Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-12-14 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2003-12-14 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 sierpnia 2003 r.
w sprawie jakości handlowej jaj kurzych
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2003 r., Nr 203, poz. 1973) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa wymagania w zakresie jakości handlowej jaj kurzych, zwanych dalej „jajami”, w skorupkach, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia lub do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym, które:
1) nie były gotowane;
2) nie mają uszkodzonej skorupy i błony podskorupowej;
3) nie były wstawiane do aparatu wylęgowego;
4) pochodzą od kur niosek utrzymywanych w pomieszczeniach inwentarskich:
a) na ściółce z dostępem lub bez dostępu do otwartego wybiegu,
b) w klatkach.
§ 2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) zakładzie pakowania - rozumie się przez to podmiot zajmujący się klasyfikacją jaj według klas jakości handlowej i kategorii wagowych, ich znakowaniem oraz pakowaniem;
2) partii jaj - rozumie się przez to jaja zniesione tego samego dnia, tej samej klasy jakości handlowej i kategorii wagowej, oznakowane lub oznakowane i zapakowane tego samego dnia w tym samym zakładzie pakowania.
§ 3.1. Ustala się następujące klasy jakości handlowej jaj:
1) klasa „A”;
2) klasa „B”;
3) klasa „C”.
2. Ustala się minimalne wymagania w zakresie jakości handlowej jaj klasy „A” i „B”, które są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 4.1. Do klasy „A” zalicza się jaja świeże, przy czym jaja, w których wysokość komory powietrznej nie przekracza 4 mm w okresie 9 dni od dnia ich zniesienia, to jaja „ekstra świeże”.
2. Do klasy „B” zalicza się jaja utrwalone oraz inne jaja spełniające minimalne wymagania określone w załączniku do rozporządzenia.
3. Do jaj klasy „C” zalicza się jaja niesortowane, przeznaczone do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym, niespełniające minimalnych wymagań określonych dla jaj klasy „A” lub „B”.
§ 5.1. Ustala się następujące kategorie:
1) [1] jaj klasy „A” (wagowe):
a) kategoria XL - jaja bardzo duże o masie od 73 g,
b) kategoria L - jaja duże o masie od 63 g, mniejszej niż 73 g,
c) kategoria M - jaja średnie o masie od 53 g, mniejszej niż 63 g,
d) kategoria S - jaja małe o masie poniżej 53 g;
2) jaj klasy „B”:
a) jaja niechłodnicze i nieutrwalone,
b) jaja chłodnicze, które zostały schłodzone w temperaturze poniżej 5°C,
c) jaja utrwalone, które zostały utrwalone w mieszaninie gazów różniącej się od składu powietrza atmosferycznego lub przy użyciu wody wapiennej lub za pomocą chłodzenia.
2. Jaja klasy „A” nie mogą być utrwalane lub chłodzone.
3. Jaj klasy „A” i „B”, które w temperaturze poniżej 5°C:
1) były transportowane do 24 godzin lub
2) przechowywane w okresie do 72 godzin, w placówkach handlu detalicznego nie uznaje się za jaja chłodnicze.
§ 6.1. Partia jaj klasy „A”, zawierająca więcej niż 180 sztuk jaj, w przypadku:
1) wysyłki z zakładu pakowania może zawierać do 5% jaj niespełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:
a) 2% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,
b) 1% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi;
2) innych etapów obrotu może zawierać do 7% jaj nie-spełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:
a) 4% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,
b) 1% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi.
2. Partia jaj klasy „A” określonej kategorii wagowej, wprowadzana do obrotu, zawierająca więcej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 12% jaj kategorii wagowej bezpośrednio wyższej lub niższej, jednak nie więcej niż 6% jaj kategorii wagowej bezpośrednio niższej.
3. Partia jaj klasy „B” wprowadzana do obrotu, zawierająca więcej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 7% jaj niespełniających minimalnych wymagań.
4. Partia jaj klasy „A”, zawierająca mniej niż 180 sztuk jaj, w przypadku:
1) wysyłki z zakładu pakowania może zawierać do 10% jaj niespełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:
a) 4% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,
b) 2% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi;
2) innych etapów obrotu może zawierać do 14% jaj niespełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:
a) 8% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,
b) 2% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi.
5. Partia jaj klasy „A” określonej kategorii wagowej, wprowadzana do obrotu, zawierająca mniej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 24% jaj kategorii wagowej bezpośrednio wyższej lub niższej, jednak nie więcej niż 12% jaj kategorii wagowej bezpośrednio niższej.
6. Partia jaj klasy „B” wprowadzana do obrotu, zawierająca mniej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 14% jaj niespełniających minimalnych wymagań.
§ 7.Jeżeli jaja klasy „A” lub „B” przestały spełniać ustalone dla tych klas wymagania jakości handlowej, to:
1) przeklasyfikowuje się je odpowiednio do klasy „B” lub „C”, stosownie do posiadanych cech, albo
2) bez przeklasyfikowania dostarcza się je bezpośrednio do zakładu przemysłowego lub zakładu przetwórstwa rolno-spożywczego.
§ 8.1. W przypadku sprzedaży detalicznej jaja poszczególnych klas i kategorii pakuje się oddzielnie.
2. Dopuszcza się detaliczną sprzedaż różnych kategorii wagowych jaj klasy „A” w opakowaniach jednostkowych, jeżeli opakowania te będą spełniać wymagania dotyczące sposobu ich oznakowania określonego na podstawie odrębnych przepisów.
§ 9.Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 10.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 5 sierpnia 2003 r. (poz. 1433)
MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ JAJ KLASY „A” I „B”
Wyszczególnienie | Wymagania | |
klasa „A” | klasa „B” | |
Skorupa | o normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta i nieczyszczona | o normalnym kształcie, nieuszkodzona, dopuszcza się przybrudzoną |
Komora powietrzna | nieruchoma, o wysokości nieprzekraczającej 6 mm | o wysokości nieprzekraczającej 9 mm |
Białko | przejrzyste, gęste, bez obcych ciał | przejrzyste, bez obcych ciał |
Żółtko | słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu słabo ruchliwe, powracające do położenia centralnego, bez obcych ciał | słabo widoczne, niewymagane w jajach utrwalonych wapnem, bez obcych ciał |
Tarczka zarodkowa | niewidoczna | niewidoczna |
Zapach | swoisty, bez obcego zapachu | swoisty, bez obcego zapachu |
[1] § 5 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 listopada 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie jakości handlowej jaj kurzych (Dz.U. Nr 203, poz. 1973). Zmiana weszła w życie 14 grudnia 2003 r.