ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 8 października 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej
Na podstawie art. 3a ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 29 grudnia 1993 r. o utworzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. z 1994 r. Nr 1, poz. 2, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 14 maja 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 102, poz. 928 i Nr 222, poz. 1866 oraz z 2003 r. Nr 129, poz. 1177) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 1 w ust. 4a pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) ogólne danego przedsięwzięcia, w tym koszty: honorariów architektów, inżynierów i konsultantów, opłaty związane z dokonywaniem czynności prawnych, koszty studiów wykonalności, przygotowania lub realizacji przedsięwzięć, nabycia patentów oraz licencji dotyczących bezpośrednio danego przedsięwzięcia, które przekraczają 12% pozostałych kosztów kwalifikowanych, przez które rozumie się całkowite koszty kwalifikowane pomniejszone o koszty ogólne,”;
2) w § 2:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Równowartość, o której mowa w ust. 1, określa się w oparciu o średni kurs złotego do euro ogłoszony przez Narodowy Bank Polski na dzień 17 lipca 2002 r.”,
b) dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„3. Do zamówień przeprowadzanych w ramach realizacji programu SAPARD stosuje się kurs, o którym mowa w ust. 2.”;
3) w § 3 w ust. 1 dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
„5) usługowego przechowywania towarów zamrożonych lub schłodzonych, pochodzących z przetwórstwa, o którym mowa w pkt 1-4.”;
4) w § 5 ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Wysokość pomocy dla przetwórstwa udzielanej jednemu przedsiębiorcy w okresie realizacji programu SAPARD, z zastrzeżeniem ust. 4-6, nie może przekroczyć 10 000 000 zł - bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć.”;
5) w § 6 w ust. 3 dodaje się pkt 9 w brzmieniu:
„9) oferty co najmniej od trzech dostawców, w przypadku usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 00 euro w złotych określoną zgodnie z § 2 ust. 2.”;
6) w § 8 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Pomoc dla gospodarstw rolnych może być udzielona rolnikowi, który, w dniu złożenia prawidłowo wypełnionego wniosku o pomoc dla gospodarstw rolnych wraz z wymaganymi dokumentami, nie przekroczył 55 roku życia oraz spełnia jeden z następujących warunków:
1) posiada średnie lub wyższe wykształcenie rolnicze,
2) posiada wykształcenie zasadnicze rolnicze i prowadził samodzielnie gospodarstwo rolne przez okres co najmniej 3 lat,
3) posiada wykształcenie co najmniej średnie i prowadził samodzielnie gospodarstwo rolne przez okres co najmniej 5 lat,
4) posiada wykształcenie co najmniej podstawowe i prowadził samodzielnie gospodarstwo rolne przez okres co najmniej 10 lat.”;
7) w § 9 ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Niezależnie od pomocy, o której mowa w ust. 3, rolnikowi może być udzielona raz w roku pomoc na realizację przedsięwzięcia, o którym mowa w ust. 1 pkt 6.”;
8) w § 13 w ust. 3 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne.”;
9) w § 14 ust. 6 otrzymuje brzmienie:
„6. Do warunków wypłacenia pomocy dla gospodarstw rolnych przepis § 7 ust. 6 stosuje się odpowiednio, z tym że w przypadku usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 000 euro w złotych, określoną zgodnie z § 2 ust. 2, do wniosku o płatność dołącza się także oferty co najmniej od trzech dostawców.”;
10) w § 15:
a) w pkt 1 lit. b i c otrzymują brzmienie:
„b) sieci wodociągowej lub sieci wodociągowej z przyłączami i innych obiektów z tym związanych, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, funkcjonującego źródła zaopatrzenia w wodę tego wodociągu, lub
c) ujęcia wody z rurociągami doprowadzającymi wodę z ujęcia do stacji uzdatniania wody i stacji uzdatniania wody, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, sieci wodociągowej,”,
b) pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) odprowadzania i oczyszczania ścieków komunalnych - obejmujące budowę lub rozbudowę:
