Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-04-09 do 2006-08-26
Wersja archiwalna od 2004-04-09 do 2006-08-26
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 grudnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań technicznych i organizacyjnych w zakresie prowadzenia obrotu środkami żywienia zwierząt
Na podstawie art. 33 ust. 4 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne w zakresie prowadzenia obrotu:
1) dodatkami paszowymi z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych,
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
2) dodatkami paszowymi innymi niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałami paszowymi:
a) białkiem uzyskiwanym z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktami ubocznymi uzyskiwanymi w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasami i ich solami,
d) hydroksyanalogami aminokwasów;
4) premiksami zawierającymi dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1.
§ 2.Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt, o których mowa w § 1, zwany dalej „przedsiębiorcą”, zapewnia, aby:
1) środki żywienia zwierząt były:
a) oznakowane zgodnie z przepisami dotyczącymi oznakowania środków żywienia zwierząt,
b) przechowywane zgodnie z warunkami określonymi przez producenta na opakowaniu środków żywienia zwierząt lub etykiecie dołączonej do opakowania albo w dokumentach przewozowych;
2) opakowania środków żywienia zwierząt były nieuszkodzone;
3) dokumenty przewozowe były zgodne z zamówieniem.
§ 3.Środki żywienia zwierząt przeznaczone do stosowania w żywieniu przeżuwaczy:
1) nie mogą być przechowywane ze środkami żywienia zwierząt przeznaczonymi dla innych gatunków zwierząt;
2) przemieszcza się oddzielnymi drogami transportu wewnętrznego.
§ 4.Prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt odbywa się w pomieszczeniach, o których mowa w art. 5 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt, zwanej dalej „ustawą”, lub wydzielonych częściach tych pomieszczeń.
§ 5.1. Do zakładu prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt doprowadza się wodę, w ilości wystarczającej do prowadzenia działalności gospodarczej w danym zakresie, a urządzenia, w których woda jest używana, łączy się z instalacją kanalizacyjną.
2. Pomieszczenia do przechowywania środków żywienia zwierząt wyposaża się w:
1) systemy wentylacji awaryjnej i ciągłej;
2) wagi, które posiadają aktualne świadectwa legalizacji.
§ 6.1. Budynki i pomieszczenia w zakładzie prowadzącym działalność w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt projektuje się i wykonuje w sposób:
1) zapewniający możliwość wykonywania czynności związanych z prowadzeniem działalności w tych samych lub w przyległych budynkach i pomieszczeniach;
2) uniemożliwiający przedostawanie się do nich zwierząt.
2. Wielkość pomieszczeń, o których mowa w ust. 1, powinna pozwalać na rozmieszczenie środków żywienia zwierząt w sposób:
1) ograniczający możliwość ich pomylenia lub pomieszania;
2) zapobiegający ich zanieczyszczeniu innymi substancjami;
3) zmniejszający możliwość błędów w procesie technologicznym lub przy wykonywaniu kontroli jakości.
§ 7.1. Pomieszczenia do przechowywania środków żywienia zwierząt spełniające wymagania określone w § 6 powinny posiadać wykonane z materiałów niepalnych:
1) ściany i sufity, łatwe do czyszczenia;
2) podłogi, łatwo zmywalne oraz odporne na działanie substancji żrących.
2. Pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, utrzymuje się w sposób zabezpieczający środki żywienia zwierząt przed uszkodzeniem mechanicznym oraz dostępem osób nieupoważnionych.
§ 8.W zakładzie prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt wydziela się strefy przyjęcia dodatków paszowych, materiałów paszowych i premiksów.
§ 9.Przyjęcie i wydanie środków żywienia zwierząt odbywa się w sposób gwarantujący:
1) ich identyfikację;
2) identyfikację nadawcy i odbiorcy środka żywienia zwierząt;
3) zabezpieczenie przed:
a) wzajemnym skażeniem, zanieczyszczeniem oraz uszkodzeniem mechanicznym,
b) działaniem wysokiej i niskiej temperatury, światła i wilgoci oraz innych czynników atmosferycznych.
§ 10.1. Opakowane środki żywienia zwierząt nie powinny stykać się z posadzkami lub ścianami.
2. Środki żywienia zwierząt, o których mowa w § 1 pkt 1, przechowuje się w:
1) warunkach określonych przez producenta;
2) oryginalnych opakowaniach zbiorczych lub jednostkowych.
§ 11.1. Przedsiębiorca przechowuje dokumentację dotyczącą posiadanych dodatków paszowych, materiałów paszowych i premiksów.
2. Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1) nazwę dodatku paszowego, materiału paszowego lub premiksu;
2) datę dostawy;
3) okres trwałości.
3. Dokumentacja dotycząca dodatków paszowych albo materiałów paszowych oprócz informacji określonych w ust. 2 zawiera:
1) nazwę i adres zakładu produkcyjnego lub handlowego, który dostarczył dodatki paszowe albo materiały paszowe;
2) rodzaj i ilość dostarczonego dodatku paszowego albo materiału paszowego;
3) numer partii;
4) rodzaj i ilość dostarczonego premiksu oraz numer partii, jeżeli jest to niezbędne.
