Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-09-06 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2003-09-06 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 20 sierpnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wartości poziomów interwencyjnych oraz poziomu zawartości substancji promieniotwórczych w skażonych w wyniku zdarzenia radiacyjnego żywności, wodzie pitnej i paszach
Na podstawie art. 87 pkt 3 oraz art. 99 pkt 1 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. - Prawo atomowe (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 18, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 6 sierpnia 2002 r. w sprawie wartości poziomów interwencyjnych oraz poziomu zawartości substancji promieniotwórczych w skażonych w wyniku zdarzenia radiacyjnego żywności, wodzie pitnej i paszach (Dz. U. Nr 145, poz. 1218) wprowadza się następujące zmiany:
1) załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
2) załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;
3) załącznik nr 4 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 3 do niniejszego rozporządzenia;
4) załącznik nr 5 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 4 do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
|
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 100, poz. 1085 i Nr 154, poz. 1800, z 2002 r. Nr 74, poz. 676 i Nr 135, poz. 1145 oraz z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 124, poz. 1152.
Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 20 sierpnia 2003 r. (poz. 1463)
Załącznik nr 1
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W SKAŻONYCH W WYNIKU ZDARZENIA RADIACYJNEGO ŻYWNOŚCI I WODZIE PITNEJ IMPORTOWANYCH LUB WYPRODUKOWANYCH W KRAJU W CELU WPROWADZENIA DO OBROTU [Bq/kg]
Substancja promieniotwórcza | Środki spożywcze przeznaczone do karmienia niemowląt 1), 2) | Mleko i przetwory mleczne 2), 4) | Woda pitna i inne płyny spożywcze 2), 5) | Inne środki spożywcze 2), 6) |
Izotopy strontu, głównie Sr-90 | 75 | 125 | 125 | 750 |
Izotopy jodu, głównie I-131 | 150 | 500 | 500 | 2000 |
Izotopy alfa promieniotwórcze, | 1 | 20 | 20 | 80 |
głównie pluton Pu-239 i |
|
|
|
|
ameryk Am-241 |
|
|
|
|
Inne izotopy o okresie | 400 | 1000 | 1000 | 1250 |
połowicznego rozpadu |
|
|
|
|
większym niż 10 dni, głównie |
|
|
|
|
cez Cs-134 i Cs-1373) |
|
|
|
|
1) Środki spożywcze przeznaczone do karmienia niemowląt przez pierwszych sześć miesięcy życia, wprowadzone do sprzedaży w opakowaniach oznaczonych informacją „żywność przeznaczona dla niemowląt”.
2) W przypadku środków spożywczych skoncentrowanych lub suszonych podane wartości stosuje się do środka w postaci gotowej do spożycia.
3) Nie obejmuje węgla C-14, potasu K-40 i wodoru H-3.
4) Przez „mleko i przetwory mleczne” należy rozumieć środki spożywcze oznaczone kodem PCN 0401 i 0402, z wyjątkiem 0402 29 11 0.
5) Przez „wodę pitną i inne płyny spożywcze” należy rozumieć środki spożywcze oznaczone kodem PCN 2009 oraz wymienione w dziale 22 Taryfy celnej. Podane wartości zostały określone biorąc pod uwagę spożycie wodociągowej wody pitnej i te same wartości odnoszą się również do ujęć wody pitnej.
