Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 1 poz. 5
Wersja archiwalna od 2004-04-09 do 2006-08-26
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 1 poz. 5
Wersja archiwalna od 2004-04-09 do 2006-08-26
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 22 grudnia 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań technicznych i organizacyjnych w zakresie prowadzenia obrotu środkami żywienia zwierząt

Na podstawie art. 33 ust. 4 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne w zakresie prowadzenia obrotu:

1) dodatkami paszowymi z grup:

a) antybiotyków,

b) kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,

c) stymulatorów wzrostu,

d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,

e) pierwiastków śladowych,

f) karotenoidów i ksantofili,

g) enzymów,

h) mikroorganizmów,

i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;

2) dodatkami paszowymi innymi niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;

3) materiałami paszowymi:

a) białkiem uzyskiwanym z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,

b) produktami ubocznymi uzyskiwanymi w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,

c) aminokwasami i ich solami,

d) hydroksyanalogami aminokwasów;

4) premiksami zawierającymi dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt, o których mowa w § 1, zwany dalej „przedsiębiorcą”, zapewnia, aby:

1) środki żywienia zwierząt były:

a) oznakowane zgodnie z przepisami dotyczącymi oznakowania środków żywienia zwierząt,

b) przechowywane zgodnie z warunkami określonymi przez producenta na opakowaniu środków żywienia zwierząt lub etykiecie dołączonej do opakowania albo w dokumentach przewozowych;

2) opakowania środków żywienia zwierząt były nieuszkodzone;

3) dokumenty przewozowe były zgodne z zamówieniem.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Środki żywienia zwierząt przeznaczone do stosowania w żywieniu przeżuwaczy:

1) nie mogą być przechowywane ze środkami żywienia zwierząt przeznaczonymi dla innych gatunków zwierząt;

2) przemieszcza się oddzielnymi drogami transportu wewnętrznego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt odbywa się w pomieszczeniach, o których mowa w art. 5 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt, zwanej dalej „ustawą”, lub wydzielonych częściach tych pomieszczeń.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Do zakładu prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt doprowadza się wodę, w ilości wystarczającej do prowadzenia działalności gospodarczej w danym zakresie, a urządzenia, w których woda jest używana, łączy się z instalacją kanalizacyjną.

2. Pomieszczenia do przechowywania środków żywienia zwierząt wyposaża się w:

1) systemy wentylacji awaryjnej i ciągłej;

2) wagi, które posiadają aktualne świadectwa legalizacji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.1. Budynki i pomieszczenia w zakładzie prowadzącym działalność w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt projektuje się i wykonuje w sposób:

1) zapewniający możliwość wykonywania czynności związanych z prowadzeniem działalności w tych samych lub w przyległych budynkach i pomieszczeniach;

2) uniemożliwiający przedostawanie się do nich zwierząt.

2. Wielkość pomieszczeń, o których mowa w ust. 1, powinna pozwalać na rozmieszczenie środków żywienia zwierząt w sposób:

1) ograniczający możliwość ich pomylenia lub pomieszania;

2) zapobiegający ich zanieczyszczeniu innymi substancjami;

3) zmniejszający możliwość błędów w procesie technologicznym lub przy wykonywaniu kontroli jakości.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.1. Pomieszczenia do przechowywania środków żywienia zwierząt spełniające wymagania określone w § 6 powinny posiadać wykonane z materiałów niepalnych:

1) ściany i sufity, łatwe do czyszczenia;

2) podłogi, łatwo zmywalne oraz odporne na działanie substancji żrących.

2. Pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, utrzymuje się w sposób zabezpieczający środki żywienia zwierząt przed uszkodzeniem mechanicznym oraz dostępem osób nieupoważnionych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.W zakładzie prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt wydziela się strefy przyjęcia dodatków paszowych, materiałów paszowych i premiksów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.Przyjęcie i wydanie środków żywienia zwierząt odbywa się w sposób gwarantujący:

1) ich identyfikację;

2) identyfikację nadawcy i odbiorcy środka żywienia zwierząt;

3) zabezpieczenie przed:

a) wzajemnym skażeniem, zanieczyszczeniem oraz uszkodzeniem mechanicznym,

b) działaniem wysokiej i niskiej temperatury, światła i wilgoci oraz innych czynników atmosferycznych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.1. Opakowane środki żywienia zwierząt nie powinny stykać się z posadzkami lub ścianami.

2. Środki żywienia zwierząt, o których mowa w § 1 pkt 1, przechowuje się w:

1) warunkach określonych przez producenta;

2) oryginalnych opakowaniach zbiorczych lub jednostkowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.1. Przedsiębiorca przechowuje dokumentację dotyczącą posiadanych dodatków paszowych, materiałów paszowych i premiksów.

2. Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:

1) nazwę dodatku paszowego, materiału paszowego lub premiksu;

2) datę dostawy;

3) okres trwałości.

3. Dokumentacja dotycząca dodatków paszowych albo materiałów paszowych oprócz informacji określonych w ust. 2 zawiera:

1) nazwę i adres zakładu produkcyjnego lub handlowego, który dostarczył dodatki paszowe albo materiały paszowe;

2) rodzaj i ilość dostarczonego dodatku paszowego albo materiału paszowego;

3) numer partii;

4) rodzaj i ilość dostarczonego premiksu oraz numer partii, jeżeli jest to niezbędne.

4. Dokumentacja dotycząca premiksów, oprócz informacji określonych w ust. 2, zawiera:

1) nazwę i adres zakładu produkcyjnego lub handlowego, który dostarczył premiksy;

2) rodzaj i ilość dostarczonego premiksu;

3) numer partii;

4) rodzaj i ilość dostarczonego premiksu oraz numer partii, jeżeli jest to niezbędne.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.Przedsiębiorca opracowuje w formie pisemnej schemat postępowania ze środkami żywienia zwierząt zapewniający ich:

1) identyfikację;

2) zgodność z wymaganiami jakościowymi przed wprowadzeniem do obrotu;

3) przechowywanie w widocznie oznakowanych miejscach;

4) widoczne oznakowanie i bezzwłoczne zniszczenie lub zwrócenie dostawcy, w przypadku środka żywienia zwierząt nieodpowiadającego wymaganiom jakościowym określonym w ustawie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.1. W zakładzie prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie obrotu środkami żywienia zwierząt znajduje się komórka kontroli jakości.

2. Osoba odpowiedzialna za kontrolę jakości opracowuje plan działania zapewniający kontrolę środków żywienia zwierząt.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.Działalność komórki kontroli jakości obejmuje:

1) ocenę prawidłowości warunków przechowywania środków żywienia zwierząt;

2) ocenę jakości przechowywanych środków żywienia zwierząt;

3) przestrzeganie warunków i trybu wprowadzania do obrotu środków żywienia zwierząt zgodnie z okresami ich trwałości.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.Komórka kontroli jakości przeprowadza badania kontrolne środków żywienia zwierząt we własnym laboratorium lub korzysta z usług laboratorium zewnętrznego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 16.System wewnętrznej kontroli jakości przechowywanych środków żywienia zwierząt opracowuje, wdraża się i realizuje z uwzględnieniem opracowanego w formie pisemnej schematu działania w zakresie:

1) działalności dystrybucyjnej, mającej wpływ na jakość środków żywienia zwierząt;

2) postępowania:

a) pracownika przyjmującego i wydającego środki żywienia zwierząt,

b) dotyczącego środków żywienia zwierząt nieodpowiadających wymaganiom jakościowym, w tym zwróconych lub wycofanych z obrotu,

c) ze środkami żywienia zwierząt będącymi przedmiotem reklamacji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 17.1. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 1, obejmuje:

1) odbiór i sprawdzenie dostaw;

2) przechowywanie środków żywienia zwierząt;

3) nadzór nad czystością i konserwację pomieszczeń;

4) rejestrowanie warunków przechowywania;

5) zabezpieczenie środków żywienia zwierząt, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieupoważnionym;

6) wstrzymywanie obrotu, wycofywanie z obrotu oraz sposób postępowania ze środkami żywienia zwierząt będącymi przedmiotem reklamacji;

7) rejestrowanie środków żywienia zwierząt będących przedmiotem reklamacji.

2. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 2 lit. a, obejmuje sprawdzenie, czy:

1) środek żywienia zwierząt jest:

a) opakowany zgodnie z przepisami dotyczącymi środków żywienia zwierząt,

b) przygotowany do transportu zgodnie z warunkami określonymi w przepisach o środkach żywienia zwierząt;

2) informacje zamieszczone na opakowaniu środka żywienia zwierząt lub w dokumencie przewozowym są zgodne z przepisami dotyczącymi oznakowania środków żywienia zwierząt.

3. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 2 lit. b, obejmuje:

1) składowanie w wydzielonych miejscach środków żywienia zwierząt, które zostały zwrócone przez odbiorcę;

2) określenie warunków, które powinny spełniać środki żywienia zwierząt wymienione w pkt 1, aby mogły być ponownie przedmiotem sprzedaży, w tym zapewnienie:

a) opakowania oryginalnego i nienaruszonego,

b) magazynowania we właściwych warunkach,

c) okresu trwałości wystarczającego dla redystrybucji,

d) ponownego sprawdzenia środków żywienia zwierząt przez osobę do tego upoważnioną, z uwzględnieniem rodzaju środka żywienia zwierząt, warunków magazynowania i czasu, jaki upłynął od wydania środka żywienia zwierząt.

4. Schemat działania, o którym mowa w § 16 pkt 2 lit. c, obejmuje:

1) system rejestracji dostaw;

2) rejestrację zwrotu, nieprzyjęcia zwrotu lub reklamacji środków żywienia zwierząt sfałszowanych oraz potwierdzenie przyjęcia tych środków.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 18.Przedsiębiorca przechowuje dokumentację, o której mowa w § 11, przez rok od upływu okresu trwałości środka żywienia zwierząt, nie krócej jednak niż przez 3 lata.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 19.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00