Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-11-07 do 2005-02-09
Wersja archiwalna od 2003-11-07 do 2005-02-09
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 października 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie kategorii materiałów paszowych
Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 listopada 2002 r. w sprawie kategorii materiałów paszowych (Dz. U. Nr 204, poz. 1726) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 listopada 2003 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 października 2003 r. (poz. 1796)
KATEGORIE MATERIAŁÓW PASZOWYCH CHARAKTERYZUJĄCYCH SIĘ JEDNAKOWYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA
Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt domowych
1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:
1) mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego - wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane działaniu odpowiednich procesów oraz wszystkie produkty i ich pochodne otrzymane w wyniku procesów przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych;
2) mleko i produkty mleczne - wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty otrzymywane w procesie ich przetwarzania;
3) jaja i produkty z jaj - wszystkie produkty z jaj, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty uboczne powstałe po ich przetworzeniu;
4) mięczaki i skorupiaki - wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małż, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów i produkty powstałe po ich przetworzeniu;
5) owady - wszystkie gatunki owadów w każdym stadium rozwojowym;
6) ryby i produkty rybne - ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty powstałe po ich przetworzeniu.
2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:
1) zboża - wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe otrzymywane z bielma;
2) warzywa - wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane poprzez zastosowanie odpowiednich procesów;
3) produkty pochodzenia roślinnego - produkty pochodne otrzymywane w procesie przetwarzania produktów roślinnych, a w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych;
4) roślinne ekstrakty białkowe - wszystkie produkty pochodzenia roślinnego o skoncentrowanej zawartości białka, uzyskane przez zastosowanie odpowiednich procesów technologicznych; produkty te zawierają co najmniej 50 % białka ogólnego w suchej masie, którego struktura mogła ulec zmianie;
5) drożdże - wszystkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone;
6) cukry - wszystkie rodzaje cukrów;
7) owoce - wszystkie rodzaje owoców, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;
8) orzechy - zawartość orzechów pozbawionych łupin;
9) nasiona - wszystkie rodzaje nasion w całości lub grubo zmielone;
10) glony - glony świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów.
3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego - wszystkie substancje nieorganiczne odpowiednie do stosowania w żywieniu zwierząt.
4. Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:
1) oleje i tłuszcze - wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne;
2) produkty piekarnicze - wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasto, herbatniki i makarony.