Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 40 poz. 370
Wersja aktualna od 2004-04-15
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 40 poz. 370
Wersja aktualna od 2004-04-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 lutego 2004 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2004 r., Nr 63, poz. 590)  

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 3 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:

„a) określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,”;

2) w § 5 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:

„a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi.”;

3) załącznik [1] do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 lutego 2004 r. (poz. 370)

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU

Wyszczególnienie

Kryteria

1

2

Zawartość wody

nie więcej niż 20 %, z tym że nie więcej niż:

1) 23 % - w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym;

2) 25 % - w miodzie piekarniczym wrzosowym

Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy)

Nie mniej niż:

60 g/100 g - w miodzie nektarowym,

45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym

Zawartość sacharozy

nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż:

1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.;

2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis)

Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

nie więcej niż:

0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż:

0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym

1

2

Przewodność właściwa

nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.)

Wolne kwasy

nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg - w miodzie piekarniczym (przemysłowym)

Liczba diastazowa (wg skali Schade)

nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie więcej niż 15 mg/kg

Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF)

nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 kwietnia 2004 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U. Nr 63, poz. 590). Zmiana weszła w życie 15 kwietnia 2004 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00