Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-02-20 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2004-02-20 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2004 r., Nr 24, poz. 218)
Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 maja 1998 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 59, poz. 378, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
1) po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:
„§ 2a. Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej."
2) załącznik [1] do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 1999 r. Nr 3, poz. 27 i Nr 16, poz. 151, z 2000 r. Nr 9, poz. 124, z 2001 r. Nr 20, poz. 241, z 2002 r. Nr 16, poz. 152 oraz z 2003 r. Nr 30, poz. 251.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 grudnia 2003 r. (poz. 2307)
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, NA KTÓRE MOGĄ BYĆ NAŁOŻONE OPŁATY CELNE DODATKOWE
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0102 | Bydło żywe: |
0102 90 | - Pozostałe: |
| - - Gatunki domowe: |
0102 90 05 0 | - - - O masie nieprzekraczajacej 80 kg |
| - - - O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczajacej 160 kg: |
0102 90 21 0 | - - - - Do uboju |
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O masie przekraczającej 300 kg: |
| - - - - Krowy: |
0102 90 61 0 | - - - - - Do uboju |
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - Pozostałe: |
0102 90 71 0 | - - - - - Do uboju |
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe |
0103 | Trzoda chlewna żywa: |
| - Pozostałe: |
0103 91 | - - O masie mniejszej niż 50 kg: |
0103 91 10 0 | - - - Gatunki domowe |
0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej: |
| - - - Gatunki domowe: |
0103 92 11 0 | - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz. o masie nie mniejszej niż 160 kg |
0103 92 19 0 | - - - - Pozostałe |
0104 | Owce i kozy, żywe: |
0104 10 | - Owce: |
| - - Pozostałe: |
0104 10 30 0 | - - - Jagnięta (do jednego roku życia) |
0104 10 80 0 | - - - Pozostałe |
0104 20 | - Kozy: |
0104 20 90 0 | - - Pozostałe |
0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
| - O masie nieprzekraczajacej 185 g: |
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: |
| - - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
0105 11 11 0 | - - - - Nioski |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
0105 11 91 0 | - - - - Nioski |
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe |
0105 12 00 0 | - - Indyki |
0105 19 | - - Pozostałe: |
0105 19 20 0 | - - - Gęsi |
0105 19 90 0 | - - - Kaczki i perliczki |
| - Pozostałe: |
0105 92 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus. o masie nie większej niż 2000 g |
0105 93 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus. o masie większej niż 2000 g |
0105 99 | - - Pozostałe: |
0105 99 10 0 | - - - Kaczki |
0105 99 20 0 | - - - Gęsi |
0105 99 30 0 | - - - Indyki |
0105 99 50 0 | - - - Perliczki |
0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone: |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze |
0201 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe |
0201 30 00 0 | - Bez kości |
0202 | Mięso z bydła, zamrożone: |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze |
0202 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0202 30 | - Bez kości: |
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe |
0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
| - Świeże lub schłodzone: |
0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe |
| - Zamrożone: |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 29 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe |
0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%” |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane |
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, zamrożone: |
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
| - - - Kawałki: |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 13 91 0 | - - - - Wątróbki |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 14 | - - Kawałki i podroby, zamrożone: |
| - - - Kawałki: |
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 14 91 0 | - - - - Wątróbki |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Z indyków: |
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'indyki 73%" lub inaczej zgłaszane |
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, zamrożone: |
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone; |
| - - - Kawałki: |
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 26 91 0 | - - - - Wątróbki |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, zamrożone: |
| - - - Kawałki: |
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 27 91 0 | - - - - Wątróbki |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Z kaczek, gęsi lub perliczek: |
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
| - - - Z kaczek: |
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap. ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane |
| - - - Z gęsi: |
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane |
0207 32 90 0 | - - - Z perliczek |
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, zamrożone: |
| - - - Z kaczek: |
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane |
| - - - Z gęsi: |
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 33 90 0 | - - - Z perliczek |
0207 34 | - - Wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone: |
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub schłodzone: |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 35 11 0 | - - - - -Z gęsi |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - Z kośćmi: |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie lub kacze |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 35 91 0 | - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki otłuszczone |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 36 | - - Pozostałe, zamrożone: |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - Z kośćmi: |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki; |