a) oczyszczalni ścieków z siecią kanalizacyjną lub siecią kanalizacyjną z przyłączami kanalizacyjnymi oraz innych obiektów z tym związanych lub
b) sieci kanalizacyjnej lub sieci kanalizacyjnej z przyłączami kanalizacyjnymi oraz innych obiektów z tym związanych, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, funkcjonującej oczyszczalni ścieków, lub
c) oczyszczalni ścieków, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, sieci kanalizacyjnej,
d) zagrodowych oczyszczalni ścieków,”;
11) w § 19 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. W przypadku realizacji inwestycji przez gminy, o których mowa w art. 45 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego w latach 1999-2003 (Dz. U. Nr 150, poz. 983 i Nr 162, poz. 1119, z 2000 r. Nr 95, poz. 1041, z 2001 r. Nr 39, poz. 459, Nr 55, poz. 574 i Nr 145, poz. 1623, z 2002 r. Nr 216, poz. 1826 oraz z 2003 r. Nr 177, poz. 1725), wysokość pomocy na infrastrukturę wynosi do 75% kosztów kwalifikowanych inwestycji.”;
12) w § 26e:
a) ust. 5 otrzymuje brzmienie:
„5. Do warunków wypłacenia środków finansowych przeznaczonych na pomoc na różnicowanie działalności przepis § 7 ust. 6 stosuje się odpowiednio, z tym że w przypadku:
1) podmiotów, o których mowa w § 26a ust. 1 pkt 1, pomoc może być wypłacona, jeżeli dane przedsięwzięcie zostało zrealizowane w ramach działalności prowadzonej zgodnie z przepisami prawa działalności gospodarczej,
2) usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 000 euro w złotych, określoną zgodnie z § 2 ust. 2, do wniosku o płatność dołącza się także oferty od co najmniej trzech dostawców, z zastrzeżeniem ust. 6.”,
b) dodaje się ust. 6 w brzmieniu:
„6. Przepisu ust. 5 pkt 2 nie stosuje się do przetargów prowadzonych w trybie przepisów o zamówieniach publicznych.”;
13) załącznik nr 1a do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia;
14) w załączniku nr 6 do rozporządzenia:
a) w ust. 3 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) budowy, rozbudowy i remontu budynków inwentarskich i przeznaczonych do składowania pasz wraz z wyposażeniem i infrastrukturą techniczną, w tym:
a) wyrobów budowlanych,
b) infrastruktury technicznej i technicznego wyposażenia budynków,
c) systemu doprowadzania wody i systemu elektrycznego w budynkach,”,
b) w ust. 4 w pkt 1 uchyla się lit. d.
§ 2.Do spraw wszczętych i niezakończonych do dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
|
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1994 r. Nr 80, poz. 369 i Nr 98, poz. 473, z 1997 r. Nr 41, poz. 255, Nr 79, poz. 484 i Nr 141, poz. 943, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2000 r. Nr 48, poz. 547 i 550 i Nr 88, poz. 983, z 2001 r. Nr 3, poz. 19, Nr 29, poz. 320, Nr 38, poz. 452, Nr 125, poz. 1363 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 i Nr 143, poz. 1197 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 64, poz. 592, Nr 166, poz. 1611 i Nr 171, poz. 1661.
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 8 października 2003 r. (poz. 1739)
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ DZIAŁALNOŚCI, W ZAKRESIE KTÓRYCH REALIZOWANE SĄ PRZEDSIĘWZIĘCIA OBJĘTE POMOCĄ DLA PRZETWÓRSTWA WEDŁUG KLASYFIKACJI PKD l PKWiU
I. Przedsiębiorcy wymienieni w § 3 ust. 1 pkt 1-3 rozporządzenia
Symbol | Nazwa grupowania |
15.51 | Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
15.51.11 | Mleko płynne przetworzone |
15.51.12 | Śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 6%, niezagęszczona, niesłodzona |
15.51.20 | Mleko i śmietana w postaci stałej |
15.51.30 | Masło |
15.51.40 | Sery i twarogi |
15.51.51 | Mleko i śmietana zagęszczone słodzone lub nie, inne niż w stanie stałym |
15.51.52 | Jogurt i inne rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
15.51.53 | Kazeina |
15.51.54 | Laktoza i syrop laktozowy |
15.51.55 | Serwatka |
15.1 | Produkcja, przetwórstwo i konserwowanie mięsa i produktów mięsnych |
15.11.11 | Świeże lub chłodzone mięso wołowe |
15.11.12 | Mięso wołowe mrożone |
15.11.13 | Mięso wieprzowe, świeże lub chłodzone |
