ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 października 2003 r.
w sprawie procedur kontroli oraz listy portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju
Na podstawie art. 14 ust. 15 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.Kontrola rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, zwana dalej „kontrolą”, dokonywana jest przez urzędowego lekarza weterynarii podczas rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych w portach morskich, o których mowa w § 5.
§ 2.1. Kapitan statku będącego pod banderą innego kraju, na którym znajdują się świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, po wpłynięciu do portu, z urządzeń którego zamierzą skorzystać, sporządza i przedkłada urzędowemu lekarzowi weterynarii pisemną deklarację, spełniającą rolę świadectwa pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.
2. Wzór deklaracji, o której mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 3.1. Kontrola obejmuje zgodność następujących danych zawartych w deklaracji ze stanem faktycznym:
1) miejsce pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, a w przypadku gdy świeże ryby lub świeże produkty rybne zostały przeładowane na morzu - wskazanie statku lub statków, z których je przeładowano;
2) ilość świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych z podziałem na gatunki;
3) planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych na rynek.
2. Kontrola obejmuje ponadto:
1) badanie organoleptyczne świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych;
2) sprawdzanie warunków:
a) weterynaryjnych na statku,
b) przechowywania, rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, w szczególności ich temperatury.
§ 4.Urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu kontroli wystawia świadectwo zdrowia dla świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych.
§ 5.Określa się listę portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju, stanowiącą załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 6.Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.
Załącznik do rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 października 2003 r. (poz.1830)
Załącznik nr 1
WZÓR
Załącznik nr 2
LISTA PORTÓW MORSKICH, W KTÓRYCH MOGĄ BYĆ ROZŁADOWYWANE ŚWIEŻE RYBY LUB ŚWIEŻE PRODUKTY RYBNE POCHODZĄCE BEZPOŚREDNIO Z POŁOWÓW, ZE STATKÓW POD BANDERĄ INNEGO KRAJU
1. Port Morski Darłowo
2. Port Morski Gdańsk
3. Port Morski Gdynia
4. Port Morski Hel
5. Port Morski Elbląg
6. Port Morski Frombork
7. Port Morski Kołobrzeg
8. Port Morski Szczecin
9. Port Morski Świnoujście
10. Port Morski Ustka
11. Port Morski Władysławowo
12. Port Morski Trzebież
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00