Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2003-10-07
Wersja aktualna od 2003-10-07
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 sierpnia 2003 r.
w sprawie wykazu zoonoz, procedur ich monitorowania oraz sposobów postępowania w przypadku wystąpienia chorób lub wykrycia biologicznych czynników chorobotwórczych
Na podstawie art. 25a ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)') zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres przedmiotowy] Rozporządzenie określa:
1) wykaz zoonoz;
2) procedury monitorowania zoonoz oraz sposoby postępowania w przypadku wystąpienia chorób lub wykrycia biologicznych czynników chorobotwórczych.
§ 2.[Wykaz zoonoz] Ustala się wykaz zoonoz:
1) chorób podlegających obowiązkowi zwalczania,
2) chorób podlegających obowiązkowi rejestracji,
3) biologicznych czynników chorobotwórczych podlegających obowiązkowi rejestracji
– który jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 3.[Powiadomienie o wykryciu w badanym materiale biologicznego czynnika chorobotwórczego] 1. Zakłady higieny weterynaryjnej lub inne uprawnione laboratoria, w tym Państwowy Instytut Weterynaryjny, niezwłocznie powiadamiają o wykryciu w badanym materiale biologicznego czynnika chorobotwórczego powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce pobrania materiału.
2. Powiadomienie, o którym mowa w ust. 1, powinno zawierać w szczególności:
1) nazwę biologicznego czynnika chorobotwórczego;
2) gatunek zwierzęcia albo rodzaj środka spożywczego pochodzenia zwierzęcego, z którego pobrano materiał;
3) zastosowane metody badań laboratoryjnych i uzyskane wyniki;
4) określenie miejsca lub adres pobrania materiału.
3. W powiadomieniu, o którym mowa w ust. 1, powinny znaleźć się również informacje dotyczące liczby zwierząt wrażliwych przebywających w gospodarstwie, w którym pobrano materiał, albo dotyczące wagi lub partii produkcyjnej środka spożywczego, z którego pobrano materiał – jeżeli jest to możliwe.
§ 4.[Informacje przekazywane powiatowemu lekarzowi sanitarnemu oraz przesłanki podjęcia czynności określonych w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt] 1. O wystąpieniu choroby lub wykryciu biologicznego czynnika chorobotwórczego powiatowy lekarz weterynarii powiadamia państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
2. W przypadku wystąpienia choroby podlegającej obowiązkowi zwalczania, będącej zoonozą, lub wykrycia biologicznego czynnika chorobotwórczego wymienionego w pkt 1, 6 i 10 części III załącznika do rozporządzenia, powiatowy lekarz weterynarii podejmuje czynności określone w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
§ 5.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 sierpnia 2003 r. (poz. 1617)
WYKAZ ZOONOZ
Część l. CHOROBY PODLEGAJĄCE OBOWIĄZKOWI ZWALCZANIA
1) pryszczyca (Foot and mouth disease);
2) gorączka doliny Rift (Rift valley fever);
3) wścieklizna (Rabies);
4) wąglik (Anthrax);
5) gruźlica bydła (Bovine tuberculosis);
6) bruceloza (Brucellosis):
a) bydła, Brucella abortus (Bovine brucellosis),
b) kóz i owiec, Brucella melitensis (Ovine and caprine brucellosis),
c) świń, Brucella suis (Porcine brucellosis);
7) gąbczasta encefalopatia bydła (Bovine spongiform encephalopathy);
8) trzęsawka owiec (Scrapie).
Część II. CHOROBY PODLEGAJĄCE OBOWIĄZKOWI REJESTRACJI
1) listerioza (Listeriosis);
2) toksoplazmoza, Toxoplasma gondi (Toxoplasmosis);
3) tularemia, Francisella tularensis (Tularaemia);
4) nosacizna, Burkholderia mallei (Glanders);
5) gorączka Q, Coxiella burnetii (Q fever);
6) salmonelloza, S. Enteritidis, S. Typhimurium (Salmonellosis):
a) bydła i świń (Salmonellosis of cattle and pigs),
b) drobiu (Avian salmonellosis);
7) włośnica (Trichinellosis);
8) chlamydioza ptaków i bydła (Avian and cattle chla-mydiosis);
9) kampylobakterioza, Campylobacter species (Campylobacteriosis);
10) echinokokoza, Echinoccocus granulosus, alveokokoza, Echinoccocus multilocularis (Echinococcosis);
11) jersinioza, Yersinia enterocolica, Yersinia pseudotuberculosis (Yersiniosis).
Część III. BIOLOGICZNE CZYNNIKI CHOROBOTWÓRCZE PODLEGAJĄCE OBOWIĄZKOWI REJESTRACJI
1) Bacillus anthracis;
2) Campylobacter species;
3) Coxiella burnetii;
4) Leptospira species (L. interrogans);
5) Listeria monocytogenes;
6) Mycobacterium tuberculosis (i inne prątki chorobotwórcze dla ludzi);
7) Salmonella species (odzwierzęce typy serologiczne);
8) Toxoplasma gondii;
9) Trichinella spiralis;
10) wirus wścieklizny;
11) Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis.