energię metaboliczną w paszy oblicza się według następującego wzoru:

EM (MJ/kg s.m.) = 0,021 BS + 0,0374 TS + 0,0144 WS + 0,0171 BWS - 0,0014 C1) - 0,0068 (BFS - 100)2)

gdzie:

BS

- białko strawne,

TS

- strawny ekstrakt eterowy (tłuszcz),

WS

- włókno strawne,

BWS

- strawne związki bezazotowe wyciągowe,

C

- cukier,

BFS

- węglowodany ulegające fermentacji bakteryjnej (b/kg s.m.).

BFS w paszy oblicza się według wzoru:

BFS (g/kg s.m.) = WS + BWS - S - C

gdzie:

WS + BWS - oznaczają sumę włókna strawnego i strawnych związków bezazotowych wyciągowych, natomiast S i C odpowiednio skrobie i cukier (wszystkie składniki w g/kg s.m.).

Załącznik nr 2

DODATKOWE INFORMACJE, KTÓRE MOGĄ BYĆ UMIESZCZANE NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO W DOKUMENTACH PRZEWOZOWYCH MIESZANEK PASZOWYCH

Lp.

Rodzaj mieszanki paszowej

Zawartość składników pokarmowych

Gatunek lub kategoria zwierząt

1

2

3

4

1

Mieszanka paszowa pełnoporcjowa

- białko ogólne

zwierzęta domowe inne niż psy i koty

- oleje i tłuszcz surowy

- włókno surowe

- popiół surowy

- lizyna

zwierzęta, z wyjątkiem świń

- metioniny

zwierzęta, z wyjątkiem drobiu

- fosfor

zwierzęta inne niż ryby, z wyjątkiem ryb ozdobnych

- cystyna

wszystkie zwierzęta

- treonina

- tryptofan

- skrobia

wszystkie zwierzęta

- cukier (jako sacharoza)

- cukier plus skrobia

- wapń

- sód

- magnez

- potas

2

Mieszanka paszowa uzupełniająca
- mineralna

- białko ogólne

wszystkie zwierzęta

- włókno surowe

- popiół surowy

- oleje i tłuszcz surowy

- lizyna

- metionina

- cystyna

- treonina

- tryptofan

- potas

- magnez

zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy

3

Mieszanka paszowa uzupełniająca
- melasowana

- oleje i tłuszcz surowy

wszystkie zwierzęta

- wapń

- sód

- fosfor

- potas

- magnez ³ 0,5%

zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy

- magnez < 0,5%

wszystkie zwierzęta

4

Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna

- białko ogólne

zwierzęta, z wyjątkiem psów i kotów

- oleje i tłuszcz surowy

- popiół surowy

- włókno surowe

- wapń ³ 5%

zwierzęta domowe

- wapń < 5%

wszystkie zwierzęta

- fosfor ³ 2%

zwierzęta domowe

- fosfor < 2%

wszystkie zwierzęta

- magnez ³ 0,5%

zwierzęta z wyjątkiem przeżuwaczy

- magnez < 5

wszystkie zwierzęta

- sód

wszystkie zwierzęta

- potas

wszystkie zwierzęta

- lizyna

zwierzęta, z wyjątkiem świń

- metioniny

zwierzęta, z wyjątkiem drobiu

- cystyna

wszystkie zwierzęta

- treonina

- tryptofan

- skrobia

- cukier (jako sacharoza)

- cukier plus skrobia

1) Poprawkę stosuje się przy obliczaniu EM pasz zawierających 80 lub więcej g cukru w kg s.m. paszy.

2) Poprawkę stosuje się przy obliczaniu EM pasz zawierających ponad 100 g węglowodanów ulegających fermentacji (BFS) w kg s.m. paszy.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00