Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2012-01-01 do 2016-03-24
Wersja archiwalna od 2012-01-01 do 2016-03-24
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 2 września 2003 r.
w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2011 r., Nr 236, poz. 1402) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 109 § 2 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny wykonawczy (Dz. U. Nr 90, poz. 557, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Wartość dziennej normy wyżywienia] 1. Wartość dziennej normy wyżywienia, zwana dalej „wartością dzienną”, powinna zawierać nie mniej niż 2 800 kcal w artykułach żywnościowych dla osadzonych w wieku do ukończenia 18. roku życia, a dla pozostałych nie mniej niż 2 600 kcal.
2. Procentowa zawartość składników odżywczych, obejmująca wartość dzienną, powinna wynosić w posiłkach odpowiednio:
1) białko – 10–15%;
2) tłuszcze – poniżej 30 %;
3) węglowodany – 50–65 %.
3. Wartość dzienna, poza ziemniakami, powinna obejmować co najmniej 300 g warzyw.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy diety określonej w § 2 ust. 2 pkt 2 lit. b.
§ 2.[Wartość dzienna obejmująca normy wyżywienia i rodzaje diet] 1. Osadzony otrzymuje wyżywienie odpowiadające danej wartości dziennej według przysługującej mu normy wyżywienia lub rodzaju diety.
2. Wartość dzienna obejmuje:
1) normy wyżywienia:
a) podstawową – „P”,
b) dla osadzonych w wieku do ukończenia 18. roku życia – „M”;
2) rodzaje diet:
a) lekkostrawną – „L”,
b) cukrzycową – „Lc”.
3. Osadzony zatrudniony w warunkach szczególnie uciążliwych, w dniach wykonywania pracy, otrzymuje dodatkową normę wyżywienia – „Pf”. Wartość dzienna dodatkowej normy wyżywienia powinna zawierać nie mniej niż 1 000 kcal.
4. Niepobrane przez osadzonego wyżywienie, w danym dniu w godzinach wydawania posiłków, nie podlega wydaniu w późniejszym terminie i nie wypłaca się za nie równowartości pieniężnej.
§ 3.[Dieta cukrzycowa] 1. O przyznaniu osadzonemu jednej z diet, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 2, decyduje lekarz, który określa również okres czasu, na jaki zleca określoną dietę.
2. Chory na cukrzycę insulinozależną, oprócz wyżywienia przewidzianego jak dla diety cukrzycowej, otrzymuje przy śniadaniu cukier w postaci stałej, w ilości 6 g/dobę.
3. Wykaz produktów zabronionych przy sporządzaniu posiłków dla diet lekkostrawnej i cukrzycowej oraz inne wymagania ich dotyczące stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
4. Osadzonemu, którego stan zdrowia wymaga zastosowania wyżywienia innego niż określone w § 2 ust. 2, lekarz może zlecić wyżywienie indywidualne, określając w szczególności:
1) liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby – jeśli to konieczne;
2) kaloryczność dobową;
3) procentową zawartość składników odżywczych;
4) zabronione sposoby przyrządzania produktów;
5) listę produktów zabronionych;
6) czas, na jaki zleca określone wyżywienie.
§ 4.[Dodatkowe napoje] Osadzonemu przebywającemu w pomieszczeniu, w którym temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 °C, zapewnia się dodatkowe napoje.
§ 5.[Wysokość stawek dziennych norm wyżywienia oraz diet] 1. Wysokość stawek dziennych norm wyżywienia oraz diet określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. Do kalkulacji wysokości stawek dziennych, o których mowa w ust. 1, przyjmuje się ceny zakupu produktów spożywczych.
3. Dopuszcza się oszczędności lub przekroczenia wysokości stawek dziennych w wysokości do 10 %.
4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, związanych z sezonowością występowania artykułów spożywczych na rynku i zróżnicowaniem cen w zależności od pory roku, dopuszcza się oszczędności wysokości stawek dziennych do 20 %, pod warunkiem niepogorszenia jakości wyżywienia, tj. zmniejszenia objętości dań oraz wymaganej wartości kalorycznej posiłków. Decyzję w tym zakresie podejmuje dyrektor zakładu karnego lub aresztu śledczego, zwany dalej „dyrektorem jednostki”, na wniosek funkcjonariusza nadzorującego służbę żywnościową.
