Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2007-04-19
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2007-04-19
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 lutego 2004 r.
w sprawie próbek do oceny tożsamości odmianowej
Na podstawie art. 40 ust. 5 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) wielkość i terminy przesyłania próbek do oceny tożsamości odmianowej;
2) sposób pakowania i oznakowania próbek do oceny tożsamości odmianowej;
3) zakres i terminy przekazywania informacji Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa o próbkach przyjętych do oceny tożsamości odmianowej.
§ 2.Określa się wielkość próbek do oceny tożsamości odmianowej dla poszczególnych gatunków roślin rolniczych i warzywnych, stanowiącą załącznik do rozporządzenia.
§ 3.Ustala się następujące terminy przesyłania próbek do oceny tożsamości odmianowej:
1) dla roślin rolniczych:
a) zbóż jarych, roślin strączkowych, roślin motylkowatych drobnonasiennych, traw oraz pozostałych roślin jarych - do dnia 10 marca,
b) rzepaku ozimego, życicy wielokwiatowej - do dnia 15 sierpnia,
c) jęczmienia ozimego - do dnia 25 sierpnia,
d) pozostałych gatunków zbóż ozimych oraz wyki kosmatej - do dnia 15 września;
2) dla roślin warzywnych:
a) warzyw dyniowatych - do dnia 15 kwietnia,
b) cebuli - odmian zimujących - do dnia 31 lipca,
c) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w polu - do dnia 28 lutego,
d) sałaty do uprawy w szklarni - do dnia 15 września,
e) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w szklarni - do dnia 15 grudnia,
f) sałaty do uprawy w tunelu foliowym - do dnia 31 stycznia,
g) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w tunelu foliowym - do dnia 28 lutego.
§ 4.1. Próbki do oceny tożsamości odmianowej powinny być:
1) zapakowane w płócienne woreczki;
2) zaplombowane plombami urzędowymi;
3) zaopatrzone w dwie etykiety, z których jedna jest umieszczana na zewnątrz, a druga wewnątrz opakowania.
2. Etykiety, o których mowa w ust. 1, zawierają następujące informacje:
1) nazwę gatunku w języku polskim i po łacinie;
2) nazwę odmiany;
3) stopień kwalifikacji;
4) zdolność kiełkowania nasion;
5) numer partii, z której pobrano próbkę do oceny, oraz numer partii, z której wytworzono daną partię nasion;
6) imię, nazwisko i adres miejsca zamieszkania albo nazwę i adres siedziby właściciela partii nasion;
7) napisy:
a) „ocena tożsamości odmianowej” lub symbol „OT”,
b) „OECD” - w przypadku partii kwalifikowanych według systemu OECD,
c) „system krajowy” - w przypadku partii kwalifikowanych w systemie krajowym,
d) „import” - w przypadku próbek pochodzących z importu.
3. Oprócz informacji wymienionych w ust. 2 na etykietach podaje się:
1) w przypadku próbek zawierających nasiona roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i włóknistych - masę tysiąca nasion;
2) w przypadku próbek pochodzących z importu - imię, nazwisko i adres miejsca zamieszkania albo nazwę i adres siedziby hodowcy odmiany.
§ 5.Do próbki dołącza się:
1) protokół pobrania próbki z dokładnym oznaczeniem jej pochodzenia;
2) kopię świadectwa o uznaniu materiału siewnego po ocenie laboratoryjnej.
§ 6.Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych przesyła Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa:
1) wykaz próbek przyjętych do oceny tożsamości odmianowej poddanych badaniu - w terminie czternastu dni od dnia zakończenia siewów dla danego gatunku roślin;
2) informacje o zaobserwowanych wadach w badanych próbkach przyjętych do oceny tożsamości odmianowej w stosunku do odmiany wzorcowej - na każdym etapie dokonywania oceny tożsamości odmianowej;
3) informacje o stwierdzonych wadach w badanych próbkach przyjętych do oceny tożsamości odmianowej - niezwłocznie po zakończeniu oceny tożsamości odmianowej dla danego gatunku roślin.