15.11.14 | Mięso wieprzowe mrożone |
15.11.15 | Mięso baranie, świeże lub chłodzone |
15.11.16 | Mięso baranie mrożone |
15.11.17 | Mięso kozie, świeże, chłodzone lub mrożone |
15.11.18 | Mięso końskie, z osłów i mułów |
15.11.19 | Podroby jadalne |
15.11.30 | Tłuszcz wołowy, barani, kozi, wieprzowy i z drobiu |
15.11.40 | Odpady zwierzęce niejadalne |
15.12.11 | Mięso i podroby jadalne drobiowe, świeże lub schłodzone |
15.12.12 | Mięso i podroby jadalne drobiowe, mrożone |
15.12.13 | Mięso i podroby jadalne (łącznie z mięsem z królików) pozostałe |
15.13.11 | Mięso i jadalne podroby, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów |
15.13.12 | Przetwory i konserwy z mięsa, podrobów i krwi pozostałe; ekstrakty i soki z mięsa, ryb i wodnych bezkręgowców |
15.13.13 | Mączki, grysiki i granulki z mięsa niejadalne; skwarki |
15.2 | Przetwarzanie i konserwowanie ryb i produktów rybnych |
15.20.11 | Filety rybne i inne mięso rybie rozdrobnione lub nie oraz wątróbki rybie i ikra, świeże lub schłodzone |
15.20.12 | Ryby, filety rybne i inne mięso rybie oraz wątróbki rybie i ikra, mrożone |
15.20.13 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone; mączka rybna jadalna |
15.20.14 | Ryby przyrządzone lub zakonserwowane w inny sposób; kawior |
15.20.17 | Mączki, grysiki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków i innych wodnych bezkręgowców, nienadające się do spożycia |
15.20.18 | Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych wodnych bezkręgowców pozostałe, gdzie indziej niewymienione |
63.1 | Przeładunek, magazynowanie i przechowywanie towarów |
63.12.11 | Usługi magazynowania i przechowywania towarów zamrożonych lub schłodzonych |
II. Przedsiębiorcy wymienieni w § 3 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia
Symbol | Nazwa grupowania |
15.3 | Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
15.31.11 | Ziemniaki mrożone |
15.31.12 | Ziemniaki zakonserwowane |
15.32.10 | Soki owocowe i warzywne |
15.33.11 | Warzywa mrożone (oprócz ziemniaków) |
15.33.12 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniej konsumpcji |
15.33.13 | Warzywa suszone |
15.33.14 | Warzywa zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
15.33.15 | Warzywa zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego |
15.33.21 | Owoce i orzechy mrożone, gotowane lub niegotowane |
15.33.22 | Dżemy, galaretki owocowe i przeciery, pasty z owoców lub orzechów |
15.33.23 | Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób, gdzie indziej niesklasyfikowane |
15.33.24 | Owoce i orzechy zakonserwowane prowizorycznie, nienadające się do bezpośredniej konsumpcji |
15.33.25 | Owoce pozostałe zakonserwowane |
15.33.30 | Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne |
63.1 | Przeładunek, magazynowanie i przechowywanie towarów |
63.12.11 | Usługi magazynowania i przechowywania towarów zamrożonych lub schłodzonych |
III. Grupy producentów rolnych lub ich związki, wymienione w § 3 ust. 2 pkt 1-3 rozporządzenia
Symbol | Nazwa grupowania |
01.2 | Zwierzęta żywe i produkty pochodzenia zwierzęcego |
01.21.1 | Bydło żywe |
01.21.2 | Mleko krowie surowe |
01.22.1 | Owce, kozy, konie, osły, muły, osłomuły, żywe oraz produkty pochodzące od tych zwierząt |
01.22.2 | Mleko owcze i kozie surowe |
01.23.1 | Trzoda chlewna żywa |
01.24.1 | Drób żywy |
05.00 | Ryby i inne produkty rybołówstwa i rybactwa, usługi związane z rybołówstwem i rybactwem |
05.00.12 | Ryby świeże lub schłodzone |
IV. Grupy producentów rolnych lub ich związki, wymienione w § 3 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia
Symbol | Nazwa grupowania |
01.1 | Produkty roślinne rolnictwa; produkty warzywnictwa i ogrodnictwa |
01.11.21 | Ziemniaki |
01.11.22 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane |
01.12.11 | Warzywa cebulowe i korzeniowe |
01.12.12 | Warzywa dyniowate i pomidory, warzywa strączkowe świeże |
01.12.13 | Warzywa pozostałe oraz grzyby |
01.13.1 | Winogrona |
01.13.23 | Owoce pozostałe, ziarna chleba świętojańskiego |
01.13.24 | Orzechy pozostałe |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00