5. Wysokość stawki dziennej dla osadzonego, któremu lekarz zlecił wyżywienie indywidualne, odpowiada kosztowi zakupu produktów spożywczych użytych do sporządzenia całodziennych posiłków. Stawka ta nie może być wyższa od obowiązującej stawki dziennej diety lekkostrawnej, powiększonej nie więcej niż o 20 %. Decyzję o podwyższeniu stawki dziennej diety lekkostrawnej, na wniosek lekarza, podejmuje dyrektor jednostki.
6. W dniach świąt państwowych i kościelnych, ustawowo wolnych od pracy, dyrektor jednostki może wyrazić zgodę na przekroczenie do 30 % wysokości stawek dziennych norm wyżywienia.
7. Wysokość stawki dziennej dla osadzonego, który za zgodą dyrektora jednostki korzysta z wyżywienia uwzględniającego jego wymogi religijne i kulturowe, odpowiada należnej mu normie wyżywienia lub diecie.
§ 6.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
|
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1997 r. Nr 160, poz. 1083, z 1999 r. Nr 83, poz. 931, z 2000 r. Nr 60, poz. 701 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 98, poz. 1071 i Nr 111, poz. 1194, z 2002 r. Nr 74, poz. 676 i Nr 200, poz. 1679 oraz z 2003 r. N r 111, poz. 1061 i N r 142, poz. 1380.
2) Z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia traci moc rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 5 października 1999 r. w sprawie wyżywienia osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych (Dz. U. Nr 87, poz. 976).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości
z dnia 2 września 2003 r. (poz. 1633)
Załącznik nr 1
WYKAZ PRODUKTÓW ZABRONIONYCH PRZY SPORZĄDZANIU POSIŁKÓW DLA DIET LEKKOSTRAWNEJ I CUKRZYCOWEJ ORAZ INNE WYMAGANIA ICH DOTYCZĄCE
Tabela nr 1
Produkty zabronione w diecie lekkostrawnej
Lp. | Rodzaj produktu | Zabronione |
1 | Pieczywo | świeże, razowe, żytnie |
2 | Kasze | gruboziarniste |
3 | Sery | dojrzewające, topione |
4 | Jajka | gotowane na twardo |
5 | Mięsa i wędliny | tłuste, podroby, konserwy |
6 | Ryby | tłuste, marynowane, solone, wędzone, konserwy |
7 | Tłuszcze | smalec, słonina, łój, skwarki, śmietana, tłuste mleko, napoje mleczne |
8 | Warzywa i owoce | kiszonki, marynaty, rośliny strączkowe, gruszki, śliwki, agrest, czereśnie, orzechy |
9 | Przyprawy | ocet, musztarda, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup |
10 | Zupy | kapuśniak z kiszonej kapusty, grochowa, fasolowa |
1. Posiłki nie mogą być smażone ani zasmażane.
2. Ilość soli kuchennej ograniczona do 6 g/dobę.
Tabela nr 2
Produkty zabronione w diecie cukrzycowej
Lp. | Rodzaj produktu | Zabronione |
1 | Zawierające cukier | cukier, słodycze, dżemy1), miód1) naturalny i sztuczny, słodkie ciasta, soki owocowe i inne napoje owocowe |
2 | Mięsa i wędliny | tłuste |
3 | Tłuszcze | wszystkie zwierzęce |
4 | Inne | tłuste mleko, napoje mleczne, parzona kawa |
1) Dozwolone w niewielkich ilościach.
1. Posiłki nie mogą być smażone ani zasmażane.
2. Ilość soli kuchennej ograniczona do 6 g/dobę.
3. Spożycie warzyw (oprócz ziemniaków) w ilości 350–500 g/dobę.
4. Owoce podawane codziennie do śniadania i kolacji w ilości 200–300 g/dobę.
Załącznik nr 2
WYSOKOŚĆ STAWEK DZIENNYCH [1]
Lp. | Rodzaj norm wyżywienia oraz diet | Symbol | Wysokość stawek dziennych [w zł] |
1 | Podstawowa | „P” | 4,80 |
2 | Dla osadzonych w wieku do ukończenia 18. roku życia | „M” | 5,20 |
3 | Dieta lekkostrawna | „L” | 5,70 |
4 | Dieta cukrzycowa | „Lc” | 6,80 |
5 | Dodatkowa | „Pf” | 3,20 |
[1] Załącznik nr 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 20 października 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych (Dz.U. Nr 236, poz. 1402). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2012 r.