Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-05-16 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2003-05-16 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 kwietnia 2003 r.
w sprawie wykazu produktów rybołówstwa oraz standardów rynkowych dla tych produktów
Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o organizacji rynku rybnego oraz o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim (Dz. U. Nr 181, poz. 1514) zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustala się wykaz produktów rybołówstwa, których wprowadzanie na rynek, w postaci świeżej lub schłodzonej, jest dozwolone przy zachowaniu standardów rynkowych, określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 2.Ustala się standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa, o których mowa w § 1, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 3.1. Produkty rybołówstwa, o których mowa w § 1, pakuje się z uwzględnieniem określonych dla nich standardów rynkowych tak, aby jedno opakowanie zawierało produkty rybołówstwa tego samego gatunku oraz tej samej kategorii świeżości i wielkości.
2. Na opakowaniu, o którym mowa w ust. 1, w sposób trwały i czytelny, podaje się nazwę gatunku produktu rybołówstwa, masę netto, stopień jego przetworzenia, miejsce jego połowu oraz oznacza się, znakami o wysokości co najmniej 5 centymetrów, kategorię świeżości i wielkości tego produktu.
§ 4.Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 kwietnia 2003 r. (poz. 686)
Załącznik nr 1
WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, KTÓRYCH WPROWADZANIE NA RYNEK W POSTACI ŚWIEŻEJ LUB SCHŁODZONEJ JEST DOZWOLONE PRZY ZACHOWANIU STANDARDÓW RYNKOWYCH
1. Ryby morskie:
1) ryby denne:
a) barbata (Mullus barbatus),
b) barwena (Mullus sermuletus),
c) bielmik (Trisopterus luscus),
d) bops (Boops boops),
e) brama (Brama brama),
f) cefal (Mugil cefal),
g) czarniak (Pollachius virens),
h) dorsz (Gadus morhua),
i) gładzica (Pleuronectus platessa),
j) kantar (Spondyliosoma cantharus),
k) karlik (Trisopterus minutus),
I) karmazyn (Sebastes sp.),
m) karmazynek (Sebastolobus sp.),
n) konger (Conger conger),
o) kurek czerwony (Trigla lucerna),
p) molwa (Molva molva),
r) morszczuk (Merluccius sp.),
s) pałasz czarny (Aphanopus carbo),
t) pałasz ogoniasty (Lepidopus caudatus),
u) pikarel (Spicara maena),
w) plamiak (Melanogrammus aeglefinus),
x) rdzawiec (Pollachius pollachius),
y) smuklica (Lepidhorombus whiffiagonis),
z) sola zwyczajna (Solea solea),
za) stornia (Platichthys flesus),
zb) skarp (Psetta maxima L.),
zc) witlinek (Merlangius merlangus),
zd) zimnica (Limanda limanda),
ze) złocica (Microstomus kitt),
zf) żabnica (Lophius sp.);
2) ryby pelagiczne:
a) błękitek (Micromesistius poutassou),
b) makrela atlantycka (Scomber scombrus),
c) makrela kolias (Scomber japonicus),
d) opastun (Thunnus obesus),
e) ostrobok (Trachurus sp.),
f) sardela (Engraulis sp.),
g) sardynka europejska (Sardina pilchardus),
h) szprot (Sprattus sprattus),
i) śledź (Clupea harengus),
j) tuńczyk biały (Thunnus alalunga),
k) tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus),
3) ryby spodouste:
a) koleń (Squalus acanthias),
b) raja gładka (Raja batis),
c) rekinek psi (Scyliorhinus caniculus).
2. Głowonogi - mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma).
3. Skorupiaki:
1) garnela (Crangon crangon) i krewetka z gatunku Pandalus borealis;
2) krab kieszeniec (Cancer pagurus);
3) homarzec (Nephrops norvegicus).
4. Małże i inne bezkręgowce wodne:
1) przegrzebek zwyczajny (Pecten maximus);
2) trąbik zwyczajny (Buccinum undatum).
Załącznik nr 2
STANDARDY RYNKOWE DLA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA