Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 230 poz. 2309
Wersja aktualna od 2004-01-15
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 230 poz. 2309
Wersja aktualna od 2004-01-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 29 grudnia 2003 r.

w sprawie metod analiz jaj kurzych

Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Ocena wzrokowa, prześwietlenie kontrolne] 1. Oceny:

1) kształtu i uszkodzenia skorupy,

2) wysokości oraz stabilności i barwy komory powietrznej,

3) wyglądu białka i żółtka,

4) obecności ciał obcych,

5) widoczności tarczki zarodkowej

– dokonuje się wzrokowo podczas prześwietlania jaj kurzych, zwanych dalej „jajami".

2. Wysokość komory powietrznej jaj ustala się za pomocą skali z podziałką w milimetrach.

3. Prześwietlanie kontrolne jaj podczas dokonywania ocen, o których mowa w ust. 1, prowadzi się przy użyciu lampy jajczarskiej, z zastrzeżeniem ust. 4.

4. W przypadku przypuszczenia, że jaja były myte lub czyszczone, prześwietlanie kontrolne prowadzi się przy użyciu lampy ultrafioletowej z filtrem Wooda.

5. Jaja myte lub czyszczone charakteryzują się niejednorodną i słabszą fluorescencją, z widocznymi konturami plam pozostałych po usunięciu brudu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Ocena zapachu] Oceny zapachu jaj dokonuje się w temperaturze pokojowej, bezpośrednio po otwarciu opakowania, w którym jaja się znajdują.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Masa jaj] 1. Masę jaj określa się przez ich ważenie, z dokładnością do 1 g.

2. Kontrolną masę 100 jaj określa się przez ich ważenie z dokładnością do 100 g.

3. Przy ocenie kontrolnej masy jaj klasy „A", klasyfikowanych na poszczególne kategorie wagowe, opakowania zbiorcze powinny posiadać następującą minimalną masę netto:

1) kategoria XL – 7,3 kg/100 jaj;

2) kategoria L – 6,4 kg/100 jaj;

3) kategoria M – 5,4 kg/100 jaj;

4) kategoria S – 4,5 kg/100 jaj.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Losowe pobranie do badań jaj z opakowań zbiorczych bez opakowań jednostkowych] Liczbę jaj, które należy losowo pobrać do badań w przypadku, gdy jaja znajdują się w opakowaniach zbiorczych bez opakowań jednostkowych, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Losowe pobranie do badań jaj z opakowań jednostkowych] Liczbę opakowań jednostkowych oraz jaj pobranych z tych opakowań, które należy losowo pobrać do badań w przypadku, gdy jaja znajdują się w takich opakowaniach, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Ocena partii jaj] 1. W przypadku oceny partii jaj znajdujących się w opakowaniach zbiorczych bez opakowań jednostkowych i w opakowaniach jednostkowych umieszczonych w opakowaniach zbiorczych, do badań pobiera się losowo jaja z co najmniej:

1) 20% opakowań zbiorczych – w przypadku partii jaj zawierającej nie więcej niż 18 000 sztuk;

2) 10% opakowań zbiorczych, jednak nie mniej niż z 10 opakowań zbiorczych – w przypadku partii jaj zawierającej więcej niż 18 000 sztuk.

2. W przypadku oceny jaj składowanych lub sprzedawanych w handlu detalicznym bez opakowań jednostkowych, przy liczbie jaj w partii zawierającej:

1) do 180 sztuk – do badań pobiera się 100% tych jaj;

2) powyżej 180 sztuk – do badań pobiera się losowo 15% jaj, jednak nie mniej niż 180 sztuk.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Stosowanie przepisów rozporządzenia] Przepisy § 3 ust. 3 oraz § 4–6 stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 29 grudnia 2003 r. (poz. 2309)

Załącznik nr 1

LICZBA JAJ, KTÓRE NALEŻY LOSOWO POBRAĆ DO BADAŃ W PRZYPADKU, GDY JAJA ZNAJDUJĄ SIĘ W OPAKOWANIACH ZBIORCZYCH BEZ OPAKOWAŃ JEDNOSTKOWYCH

Ogólna liczba jaj w partii (w sztukach)

Liczba jaj pobranych do badań

w %

w sztukach

poniżej 180

100,0

181 do 1 800

15,0

180

1 801 do 3 600

10,0

270

3 601 do 10 800

5,0

360

10 801 do 18 000

4,0

540

18 001 do 36 000

3,0

720

36 001 do 360 000

1,5

1 080

powyżej 360 000

0,5

5 400

Załącznik nr 2

LICZBA OPAKOWAŃ JEDNOSTKOWYCH ORAZ JAJ POBRANYCH Z TYCH OPAKOWAŃ, KTÓRE NALEŻY LOSOWO POBRAĆ DO BADAŃ W PRZYPADKU, GDY JAJA ZNAJDUJĄ SIĘ W TAKICH OPAKOWANIACH

Ogólna liczba jaj w partii (w sztukach)

Liczba badanych opakowań jednostkowych w %

Liczba badanych jaj pobranych z opakowań jednostkowych w %

poniżej 180

100,0

100

181 do 1 800

15,0

100

1 801 do 3 600

10,0

100

3 601 do 10 800

5,0

100

10 801 do 18 000

4,0

100

18 001 do 36 000

3,0

100

36 001 do 360 000

1,5

100

powyżej 360 000

0,5

100

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00