Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 146 poz. 1423
Wersja archiwalna od 2003-09-06 do 2004-05-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 146 poz. 1423
Wersja archiwalna od 2003-09-06 do 2004-05-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 8 sierpnia 2003 r.

w sprawie metod analiz niektórych przetworów z wieprzowiny

Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa metody analiz przetworzonego lub konserwowanego mięsa wieprzowego, podrobów lub krwi z wieprzowiny w obrocie z zagranicą, oznaczonych w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885, z późn. zm.2)) kodami PCN: 1602 41 10 0,1602 42 10 0, 1602 49 19 0, zwanych dalej „przetworami”.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.W przetworach oznacza się zawartości:

1) azotu - metodą Kjeldahia;

2) wilgotności - zgodnie z Polską Normą PN-ISO 1442:2000 Mięso i przetwory mięsne -Oznaczanie zawartości wody (metoda odwoławcza);

3) tłuszczu całkowitego - metodą ekstrakcji z użyciem n-heksanu lub eteru naftowego, po hydrolizie kwasem solnym;

4) popiołu - zgodnie z Polską Normą PN-ISO 936:2000 Mięso i przetwory mięsne - Oznaczanie popiołu całkowitego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Do celów analizy należy:

1) przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki przetworu;

2) brać pod uwagę średni wynik z co najmniej dwóch oznaczeń.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Określa się sposób obliczania zawartości procentowej mięsa w przetworach, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156 i Nr 129, poz. 1178.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 sierpnia 2003 r. (poz. 1423)

SPOSÓB OBLICZANIA ZAWARTOŚCI PROCENTOWEJ MIĘSA W PRZETWORACH

Zawartość mięsa wolnego od tłuszczu (DM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:

infoRgrafika

Zawartość mięsa i tłuszczu razem (TM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:

TM = DM + F

gdzie poszczególne litery oznaczają:

NT - azot całkowity (% masy);

f - średnia zawartość azotu (% masy) w chudym mięsie zawartym w przetworze; wartość tego wskaźnika to:

1) 3,5 dla szynek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 41 10 0;

2) 3,35 dla łopatek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 42 10 0;

3) 3,35 dla pozostałych przetworów oznaczonych kodami PCN: 1602 49 19 0;

F - ilość tłuszczu dającego się wyekstrahować (% masy), oznaczana analitycznie;

Nx - azot niepochodzący z mięsa (% masy).

Ilość azotu niepochodzącego z mięsa (Nx) należy skorygować, uwzględniając ilość każdego ze składników niepochodzącego z mięsa zawierającego azot i zawartości azotu w tych składnikach określone poniżej.

Zawartość azotu w niektórych składnikach niepochodzących z mięsa i zawierających azot

Przetwory mięsne

Zawartość azotu (% masy)

Kazeina

15,8

Kazeinian sodu

14,8

Izolat soi

14,5

Soja upostaciowana

8,0

Mąka sojowa

8,0

Glutaminian sodu (MSG)

8,3

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00