Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2017-01-31
Wersja archiwalna od 2004-05-01 do 2017-01-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 grudnia 2003 r.
w sprawie wielkości próbki materiału siewnego do badań kontrolnych
Na podstawie art. 14 ust. 8 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Wielkość próbki materiału siewnego do badań kontrolnych] Określa się wielkość próbki materiału siewnego niezbędnej do dokonania badań kontrolnych, stanowiącą załącznik do rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 22 grudnia 2003 r. (poz. 136)
WIELKOŚĆ PRÓBKI MATERIAŁU SIEWNEGO NIEZBĘDNEJ DO DOKONANIA BADAŃ KONTROLNYCH
Lp. | Nazwa polska | Nazwa łacińska | Masa próbki nasion do badań kontrolnych |
1 | 2 | 3 | 4 |
ROŚLINY ZBOŻOWE | |||
1 | Jęczmień | Hordeum vulgare L. | 500 g |
2 | Kukurydza (z wyłączeniem kukurydzy cukrowej i pękającej) | Zea mays L. | 1000 g |
3 | Mieszańce sorga zwyczajnego i trawy sudańskiej | Sorghum bicolor x Sorghum sudanense | 100 g |
4 | Mozga kanaryjska (Kanar) | Phalaris canariensis L. | 100 g |
5 | Owies | Avena sativa L. | 500 g |
6 | Pszenica orkisz | Triticum spelta L. | 500 g |
7 | Pszenica twarda | Triticum durum Desf. | 500 g |
8 | Pszenica zwyczajna | Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol. | 500 g |
9 | Pszenżyto | x Triticosecale Wittm. | 500 g |
10 | Ryż | Oryza sativa L. | 500 g |
11 | Sorgo zwyczajne | Sorghum bicolor (L.) Moench | 100 g |
12 | Trawa sudańska | Sorghum sudanense (Piper) Stapf. | 100 g |
13 | Żyto | Secale cereale L. | 500 g |
1 | 2 | 3 | 4 |
ROŚLINY OLEISTE I WŁÓKNISTE | |||
1 | Bawełna | Gossypium sp. | 100 g |
2 | Gorczyca biała | Sinapis alba L. | 100 g |
3 | Gorczyca czarna | Brassica nigra (L.) Koch | 100 g |
4 | Gorczyca sarepska | Brassica junacea (L.) Czernj. et Cosson | 100 g |
5 | Kminek zwyczajny | Carum carvi L. | 100 g |
6 | Konopie | Cannabis sativa L. | 100 g |
7 | Krokosz barwierski | Carthanus tinctorius L. | 100 g |
8 | Len zwyczajny | Linum usitatissimum L. | 100 g |
9 | Mak | Papaver somniferum L. | 100 g |
10 | Orzech ziemny | Arachis hypogaea L. | 1000 g |
11 | Rzepak | Brassica napus L. (partim) | 100 g |
12 | Rzepik | Brassica rapa L. var silvestris (Lam.) Briggs | 100 g |
13 | Słonecznik | Helianthus annuus L. | 500 g |
14 | Soja zwyczajna | Glicyne max (L.) Merrill | 1000 g |
ROŚLINY PASTEWNE – STRĄCZKOWE | |||
1 | Bobik | Vicia faba L. (partim) | 1000 g |
2 | Groch siewny | Pisum sativum L. (partim) | 1000 g |
3 | Łubin biały | Lupinus albus L. | 1000 g |
4 | Łubin wąskolistny | Lupinus angustifolius L. | 1000 g |
5 | Łubin żółty | Lupinus luteus L. | 1000 g |
6 | Wyka kosmata | Vicia viIIosa Roth | 1000 g |
7 | Wyka pannońska | Vicia pannonica Crantz | 1000 g |
8 | Wyka siewna | Vicia sativa L. | 1000 g |
ROŚLINY PASTEWNE – MOTYLKOWATE DROBNONASIENNE | |||
1 | Esparceta siewna | Onobrychis viciifolia Scop. | 100 g |
2 | Komonica zwyczajna | Lotus corniculatus L. | 100 g |
3 | Koniczyna egipska (Koniczyna aleksandryjska) | Trifolium alexandrinum L. | 100 g |
4 | Koniczyna biała | Trifolium repens L. | 100 g |
5 | Koniczyna łąkowa (Koniczyna czerwona) | Trifolium pratense L. | 100 g |
6 | Koniczyna krwistoczerwona (Inkarnatka) | Trifolium incarnatum L. | 100 g |
7 | Koniczyna perska | Trifolium resupinatum L. | 100 g |
8 | Koniczyna białoróżowa (Koniczyna szwedzka) | Trifolium hybridum L. | 100 g |
1 | 2 | 3 | 4 |
9 | Kozieradka pospolita | Trigonella foenum-graecum L. | 100 g |
10 | Lucerna chmielowa | Medicago lupulina L. | 100 g |
11 | Lucerna mieszańcowa | Medicago x varia T. Martyn | 100 g |
12 | Lucerna siewna | Medicago sativa L. | 100 g |
13 | Siekiernica włoska | Hedysarum coronarium L. | 100 g |
ROŚLINY PASTEWNE – TRAWY GAZONOWE l PASTEWNE | |||
1 | Cynodon palczasty | Cynodon dactylon (L.) Pers. | 100 g |
2 | Festulolium | x Festulolium | 100 g |
3 | Konietlica łąkowa | Trisetum flavescens (L.) P. Beauv. | 100 g |
4 | Kostrzewa czerwona | Festuca rubra L. | 100 g |
5 | Kostrzewa łąkowa | Festuca pratensis Hudson | 100 g |
6 | Kostrzewa owcza | Festuca ovina L. | 100 g |
7 | Kostrzewa trzcinowa | Festuca arundinacea Schreber | 100 g |
8 | Kupkówka pospolita | Dactylis glomerata L. | 100 g |
9 | Mietlica biaława | Agrostis giganthea Roth | 100 g |