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 13 lutego 2004 r. (poz. 367)
WIELKOŚĆ PRÓBEK DO OCENY TOŻSAMOŚCI ODMIANOWEJ DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN ROLNICZYCH I WARZYWNYCH
Lp. | Nazwa polska | Nazwa łacińska | Masa próbki do oceny tożsamości w gramach |
1 | 2 | 3 | 4 |
ROŚLINY ZBOŻOWE | |||
1 | Jęczmień | Hordeum vulgare L. | 2 000 |
2 | Kukurydza (z wyłączeniem | | |
3 | Mieszańce sorga zwyczajnego | | |
4 | Mozga kanaryjska (Kanar) | Phalaris canariensis L. | 500 |
5 | Owies | Avena sativa L. | 2 000 |
6 | Pszenica orkisz | Triticum spelta L. | 2 000 |
7 | Pszenica twarda | Triticum durum Desf. | 2 000 |
8 | Pszenica zwyczajna | Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol. | 2 000 |
9 | Pszenżyto | x Triticosecale Wittm. | 2 000 |
10 | Ryż | Oryza sativa L. | 2 000 |
11 | Sorgo zwyczajne | Sorghum bicolor (L.) Moench | 500 |
12 | Trawa sudańska | Sorghum sudanense (Piper) Stapf. | 500 |
13 | Żyto | Secale cereale L. | 2 000 |
ROŚLINY OLEISTE I WŁÓKNISTE | |||
1 | Bawełna | Gossypium spp. | 500 |
2 | Gorczyca biała | Sinapis alba L. | 1 000 |
3 | Gorczyca czarna | Brassica nigra (L.) Koch | 1 000 |
4 | Gorczyca sarepska | Brassica juncea (L.) Czernj. et Cosson | 1 000 |
1 | 2 | 3 | 4 |
5 | Kminek zwyczajny | Carum carvi L. | 500 |
6 | Konopie | Cannabis sativa L. | 1 000 |
7 | Krokosz barwierski | | |
8 | Len zwyczajny | Linum usitatissimum L. | 1 000 |
9 | Mak | Papaver somniferum L. | 200 |
10 | Orzech ziemny | Arachis hypogaea L. | 1 000 |
11 | Rzepak | Brassica napus L. (partim) | 1 000 |
12 | Rzepik | Brassica rapa L. var silvestris (Lam.) Briggs | 1 000 |
13 | Słonecznik | Helianthus annuus L. | 250 |
14 | Soja zwyczajna | Głycine max (L.) Merrill | 2 000 |
ROŚLINY PASTEWNE - STRĄCZKOWE | |||
1 | Bobik | Vicia faba L. (partim) | 3 000 |
2 | Groch siewny | Pisum sativum L. (partim) | 2 000 |
3 | Łubin biały | Lupinus albus L. | 2 000 |
4 | Łubin wąskolistny | Lupinus angustifolius L. | 2 000 |
5 | Łubin żółty | Lupinus luteus L. | 2 000 |
6 | Wyka kosmata | Vicia yillosa Roth | 2 000 |
7 | Wyka pannońska | Vicia pannonica Crantz | 2 000 |
8 | Wyka siewna | Vicia sativa L. | 2 000 |
ROŚLINY PASTEWNE - MOTYLKOWATE DROBNONASIENNE | |||
1 | Esparceta siewna | Onobrychis viciifolia Scop | 500 |
2 | Komonica zwyczajna | Lotus corniculatus L. | 300 |
3 | Koniczyna egipska | | |
4 | Koniczyna biała | Trifolium repens L. | 300 |
5 | Koniczyna łąkowa | | |
6 | Koniczyna krwistoczerwona | | |
7 | Koniczyna perska | Trifolium resupinatum L. | 300 |
8 | Koniczyna białoróżowa | | |
9 | Kozieradka pospolita | | |
10 | Lucerna chmielowa | Medicago lupulina L. | 300 |
11 | Lucerna mieszańcowa | Medicago x varia T. Martyn | 300 |
12 | Lucerna siewna | Medicago sativa L. | 300 |
13 | Siekiernica włoska | Hedysarum coronarium L. | 500 |
1 | 2 | 3 | 4 |
ROŚLINY PASTEWNE - TRAWY GAZONOWE I PASTEWNE | |||
1 | Cynodon palczasty | Cynodon dactylon (L.) Pers. | 500 |
2 | Festulolium | x Festulolium | 300 |
3 | Konietlica łąkowa | Trisetum flavescens (L.) P. Beauv. | 300 |
4 | Kostrzewa czerwona | Festuca rubra L. | 300 |
5 | Kostrzewa łąkowa | Festuca pratensis Hudson | 300 |
6 | Kostrzewa owcza | Festuca ovina L. | 300 |
7 | Kostrzewa trzcinowa | Festuca arundinacea Schreber | 300 |
8 | Kupkówka pospolita | Dactylis glomerata L. | 300 |
9 | Mietlica biaława | Agrostis giganthea Roth | 300 |
10 | Mietlica pospolita | Agrostis capillaris L. | 300 |
11 | Mietlica psia | Agrostis canina L. | 300 |
12 | Mietlica rozłogowa | Agrostis stolonifera L. | 300 |
13 | Mozga Hardinga | Phalaris aquatica L. | 300 |