0207 36 51 0 | - - - - -- Z gęsi |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie lub kacze |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
| - - - - Wątróbki: |
0207 36 81 0 | - - - - - Wątróbki gęsie, otłuszczone |
0207 36 85 0 | - - - - - Wątróbki kacze, otłuszczone |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe |
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
0401 10 | - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1% masy: |
0401 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 10 90 0 | - - Pozostałe |
0401 20 | - O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy: |
| - - Nieprzekraczającej 3% masy: |
0401 20 11 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 20 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Przekraczającej 3% masy: |
0401 20 91 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 20 99 0 | - - - Pozostałe |
0401 30 | - O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy: |
| - - Nieprzekraczającej 21% masy: |
0401 30 11 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 30 19 0 | - - - Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| - - Przekraczającej 21% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
0401 30 31 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 30 39 0 | - - - Pozostałe |
- - Przekraczającej 45% masy: | |
0401 30 91 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 30 99 0 | - - - Pozostałe |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy: |
| - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe |
| - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy: |
0402 21 | - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
| - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - Pozostałe: |
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy: |
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy: |
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy: |
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: |
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe |
0402 29 | - - Pozostałe: |
| - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
0402 29 11 0 | - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy |
| - - - - Pozostałe: |
0402 29 15 0 | - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy: |
0402 29 91 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Pozostałe: |
0402 91 | - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
| - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8% masy: |
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 8% masy, ale nieprzekraczającej 10% masy: |
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy: |
0402 91 91 0 | . . . . VV bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe |
0402 99 | - - Pozostałe: |
| - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy: |
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy: |
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 | - Jogurt: |
| - - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
0403 10 11 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 10 13 0 | - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 10 19 0 | - - - - Przekraczającej 6% masy |
| - - - Pozostały, o zawartości tłuszczu: |
0403 10 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 10 33 0 | - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 10 39 0 | - - - - Przekraczającej 6% masy |
| - - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 10 51 0 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 10 53 0 | - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 10 59 0 | - - - - Przekraczającej 27% masy |
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 10 91 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 10 93 0 | - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 10 99 0 | - - - - Przekraczającej 6% masy |
0403 90 | - Pozostałe: |
| - - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: |
| - - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 11 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 90 13 0 | - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 90 19 0 | - - - - - Przekraczającej 27% masy |
| - - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 31 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 90 33 0 | - - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 90 39 0 | - - - - - Przekraczającej 27% masy |
| - - - Pozostałe: |
| - - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 51 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 90 53 0 | - - - - - Przekraczającej 3% masy. ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 90 59 0 | - - - - - Przekraczającej 6% masy |
| - - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 61 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 90 63 0 | - - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 90 69 0 | - - - - - Przekraczającej 6% masy |
| - - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 90 71 0 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 90 73 0 | - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 90 79 0 | - - - - Przekraczającej 27% masy |
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 90 91 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 90 93 0 | - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 90 99 0 | - - - - Przekraczającej 6% masy |
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
0405 10 | - Masło: |
| - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: |
| - - - Masło naturalne: |
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe |
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane |
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki |
0405 10 90 0 | - - Pozostałe |
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: |
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60% masy |