10 | Mietlica pospolita | Agrostis capillaris L. | 100 g |
11 | Mietlica psia | Agrostis canina L. | 100 g |
12 | Mietlica rozłogowa | Agrostis stolonifera L. | 100 g |
13 | Mozga Hardinga | Phalaris aquatica L. | 100 g |
14 | Rajgras wyniosły | Arrhenatherum elatius (L.) Beauv., ex J. S. Et K. B. Persl | 100 g |
15 | Stokłosa uniolowata | Bromus catharticus Vahl | 100 g |
16 | Stokłosa alaskańska | Bromus sitchensis Trin. | 100 g |
17 | Tymotka kolankowata | Phleum bertolonii DC. | 100 g |
18 | Tymotka łąkowa | Phleum pratense L. | 100 g |
19 | Wiechlina zwyczajna | Poa trivilis L. | 100 g |
20 | Wiechlina błotna | Poa palustris L. | 100 g |
21 | Wiechlina gajowa | Poa nemoralis L. | 100 g |
22 | Wiechlina łąkowa | Poa pratensis L. | 100 g |
23 | Wiechlina roczna | Poa annua L. | 100 g |
24 | Wyczyniec łąkowy | Alopecurus pratensis L | 100 g |
25 | Życica mieszańcowa | Lolium x boucheanum Kunth | 100 g |
26 | Życica trwała | Lolium perenne L | 100 g |
27 | Życica wielokwiatowa | Lolium multiflorum Lam. | 100 g |
1 | 2 | 3 | 4 |
ROŚLINY PASTEWNE – INNE ROŚLINY ROLNICZE | |||
1 | Brukiew pastewna | Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb. | 100 g |
2 | Facelia błękitna | Phacelia tanacetifolia Benth. | 100 g |
3 | Kapusta pastewna | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. var. viridis L. | 100 g |
4 | Rzodkiew oleista | Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers. | 100 g |
BURAK | |||
1 | Burak cukrowy | Beta vulgaris L. | 250 g |
2 | Burak pastewny | Beta vulgaris L. | 250 g |
ROŚLINY WARZYWNE | |||
1 | Bób | Vicia faba L. (partim) | 1000 g |
2 | Brokuł | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. | 100 g |
3 | Burak ćwikłowy | Beta vulgaris L. var. vulgaris | 250 g |
4 | Burak liściowy | Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. | 250 g |
5 | Cebula | Allium cepa L. | 100 g |
6 | Cebula siedmiolatka | Allium fistulosum L. | 100 g |
7 | Cykoria | Cichorium intybus L. (partim) | 100 g |
8 | Dynia olbrzymia | Cucurbita maxima Duch. | 500 g |
9 | Dynia zwyczajna | Cucurbita pepo L. | 500 g |
10 | Endywia | Cichorium endivia L. | 100 g |
11 | Fasola wielokwiatowa | Phaseolus coccineus L. | 1000 g |
12 | Fasola zwykła | Phaseolus vulgaris L. | 1000 g |
13 | Groch siewny łuskowy i cukrowy | Pisum sativum L. (partim) | 1000 g |
14 | Jarmuż | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L. | 100 g |
15 | Kalafior | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. | 100 g |
16 | Kalarepa | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L. | 100 g |
17 | Kapusta brukselska | Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC. | 100 g |
18 | Kapusta głowiasta biała | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC. | 100 g |
19 | Kapusta głowiasta czerwona | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC. | 100 g |
20 | Kapusta pekińska | Brassica pekinensis (Lour.) Rupr. | 100 g |
21 | Kapusta włoska | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L. | 100 g |
1 | 2 | 3 | 4 |
22 | Karczoch hiszpański (Kard) | Cynara cardunculus L. | 250 g |
23 | Kawon (Arbuz) | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | 250 g |
24 | Koper włoski (Fenkuł) | Foeniculum vulgare Miller | 100 g |
25 | Marchew jadalna | Daucus carota L. | 100 g |
26 | Melon | Cucumis melo L. | 250 g |
27 | Oberżyna | Solanum melongena L. | 100 g |
28 | Ogórek | Cucumis sativus L. | 100 g |
29 | Papryka | Capsicum annuum L. | 100 g |
30 | Pietruszka zwyczajna | Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill | 100 g |
31 | Pomidor | Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. | 100 g |
32 | Por | Allium porrum L. | 100 g |
33 | Roszponka warzywna | Valerianella locusta (L.) Laterrade | 100 g |
34 | Rzepa jadalna | Brassica rapa L. var. rapa | 100 g |
35 | Rzodkiew, Rzodkiewka | Raphanus sativus L. | 100 g |
36 | Sałata siewna | Lactuca sativa L. | 100 g |
37 | Seler zwyczajny | Apium graveolens L. | 100 g |
38 | Skorzonera (Wężymord) | Scorzonera hispanica L. | 100 g |
39 | Szalotka (Cebula szalotka) | Allium ascalonicum L. | 100 g |
40 | Szpinak | Spinacia oleracea L. | 100 g |
41 | Trybuła ogrodowa | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | 100 g |