6) Z wyjątkiem następujących środków spożywczych, których spożycie nie przekracza 10 kg na osobę w ciągu roku, dla których poziom zawartości substancji promieniotwórczych jest dziesięciokrotnie wyższy:
Kod PCN | Środek spożywczy |
0703 20 00 0 | - czosnek (świeży lub chłodzony) |
0709 52 00 0 | - trufle (świeże lub chłodzone) |
0709 90 40 0 | - kapary świeże lub chłodzone |
0711 30 00 0 | - kapary tymczasowo zakonserwowane, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
0712 39 00 0 | - trufle (suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone) |
Kod PCN | Środek spożywczy |
0714 | - maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, w plastrach lub nie, w postaci grudek lub nie; rdzeń sagowca |
0814 00 00 0 | - skórki owoców cytrusowych i melonów (łącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących |
0903 00 00 0 | - herbata paragwajska |
0904 | - pieprz z rodzaju Piper, suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Primeta |
0905 00 00 0 | - wanilia |
0906 | - cynamon i kwiaty cynamonowca |
0907 00 00 0 | - goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
0908 | - gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
0909 | - nasiona anyżku, anyżku chińskiego (badian), kopru, kolendry, kminku; jagody jałowca |
0910 | - imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
1106 20 | - mąka, mączka lub proszek z sago, korzeni lub bulw oznaczonych kodem PCN 071 4 |
1108 14 00 0 | - skrobia z manioku (cassava) |
1210 | - szyszki chmielowe, świeże lub suszone, mielone lub nie, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
1211 | - rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w przemyśle perfumeryjnym, farmacji lub dla celów owadobójczych i podobnych, świeże lub suszone, krojone lub nie, kruszone lub proszkowane |
1301 | - szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice |
1302 | - soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych |
1504 | - tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, z ryb lub z ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
1604 30 | - kawior i namiastki kawioru |
1801 00 00 0 | - ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
1802 00 00 0 | - kakaowe łuski, łupiny, osłonki i pozostałe odpady z kakao |
1803 | - pasta kakaowa, nawet odtłuszczona |
2003 20 00 0 | - trufle przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
2006 00 | - owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
2102 | - drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek oznaczonych kodem PCN 3002); gotowe proszki do pieczenia |
Kod PCN | Środek spożywczy |
2936 | - prowitaminy i witaminy, naturalne lub syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne używane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku |
3301 | - olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), łącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy, koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, w nielotnych olejkach, woskach lub podobnych substancjach, otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych |
Załącznik nr 2
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W POSTACI IZOTOPÓW CEZU Cs-134 i Cs-137 W ŻYWNOŚCI SKAŻONEJ W WYNIKU AWARII ELEKTROWNI JĄDROWEJ W CZARNOBYLU W 1986 R. [Bq/kg]
Ustala się poziom zawartości substancji promieniotwórczych w postaci izotopów cezu Cs-134 i Cs-137 w wysokości 600 Bq/kg*) w następujących środkach spożywczych:
Kod PCN | Środek spożywczy |
0709 51 00 0 0709 59 | - grzyby, świeże lub chłodzone, inne niż grzyby uprawne |
0710 80 69 0 | - grzyby (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone, inne niż grzyby uprawne |
0711 59 00 9 | - grzyby zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia, inne niż grzyby uprawne |
0712 31 00 0 0712 39 00 0 | - grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby uprawne |
2001 90 50 0 | - grzyby przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego, inne niż grzyby uprawne |
2003 90 00 0 | - grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, inne niż grzyby uprawne |
|
*) Poziom dla środków spożywczych skoncentrowanych lub wysuszonych oblicza się na podstawie środków odtworzonych w postaci gotowej do spożycia.
Załącznik nr 3
1. WZÓR ŚWIADECTWA EKSPORTOWEGO NA ŻYWNOŚĆ SKAŻONĄ W WYNIKU AWARII ELEKTROWNI JĄDROWEJ W CZARNOBYLU W 1986 R. IMPORTOWANĄ W CELU WPROWADZENIA DO OBROTU
2. WYKAZ KRAJÓW EKSPORTUJĄCYCH ŻYWNOŚĆ SKAŻONĄ W WYNIKU AWARII ELEKTROWNI JĄDROWEJ W CZARNOBYLU W 1986 R. IMPORTOWANĄ W CELU WPROWADZENIA DO OBROTU
1. Republika Albanii
2. Republika Austrii
3. Królestwo Belgii
4. Republika Białorusi
5. Bośnia i Hercegowina
6. Republika Bułgarii
7. Republika Chorwacji
8. Królestwo Danii
9. Republika Estońska
10. Republika Finlandii
11. Republika Francuska
12. Republika Grecka
13. Królestwo Hiszpanii
14. Królestwo Niderlandów
15. Irlandia
16. Serbia i Czarnogóra
17. Księstwo Liechtensteinu
18. Republika Litewska
19. Republika Łotewska
20. Wielkie Księstwo Luksemburga
21. Była Jugosłowiańska Republika Macedonii
22. Republika Mołdowy
23. Republika Federalna Niemiec
24. Królestwo Norwegii
25. Republika Portugalska
26. Republika Czeska
27. Republika Słowacka
28. Federacja Rosyjska
29. Rumunia
30. Republika Słowenii
31. Konfederacja Szwajcarska
32. Królestwo Szwecji
33. Republika Turcji
34. Ukraina
35. Republika Węgierska
36. Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
37. Republika Włoska
Załącznik nr 4