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale nieprzekraczającej 75% masy |
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy |
0405 90 | - Pozostałe: |
0405 90 10 0 | - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy |
0405 90 90 0 | - - Pozostałe |
0406 | Sery i twarogi: |
0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy |
0406 10 80 0 | - - Pozostały |
0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
0406 20 10 0 | - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 20 90 0 | - - Pozostały |
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub proszkowany: |
0406 30 10 0 | - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy |
| - - Pozostały: |
| - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
0406 30 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 48% masy |
0406 30 39 0 | - - - - Przekraczającej 48% masy |
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy |
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: |
0406 40 10 0 | - - Roquefort |
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola |
0406 40 90 0 | - - Pozostały |
0406 90 | - Pozostałe sery: |
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) |
| - - Pozostałe: |
| - - - Emmentaler, Gruyère, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
0406 90 02 0 | - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 03 0 | - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 04 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 05 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 06 0 | - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta |
| - - - - Pozostałe: |
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler |
0406 90 15 0 | - - - - - Gruyère, Sbrinz |
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell |
0406 90 18 0 | - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine |
0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 90 21 0 | - - - Cheddar |
0406 90 23 0 | - - - Edam |
0406 90 25 0 | - - - Tilsit |
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse |
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval |
| - - - Feta: |
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe |
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri |
0406 90 37 0 | - - - Finlandia |
0406 90 39 0 | - - - Jalisberg |
| - - - Pozostałe: |
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry |
| - - - - Pozostałe: |
| - - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: |
| - - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy: |
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano |
0406 90 63 0 | - - - - - -- Fiore Sardo, Pecorino |
0406 90 69 0 | -- - - - -- Pozostałe |
| - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy: |
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone |
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
0406 90 76 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda |
0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
0406 90 81 0 | - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
0406 90 82 0 | - - - - - Camembert |
0406 90 84 0 | - - - - - - -Brie |
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri |
| - - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji beztłuszczowej: |
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52% masy |
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej 62% masy |
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy |
0406 90 93 0 | - - - - - - Przekraczającej 72% masy |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane: |
| - Drobiu: |
| - - Wylęgowe: |
0407 00 11 | - - - Indycze lub gęsie: |
0407 00 11 1 | - - - - Indycze |
0407 00 11 9 | - - - - Gęsie |
0407 00 19 0 | - - - Pozostałe |
0407 00 30 0 | - - Pozostałe |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| - Żółtka jaj: |
0408 11 | - - Suszone: |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe |
0408 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Pozostałe: |
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z zamrożonymi |
| - Pozostałe: |
0408 91 | - - Suszone: |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe |
0408 99 | - - Pozostałe: |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe |
0409 00 00 0 | Miód naturalny |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe |
0504 00 00 9 | - Pozostałe |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
0603 10 | - Świeże: |
0603 10 10 | - - Róże: |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 20 | - - Goździki: |
0603 10 20 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone: |
0702 00 00 1 | - Od 1 stycznia do 31 marca |
0702 00 00 2 | - Od 1 do 30 kwietnia |
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: |
0703 10 | - Cebula i szalotka: |
| - - Cebula: |
0703 10 11 0 | - - - Dymka |
0703 10 19 0 | - - - Pozostałe |
0703 10 90 0 | - - Szalotka |
0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone: |
0704 10 00 | - Kalafiory i brokuły głowiaste: |
0704 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia |
0704 10 00 3 | - - Od 15 kwietnia do 31 maja |
0704 20 00 | - Brukselka: |
0704 20 00 1 | - - Od 1 stycznia do 31 maja |
0704 90 | - Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0704 90 10 0 | - - Kapusta biała i kapusta czerwona |
0704 90 90 | - - Pozostałe: |
0704 90 90 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 maja |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone: |
| - Sałata: |
0705 11 00 | - - Sałata głowiasta: |
0705 11 00 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0705 11 00 3 | - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada |
0705 19 00 0 | - - Pozostała |
| - Cykoria: |
0705 21 00 0 | - - Cykoria warzywna (cykoria brukselska) (Cichorium intybus var. foliosum) |
0705 29 00 0 | - - Pozostała |
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone: |
0706 10 00 0 | - Marchew i rzepa |
0706 90 | - Pozostałe: |
0706 90 10 0 | - - Selery (korzeniowe lub niemieckie) |
0706 90 30 0 | - - Chrzan (Cochlearia armoracia) |
0706 90 90 0 | - - Pozostałe |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: |
0707 00 05 | - Ogórki: |
0707 00 05 1 | - - Od 1 stycznia do końca lutego |
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia |
0707 00 90 0 | - Korniszony |
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
0710 10 00 0 | - Ziemniaki |
| - Warzywa strączkowe, nawet łuskane: |
0710 21 00 0 | - - Groch (Pisum sativum) |
0710 22 00 0 | - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) |
0710 29 00 0 | - - Pozostałe |
0710 30 00 0 | - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy |
0710 80 | - Pozostałe warzywa: |
| - - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
0710 80 51 0 | - - - Słodka papryka |
0710 80 59 0 | - - - Pozostałe |
| - - Grzyby: |
0710 80 61 0 | - - - Z rodzaju Agaricus |
0710 80 69 0 | - - - Pozostałe |
0710 80 70 0 | - - Pomidory |
0710 80 85 0 | - - Szparagi |
0710 80 95 0 | - - Pozostałe |
0710 90 00 0 | - Mieszanki warzyw |
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: |
0712 20 00 0 | - Cebula |
| - Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i trufle: |
0712 31 00 0 | - - Grzyby z rodzaju Agaricus |
0712 32 00 0 | - - Uszaki (Auricularia spp.) |
0712 33 00 0 | - - Trzęsaki (Tremella spp.) |
0712 39 00 0 | - - Pozostałe |
0712 90 | - Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: |
0712 90 05 0 | - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone |
| - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): |
0712 90 11 0 | - - - Odmiany do siewu |
0712 90 19 0 | - - - Pozostałe |
0712 90 30 0 | - - Pomidory |
0712 90 50 0 | - - Marchew |
0712 90 90 0 | - - Pozostałe |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: |
0808 10 | - Jabłka: |
| - - Pozostałe: |
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: |
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0808 10 50 | - - - Odmiany Granny Smith: |
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0808 10 90 | - - - Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: |
0809 20 | - Wiśnie i czereśnie: |
0809 20 05 | - - Wiśnie (Prunus cerasus): |
0809 20 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 maja |
0809 20 95 0 | - - Pozostałe |
0809 40 | - Śliwki i owoce tarniny: |
0809 40 05 | - - Śliwki: |
0809 40 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: |
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: |
0810 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia |
0810 20 | - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: |
0810 20 10 0 | - - Maliny |
0810 20 90 0 | - - Pozostałe |
0810 30 | - Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest: |
0810 30 10 0 | - - Porzeczki czarne |
0810 30 30 0 | - - Porzeczki czerwone |
0810 30 90 0 | - - Pozostałe |
0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 10 | - Truskawki i poziomki: |
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 10 11 0 | - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy |
0811 10 19 0 | - - - Pozostałe |
0811 10 90 0 | - - Pozostałe |
0811 20 | - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest: |
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 20 11 0 | - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy |
0811 20 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
0811 20 31 0 | - - - Maliny |
0811 20 39 0 | - - - Porzeczki czarne |
0811 20 51 0 | - - - Porzeczki czerwone |
0811 20 59 0 | - - - Jeżyny i morwy |
0811 20 90 0 | - - - Pozostałe |
0811 90 | - Pozostałe: |
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy: |
0811 90 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
0811 90 39 0 | - - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
0811 90 50 0 | - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus |
0811 90 70 0 | - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium |
| - - - Wiśnie i czereśnie: |
0811 90 75 0 | - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) |
0811 90 80 0 | - - - - Pozostałe |
0811 90 95 0 | - - - Pozostałe |
1001 | Pszenica i meslin: |
1001 90 | - Pozostałe: |
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu |
| - - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i meslin: |
1001 90 91 | - - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin: |
1001 90 91 1 | - - - - Pszenicy zwyczajnej |
1001 90 91 9 | - - - - Meslin |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe |
1002 00 00 0 | Żyto |
1003 00 | Jęczmień: |
1003 00 10 0 | - Nasiona |
1003 00 90 0 | - Pozostały |
1004 00 00 0 | Owies |
1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: |
1008 10 00 0 | -Gryka |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1008 20 00 0 | - Proso |
1008 90 | - Pozostałe zboża: |
1008 90 10 0 | - - Pszenżyto (Triticale) |
1008 90 90 0 | - - Pozostałe |
1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin: |
| - Mąka pszenna: |
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1101 00 90 0 | - Mąka z meslin |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin: |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia |
1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe: |
| - Kasze i mączki: |
1103 11 | - - Z pszenicy: |
1103 11 10 0 | - - - Z pszenicy durum |
1103 11 90 0 | - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1103 13 | - - Z kukurydzy: |
1103 13 10 0 | - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy |
1103 13 90 0 | - - - Pozostałe |
1103 19 | - - Z pozostałych zbóż: |
1103 19 10 0 | - - - Z żyta |
1103 19 30 0 | - - - Z jęczmienia |
1103 19 40 0 | - - - Z owsa |
1103 19 50 0 | - - - Z ryżu |
1103 19 90 0 | - - - Pozostałe |
1103 20 | - Granulki: |
1103 20 10 0 | - - Z żyta |
1103 20 20 0 | - - Z jęczmienia |
1103 20 30 0 | - - Z owsa |
1103 20 40 0 | - - Z kukurydzy |
1103 20 50 0 | - - Z ryżu |
1103 20 60 0 | - - Z pszenicy |
1103 20 90 0 | - - Pozostałe |
1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane: |