14 | Rajgras wyniosły | Arrhenatherum elatius (L.) | |
15 | Stokłosa uniolowata | Bromus catharticus Vahl | 300 |
16 | Stokłosa alaskańska | Bromus sitchensis Trin. | 300 |
17 | Tymotka kolankowata | Phleum bertolonii DC. | 300 |
18 | Tymotka łąkowa | Phleum pratense L. | 300 |
19 | Wiechlina zwyczajna | Poa trivilis L. | 300 |
20 | Wiechlina błotna | Poa palustris L. | 300 |
21 | Wiechlina gajowa | Poa nemoralis L. | 300 |
22 | Wiechlina łąkowa | Poa pratensis L. | 300 |
23 | Wiechlina roczna | Poa annua L. | 300 |
24 | Wyczyniec łąkowy | Alopecurus pratensis L. | 300 |
25 | Życica mieszańcowa | | |
26 | Życica trwała | | |
27 | Życica wielokwiatowa | | |
ROŚLINY PASTEWNE - INNE ROŚLINY ROLNICZE | |||
1 | Brukiew pastewna | Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb. | 500 |
2 | Facelia błękitna | Phacelia tanacetifolia Benth. | 300 |
3 | Kapusta pastewna | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. var. viridis L. | |
4 | Rzodkiew oleista | Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers. | 300 |
1 | 2 | 3 | 4 |
BURAK | |||
1 | Burak cukrowy | Beta vulgaris L. | 500 |
2 | Burak pastewny | Beta vulgaris L. | 500 |
ROŚLINY WARZYWNE | |||
1 | Bób | Vicia faba L. (partim) | 1 000 |
2 | Brokuł | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) | |
3 | Burak ćwikłowy | Beta vulgaris L. var. vulgaris | 200 |
4 | Burak liściowy | Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. | |
5 | Cebula | Allium cepa L. | 50 |
6 | Cebula siedmiolatka | | |
7 | Cykoria | Cichorium intybus L. (partim) | 300 |
8 | Dynia olbrzymia | Cucurbita maxima Duch. | 500 |
9 | Dynia zwyczajna | Cucurbita pepo L. | 500 |
10 | Endywia | Cichorium endivia L. | 300 |
11 | Fasola wielokwiatowa | Phaseolus coccineus L. | 500 |
12 | Fasola zwykła | Phaseolus vulgaris L. | 500 |
13 | Groch siewny łuskowy i cukrowy | | |
14 | Jarmuż | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) | |
15 | Kalafior | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) | |
16 | Kalarepa | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) | |
17 | Kapusta brukselska | Brassica oleracea L. convar. oleracea var. | |
18 | Kapusta głowiasta biała | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) | |
19 | Kapusta głowiasta czerwona | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) | |
20 | Kapusta pekińska | Brassica pekinensis (Lour.) Rupr. | 20 |
21 | Kapusta włoska | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) | |
22 | Karczoch hiszpański (Kard) | Cynara cardunculus L. | 100 |
23 | Kawon (Arbuz) | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | 100 |
24 | Koper włoski (Fenkuł) | Foeniculum vulgare Miller | 100 |
25 | Marchew jadalna | Daucus carota L. | 100 |
26 | Melon | Cucumis melo L. | 100 |
27 | Oberżyna | Solanum melongena L. | 5 |
1 | 2 | 3 | 4 |
28 | Ogórek | Cucumis sativus L. | 50 (szklar- niowy - |
29 | Papryka | Capsicum annuum L. | 5 |
30 | Pietruszka zwyczajna | Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill | 100 |
31 | Pomidor | Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. | 5 |
32 | Por | Allium porrum L. | 5 |
33 | Roszponka warzywna | Valerianella locusta (L.) Laterrade | 20 |
34 | Rzepa jadalna | Brassica rapa L. var. rapa | 20 |
35 | Rzodkiew, rzodkiewka | Raphanus sativus L. | 200 |
36 | Sałata siewna | Lactuca sativa L. | 2 |
37 | Seler zwyczajny | Apium graveolens L. | 5 |
38 | Skorzonera (Wężymord) | Scorzonera hispanica L. | 100 |
39 | Szalotka (Cebula szalotka) | Allium ascalonicum L. | 50 |
40 | Szpinak | Spinacia oleracea L. | 300 |
41 | Trybuła ogrodowa | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | 50 |