4. Dokumentacja dotycząca premiksów, oprócz informacji określonych w ust. 2, zawiera:
1) nazwę i adres zakładu produkcyjnego lub handlowego, który dostarczył premiksy;
2) rodzaj i ilość dostarczonego premiksu;
3) numer partii;
4) rodzaj i ilość dostarczonego premiksu oraz numer partii, jeżeli jest to niezbędne.
§ 12.Przedsiębiorca opracowuje w formie pisemnej schemat postępowania ze środkami żywienia zwierząt zapewniający ich:
1) identyfikację;
2) zgodność z wymaganiami jakościowymi przed wprowadzeniem do obrotu;
3) przechowywanie w widocznie oznakowanych miejscach;
4) widoczne oznakowanie i bezzwłoczne zniszczenie lub zwrócenie dostawcy, w przypadku środka żywienia zwierząt nieodpowiadającego wymaganiom jakościowym określonym w ustawie.
§ 13.1. W zakładzie prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt znajduje się komórka kontroli jakości.
2. Osoba odpowiedzialna za kontrolę jakości opracowuje plan działania zapewniający kontrolę środków żywienia zwierząt.
§ 14.Działalność komórki kontroli jakości obejmuje:
1) ocenę prawidłowości warunków przechowywania środków żywienia zwierząt;
2) ocenę jakości przechowywanych środków żywienia zwierząt;
3) przestrzeganie warunków i trybu wprowadzania do obrotu środków żywienia zwierząt zgodnie z okresami ich trwałości.
§ 15.Komórka kontroli jakości przeprowadza badania kontrolne środków żywienia zwierząt we własnym laboratorium lub korzysta z usług laboratorium zewnętrznego.
§ 16.System wewnętrznej kontroli jakości przechowywanych środków żywienia zwierząt opracowuje, wdraża się i realizuje z uwzględnieniem opracowanego w formie pisemnej schematu działania w zakresie:
1) działalności dystrybucyjnej, mającej wpływ na jakość środków żywienia zwierząt;
2) postępowania:
a) pracownika przyjmującego i wydającego środki żywienia zwierząt,
b) dotyczącego środków żywienia zwierząt nieodpowiadających wymaganiom jakościowym, w tym zwróconych lub wycofanych z obrotu,
c) ze środkami żywienia zwierząt będącymi przedmiotem reklamacji.
§ 17.1. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 1, obejmuje:
1) odbiór i sprawdzenie dostaw;
2) przechowywanie środków żywienia zwierząt;
3) nadzór nad czystością i konserwację pomieszczeń;
4) rejestrowanie warunków przechowywania;
5) zabezpieczenie środków żywienia zwierząt, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieupoważnionym;
6) wstrzymywanie obrotu, wycofywanie z obrotu oraz sposób postępowania ze środkami żywienia zwierząt będącymi przedmiotem reklamacji;
7) rejestrowanie środków żywienia zwierząt będących przedmiotem reklamacji.
2. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 2 lit. a, obejmuje sprawdzenie, czy:
1) środek żywienia zwierząt jest:
a) opakowany zgodnie z przepisami dotyczącymi środków żywienia zwierząt,
b) przygotowany do transportu zgodnie z warunkami określonymi w przepisach o środkach żywienia zwierząt;
2) informacje zamieszczone na opakowaniu środka żywienia zwierząt lub w dokumencie przewozowym są zgodne z przepisami dotyczącymi oznakowania środków żywienia zwierząt.
3. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 2 lit. b, obejmuje:
1) składowanie w wydzielonych miejscach środków żywienia zwierząt, które zostały zwrócone przez odbiorcę;
2) określenie warunków, które powinny spełniać środki żywienia zwierząt wymienione w pkt 1, aby mogły być ponownie przedmiotem sprzedaży, w tym zapewnienie:
a) opakowania oryginalnego i nienaruszonego,
b) magazynowania we właściwych warunkach,
c) okresu trwałości wystarczającego dla redystrybucji,
d) ponownego sprawdzenia środków żywienia zwierząt przez osobę do tego upoważnioną, z uwzględnieniem rodzaju środka żywienia zwierząt, warunków magazynowania i czasu, jaki upłynął od wydania środka żywienia zwierząt.
4. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 2 lit. c, obejmuje:
1) system rejestracji dostaw;
2) rejestrację zwrotu, nieprzyjęcia zwrotu lub reklamacji środków żywienia zwierząt sfałszowanych oraz potwierdzenie przyjęcia tych środków.
§ 18.Przedsiębiorca przechowuje dokumentację, o której mowa w § 11, przez rok od upływu okresu trwałości środka żywienia zwierząt, nie krócej jednak niż przez 3 lata.
§ 19.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).