1105 10 00 0 | - Mąka, mączka i proszek |
1105 20 00 0 | - Płatki i granulki |
1107 | Słód, nawet palony: |
1107 10 | - Niepalony: |
| - - Pozostały: |
1107 10 99 0 | - - - Pozostały |
1108 | Skrobie; inulina: |
| - Skrobie: |
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana |
1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
1205 10 | - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: |
1205 10 10 0 | - - Do siewu |
1205 10 90 0 | - - Pozostałe |
1205 90 00 | - Pozostałe: |
1205 90 00 1 | - - Do siewu |
1205 90 00 9 | - - Pozostałe |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: |
| - Nasiona roślin pastewnych: |
1209 23 | - - Nasiona kostrzewy: |
1209 23 11 0 | - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.) |
1209 23 15 0 | - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.} |
1209 23 80 0 | - - - Pozostałej |
1209 24 00 0 | - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) |
1209 25 | - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): |
1209 25 10 0 | - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (włącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium mulfiflorum Lam.) |
1209 25 90 0 | - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) |
12092 60 00 | - - Nasiona tymotki |
1209 29 | - - Pozostałe: |
1209 29 10 0 | - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny z rodzaju Poa (Poa palustris L., Poa trivialis L.), nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agroslis) |
| Kod PCN | Wyszczególnienie |
| 1209 29 80 0 | - - - Pozostałe |
| 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
| 1210 10 00 0 | - Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulek |
| 1210 20 | - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
| 1210 20 10 0 | - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina |
| 1210 20 90 0 | - - Pozostałe |
| 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
|
| - Soki i ekstrakty roślinne: |
| 1302 13 00 0 | - - Z chmielu |
| 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
| 1507 10 | - Olej surowy, nawet odgumowany: |
| 1507 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1507 10 90 0 | - - Pozostałe |
| 1507 90 | - Pozostałe: |
| 1507 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1507 90 90 | - - Pozostałe: |
| 1507 90 90 1 | - - - Konfekcjonowane |
| 1507 90 90 9 | - - - Pozostałe |
| 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
| - Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: |
| 1512 11 | - - Olej surowy: |
| 1512 11 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
|
| - - - Pozostałe: |
| 1512 11 91 0 | - - - - Olej słonecznikowy |
| 1512 11 99 0 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego |
| 1512 19 | - - Pozostałe: |
| 1512 19 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1512 19 90 | - - - Pozostałe: |
* | 1512 19 90 1 | - - - - Olej słonecznikowy, konfekcjonowany |
* | 1512 19 90 2 | - - - - Olej słonecznikowy, pozostały |
* | 1512 19 90 8 | - - - - Pozostałe, konfekcjonowane |
* | 1512 19 90 9 | - - - - Pozostałe |
|
| - Olej bawełniany i jego frakcje: |
| 1512 21 | - - Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol: |
| 1512 21 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1512 21 90 0 | - - - Pozostały |
| 1512 29 | - - Pozostałe: |
| 1512 29 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1512 29 90 0 | - - - Pozostałe |
| 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
| - Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje: |
| 1514 11 | - - Olej surowy: |
| 1514 11 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 11 90 0 | - - - Pozostały |
| 1514 19 | - - Pozostałe: |
| 1514 19 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 19 90 | - - - Pozostałe: |
| 1514 19 90 1 | - - - - Konfekcjonowane |
| 1514 19 90 9 | - - - - Pozostałe |
|
| - Pozostałe: |
| 1514 91 | - - Olej surowy: |
| 1514 91 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 91 90 0 | - - - Pozostały |
| 1514 99 | - - Pozostałe: |
| 1514 99 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 99 90 | - - - Pozostałe: |
| 1514 99 90 1 | - - - - Konfekcjonowane |
| 1514 99 90 9 | - - - - Pozostałe |
| 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516: |
| 1517 10 | - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: |
| 1517 10 10 0 | - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1517 10 90 0 | - - Pozostała |
1517 90 | - Pozostałe: |
1517 90 10 0 | - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
| - - Pozostałe: |
1517 90 91 0 | - - - Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane |
1517 90 93 0 | - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy |
1517 90 99 0 | - - - Pozostałe |
1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
1601 00 10 0 | - Z wątroby |
| - Pozostałe: |
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe |
1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane |
1602 20 | - Z wątroby (wątróbki) dowolnych zwierząt: |
| - - Z wątróbki gęsiej lub kaczej: |
1602 20 11 0 | - - - Zawierające 75% masy lub więcej otłuszczonej wątróbki |
1602 20 19 0 | - - - Pozostałe |
1602 20 90 0 | - - Pozostałe |
| - Z drobiu objętego pozycją 0105: |
1602 31 | - - Z indyków: |
| - - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
1602 31 11 0 | - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze |
1602 31 19 0 | - - - - Pozostałe |
1602 31 30 0 | - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1 |
1602 31 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
| - - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
1602 32 11 0 | - - - - Niegotowane |
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe |
1602 32 30 0 | - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1 |
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 39 | - - Pozostałe: |
| - - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
1602 39 21 0 | - - - - Niegotowane |
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe |
1602 39 40 0 | - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1 |
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe |
| - Ze świń: |
1602 41 | - - Szynki i ich części: |
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych |
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 42 | - - Łopatki i ich części: |
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych |
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 49 | - - Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
| - - - Ze świń domowych: |
| - - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek |
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe |
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 50 | - Z bydła: |
1602 50 10 0 | - - Niegotowane: mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami |
| - - Pozostałe: |
| - - - W opakowaniach hermetycznych: |
1602 50 31 0 | - - - - Wołowina peklowana (corned beef) |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe |
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe |
1602 90 | - Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
|
1 Przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana.
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt |
| - - Pozostałe: |
| - - - Pozostałe: |
1602 90 51 0 | - - - - Zawierające mięso lub podroby, ze świń domowych |
| - - - - Pozostałe: |
| - - - - - Zawierające mięso z bydła lub podroby: |
1602 90 61 0 | - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami |
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| - Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
1701 12 | - - Cukier buraczany: |
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały |
| - Pozostały: |
1701 99 | - - Pozostały: |
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały |
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
1702 30 | - Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy: |
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza |
| - - Pozostałe: |
| - - - Zawierające w stanie suchym 99% masy glukozy lub więcej: |
1702 30 51 0 | - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego |
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
1702 30 91 0 | - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego |
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe |
1702 40 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego: |
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza |
1702 40 90 0 | - - Pozostałe |
1702 60 | - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego: |
1702 60 10 0 | - - Izoglukoza |
1702 60 80 0 | - - Syrop inulinowy |
1702 60 95 0 | - - Pozostałe |
1702 90 | - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50% masy fruktozy: |
1702 90 30 0 | - - Izoglukoza |
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1901 20 00 0 | - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 |
1901 90 | - Pozostałe: |
| - - Ekstrakt słodowy: |
1901 90 11 0 | - - - O zawartości suchego ekstraktu 90% masy lub większej |
1901 90 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
1901 90 91 0 | - - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka. 5% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 |
1901 90 99 | - - - Pozostałe: |
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1904 10 | - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: |
1904 10 10 0 | - - Otrzymane z kukurydzy |
1904 10 30 0 | - - Otrzymane z ryżu |
1904 10 90 0 | - - Pozostałe |
1904 20 | - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: |
1904 20 10 0 | - - Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| - - Pozostałe: |
1904 20 91 0 | - - - Otrzymane z kukurydzy |
1904 20 95 0 | - - - Otrzymane z ryżu |
1904 20 99 0 | - - - Pozostałe |
1904 30 00 0 | - Pszenica spęczniona |
1904 90 | - Pozostałe: |
1904 90 10 0 | - - Ryż |
1904 90 80 0 | - - Pozostałe |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: |
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: |
2002 10 10 0 | - - Bez skórek |
2002 10 90 0 | - - Pozostałe |
200290 | - Pozostałe: |
| - - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy: |
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie większej niż 30% masy: |
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy: |
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
2009 | Soki owocowe (wtaczając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| - Sok jabłkowy: |
2009 71 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: |
2009 71 10 0 | - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru |
| - - - Pozostały: |
2009 71 91 0 | - - - - Zawierający dodatek cukru |
2009 71 99 0 | - - - - Niezawierający dodatku cukru |
2009 79 | - - Pozostały: |
| - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
2009 79 11 0 | - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto |
2009 79 19 0 | - - - - Pozostały |
| - - - O liczbie Brixa przekraczającej 20. ale nieprzekraczającej 67: |
2009 79 30 0 | - - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru |
| - - - - Pozostały: |
2009 79 91 0 | - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy |
2009 79 93 0 | - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy |
2009 79 99 0 | - - - - - Niezawierający dodatku cukru |
2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106 90 | - Pozostałe: |
| - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe |
| - - - Pozostałe: |
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
2106 90 92 0 | - - - Niezawierajace tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% masy tłuszczu mleka, 5% masy sacharozy lub izoglukozy, 5% masy glukozy lub skrobi |
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: |
2302 10 | - Kukurydziane: |
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy |
2302 10 90 0 | - - Pozostałe |
2302 20 | - Ryżowe: |
2302 20 10 0 | - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy |
2302 20 90 0 | - - Pozostałe |
2302 30 | - Pszenne: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2302 30 10 0 | - - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 30 90 0 | - - Pozostałe |
2302 40 | - Z pozostałych zbóż: |
2302 40 10 0 | - - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 40 90 0 | - - Pozostałe |
2302 50 00 0 | - Z roślin strączkowych |
2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: |
2309 10 | - Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej: |
| - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
| - - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
| - - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy skrobi lub mniej: |
2309 10 11 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy |
2309 10 13 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 10 15 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
2309 10 19 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
| - - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 10 31 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy |
2309 10 33 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 10 39 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
| - - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 10 51 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy |
2309 10 53 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 10 59 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produków mlecznych |
2309 10 70 0 | - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne |
2309 10 90 0 | - - Pozostała |
2309 90 | - Pozostałe: |
2309 90 10 0 | - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich |
2309 90 20 0 | - - Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu |
| - - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami: |
| - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
| - - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
| - - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy skrobi lub mniej: |
2309 90 31 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: |
2309 90 31 1 | - - - - - - - Przedmieszki |
2309 90 31 9 | - - - - - - - Pozostałe |
2309 90 33 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 35 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy. ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
2309 90 39 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
| - - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 90 41 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: |
2309 90 41 1 | - - - - - - - Przedmieszki |
2309 90 41 9 | - - - - - - - Pozostałe |
2309 90 43 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 49 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
| - - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 90 51 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: |
2309 90 51 1 | - - - - - - - Przedmieszki |
2309 90 51 9 | - - - - - - - Pozostałe |
2309 90 53 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 59 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 70 0 | - - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny. ale zawierające produkty mleczne |
| - - - Pozostałe: |
2309 90 91 0 | - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy |
| - - - - Pozostałe: |
2309 90 95 | - - - - - Zawierające 49% masy chlorku choliny lub więcej, na bazie organicznej lub nieorganicznej: |
2309 90 95 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów |
2309 90 95 9 | - - - - - - Pozostałe |
2309 90 99 | - - - - - Pozostałe: |
2309 90 99 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów |
2309 90 99 3 | - - - - - - Przedmieszki |
2309 90 99 9 | - - - - - - Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: |
2401 10 | - Tytoń nieodżyłowany: |
| - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 10 20 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego hybrydami) |
2401 10 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| - - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 41 0 | - - - - Typu Kentucky |
2401 10 49 0 | - - - - Pozostały |
| - - Pozostały: |
2401 10 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 10 60 0 | - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu |
2401 10 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 10 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 10 90 0 | - - - Pozostały tytoń |
2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: |
| - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 20 20 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego hybrydami) |
2401 20 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| - - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 41 0 | - - - - Typu Kentucky |
2401 20 49 0 | - - - - Pozostały |
| - - Pozostały: |
2401 20 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 20 60 0 | - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu |
2401 20 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 20 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 20 90 0 | - - - Pozostały tytoń |
2401 30 00 0 | - Odpady tytoniu |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: |
| - Albumina jaja: |
3502 11 | - - Suszona: |
3502 11 90 0 | - - - Pozostała |
3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: |
3505 10 | - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane: |
3505 10 10 0 | - - Dekstryny |
| - - Pozostałe skrobie modyfikowane: |
3505 10 50 0 | - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane |
3505 10 90 0 | - - - Pozostałe |
3505 20 | - Kleje: |
3505 20 10 0 | - - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
3505 20 30 0 | - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
3505 20 50 0 | - - Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
3505 20 90 0 | - - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez pkt 4 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 lutego 2004 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U. Nr 24, poz. 218). Zmiana weszła w życie 20 lutego 2004 r.